Toto je první pomoc při zarůstajících nehtech!

zarůstání nehtů

I vás věčně trápí zarůstající nehty? Rozpoznat takový nehet je poměrně jednoduché, zejména proto, že ho doprovází nepříjemná bolest, a to zejména při chůzi. O tomto problému rozhodně není radno mlčet, protože stejně jako na většinu věcí, i na zarůstající nehty existuje účinná pomoc. Už si nenechte kazit život! Našli jsme pro vás několik přírodních prostředků, jak si pomoci. Toto je první pomoc při zarůstajících nehtech!

Co zvyšuje riziko vzniku zarostlých nehtů? Jak zarůstání nehtů potlačit? Pomohou dobré pedikúry nebo domácí přípravky? Více v článku!

Podívej také: Příznaky nedostatku vápníku: Takto nám tělo naznačuje jeho deficit!

Zarostlé nehty nebo onychokryptóza

Zarůstání nehtů do kůže se odborně nazývá onychokryptóza. Slovo pochází z řeckého onyx (nehet) a kryptos (skrytý). Zarůstající nehet se může objevit jak na nohou, tak i na rukou. Za zmínku stojí také fakt, že zarůstání nehtů se často vyskytuje u lidí, kteří trpí nedostatečným prokrvením končetin, například diabetiků. Nejčastěji se objevuje na vnitřní straně palců na nohou. Celé to začíná nenápadně. Prst začne bolet, nehet vroste do kůže a okolní místo se zanítí.

Mimořádně nepříjemné už na první poslech, co říkáte? A pokud k tomu přidáte to děsivé slovo – stržení nehtu, pocit je ještě horší. Nemusíte se však obávat. Jde to i jinak. Pomoci si můžete dokonce sami, v domácím prostředí. Chůze už pro vás nemusí být utrpením.

Příčiny zarůstajících nehtů

Zarůstající nehet bývá nejčastěji důsledkem nošení těsné obuvi, svou roli zde však hraje i genetika. Tento problém tedy často postihuje více členů rodiny současně, bez ohledu na věk. Svůj podíl viny však nese také nesprávné stříhání nehtů. Mezi hlavní příčiny zarůstajících nehtů patří:

  • Nesprávné stříhání nehtů: Pokud jsou nehty stříhány příliš nakrátko nebo zaoblené v rozích, mohou se začít zarývat do kůže, což vede k jejich zarůstání.
  • Nevhodná obuv: Úzká nebo příliš těsná obuv, která tlačí na prsty, může způsobovat tlak na nehty a jejich následné zarůstání.
  • Poranění nehtu: Úder do prstu nebo nehtu, například při sportování či jiných aktivitách, může nehet poškodit a vést k jeho nesprávnému růstu.
  • Genetická predispozice: Někteří lidé mají od přírody zakřivené nebo silnější nehty, což může zvyšovat riziko zarůstání.
  • Nadměrné pocení: Lidé, kteří mají problém s nadměrným pocením chodidel (hyperhidróza), mohou mít měkčí pokožku a nehty, což může podporovat jejich zarůstání.
  • Špatné držení těla nebo nepravidelné zatížení chodidel: Nesprávný způsob chůze nebo stání může vyvíjet nadměrný tlak na prsty a nehty.
  • Ploché nohy: Tento stav může také zvyšovat riziko, protože mění způsob, jakým se hmotnost těla rozkládá na chodidla, což může vytvářet tlak na nehty.

Doporučujeme: Pozor na předávkování ibuprofenem – následky jsou děsivé!

Zarostlé nehty
Depositphotos

Domácí péče – ošetření zarostlých nehtů česnekem a olivovým olejem

Je logické, že čím déle se trápíte se zarůstáním nehtů, aniž byste to řešili, tím hůř to je. Neustálý pohyb a tlak problém ještě zhoršují. Nemluvě o tom, že ignorování těchto potíží často vede ke vzniku infekcí a tvorbě takzvaného „živého masa“. Odborníka je dobré vyhledat, jakmile si všimnete neobvyklého směru růstu nehtů, ale rozhodně i v případě, kdy už se infekce objevila.

Pokud je tento problém teprve v počátečním stádiu, můžete si pomoci i sami. Jak na to? Připravte si účinný a mimořádně nápomocný recept z česneku a olivového oleje! Jeden stroužek prolisovaného česneku smíchejte s lžící olivového oleje a míchejte, dokud nevytvoříte pastu. Naneste směs na zarostlý nehet a nechte působit 40 minut, poté opláchněte. Tento postup opakujte dvakrát denně, dokud váš problém nezmizí.

Léčba zarůstajících nehtů pomocí Aloe vera, čajovníku nebo kurkumy

Velmi účinná může být také směs z aloe vera a čajovníkového oleje. Stačí smíchat dvě polévkové lžíce gelu z aloe vera a šest kapek esenciálního oleje z čajovníku. Aplikujte na postižené místo dvakrát denně bez oplachování, dokud se problém se zarůstáním nehtů neodstraní.

Tato směs má vynikající účinky při zmírnění bolesti a snižuje riziko vzniku infekce. Účinná je také pasta z kurkumy – smíchejte půl lžičky kurkumy s olivovým olejem a touto směsí potřete místo zarůstání nehtu. Nechte působit několik hodin (ideálně s obvazem).

Domácí ošetření nehtů medem a citronovou šťávou

Pokud je vám příjemnější kombinace medu s citronovou šťávou než předchozí recepty, vězte, že pomůže i při zarůstajících nehtech. Smíchejte dvě lžíce citronové šťávy s jednou lžící medu, naneste na postižené místo a nechte působit 30 minut. Poté opláchněte teplou vodou a aplikujte dvakrát denně. Může se však stát, že tyto přírodní metody vám pomohou jen krátkodobě, a po nějakém čase nehet opět zaroste do kůže.

V takovém případě rozhodně vyhledejte odbornou pomoc, ale především nezapomínejte na prevenci. Vyhýbejte se příliš těsné obuvi, stejně tak těsným špičkám ponožek a punčoch s tvrdým švem, a dbejte na správné stříhání nehtů.

Domácí ošetření zarostlého nehtu solnými koupelemi

Namočte nohu do teplé lázně s Epsomskou solí nebo mořskou solí na 15–20 minut. Sůl má antiseptické účinky a pomáhá zmírnit otok a bolest. Tento koupel je vhodné opakovat 2–3krát denně.

Pokud je nehet jen mírně zarostlý, po koupeli můžete opatrně nadzvednout okraj nehtu pomocí sterilní bavlněné podložky nebo kousku gázy. Tento kousek se vkládá pod zarůstající nehet, aby se oddělil od kůže a mohl správně růst. Bavlnu nebo gázu byste měli měnit denně.

Doporučujeme: Největší mýty o klíšťatech: Opravdu jdou jen po sladké krvi?

Domácí ošetření nehtů
Depositphotos

Zarůstání nehtů u miminek

Vězte, že problém se zarůstáním nehtů neobchází ani miminka. Červené prstíky však dokážou potrápit nejen rodiče, ale i samotná miminka. Nemusíte se bát, u takto malých dětí se nehty nestrhávají. Lékaři jen doporučují nechat nehty odrůst. Také doporučují čistit nehty dezinfekcí i několikrát denně.

Správné stříhání nehtů – důležitá prevence

Správné stříhání nehtů na nohou spočívá v tom, aby volný okraj nehtu přesahoval přes prst. Tento okraj by neměl být zaoblený, ale rovný, což pomáhá předcházet zarůstání nehtů do kůže. Při stříhání by neměl být vyvíjen nadměrný tlak na rohy nehtů, protože to může vést k jejich zarůstání. Je také důležité používat ostré nůžky nebo kleštičky na nehty, aby byl střih přesný a čistý. Nehty by se měly stříhat pravidelně, ale ne příliš nakrátko, aby měly dostatek prostoru pro přirozený růst.

Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE