TOP zajímavosti o lidských svalech: Který je nejmenší a který největší?

zajímavosti o lidských svalech

Kosti a svalstvo spolu úzce spolupracují a tvoří opěrně-pohybovou soustavu člověka. Svaly nám umožňují aktivní pohyb, ale upínají se právě na kosti, které kromě toho poskytují tělu i tvar a ochranu.

Protože jste se u nás již mohli dozvědět různé zajímavosti o lidských kostech, dnes je čas podívat se na to, co bychom měli vědět o svých svalech. Podívejte se spolu s námi na několik fascinujících faktů týkajících se lidských svalů.

Tip pro vás: Proč je káva z čekanky zázračným nápojem? Jinou už pít nebudete!

TOP fakta o lidských svalech:

1. Máme jich více než 600

Pod pojmem sval rozumíme ohraničený útvar svalové tkáně. Jde o pohybový orgán člověka. V každém svalu se přitom skrývají svazky svalových vláken, respektive dlouhých buněk válcovitého tvaru. Ty obsahují tisíce rovnoběžných myofibril složených ze dvou bílkovin, a to aktinu a myosinu. Jejich interakcí se sval dokáže stahovat.

V lidském těle se nachází kolem 640 svalů a od jejich činnosti závisí náš pohyb. Svaly však nevykonávají pouze vědomé pohyby, jako je například ohnutí ruky, ale i nevědomé, mezi které patří pohyby střev, pohyb řasinek v plicích či změna velikosti zornic. Na jednotlivých úkonech se přitom podílí celé desítky svalů. Například k jedinému kroku musíme použít až kolem 200 svalů.

Doporučujeme: Pískání v uších může signalizovat onemocnění! Dá se odstranit?

fakta o lidských svalech
Depositphotos

2. Rozlišujeme 3 základní typy svalů

Je důležité zmínit, že ne každý sval je stejný. V našem těle se totiž nacházejí tři základní typy svalů: příčně pruhovaný, srdeční a hladký. Příčně pruhované svaly, nazývané také kosterní, jsou připojeny ke kostem a ovládány vůlí. Jsou charakteristické pruhovanou strukturou, která je dobře viditelná pod mikroskopem. Hladké svalstvo je neovladatelné vůlí a pracuje automaticky.

Nachází se ve stěnách cév nebo ve vnitřních orgánech. Zvláštní kategorií je srdeční svalovina, respektive srdeční sval, který svými vlastnostmi a strukturou stojí mezi hladkou a příčně pruhovanou svalovinou. Srdeční sval pracuje nevědomě, podobně jako hladký sval, ale svou strukturou je blízký spíše příčně pruhovanému svalstvu.

3. Díky nim mluvíme, smějeme se i mračíme

Svaly nám umožňují nejen udělat krok či zvednout ruku, ale jsou nezbytné také při řeči či mimice obličeje. Například k obyčejnému úsměvu potřebujeme zapojit až kolem 17 svalů v oblasti obličeje. Úsměv patří k těm nejjednodušším svalovým úkonům vůbec. Ke svraštění čela či jinému mimickému projevu hněvu je obvykle zapotřebí ještě více svalů.

4. Největší, nejmenší či nejsilnější sval

I svaly můžeme ocenit několika prvenstvími. Například úplně nejmenším svalem je třmínkový sval v uchu, který měří asi 1 mm. Ve středním uchu se však nacházejí i další drobné svaly. Nejmasivnějším je hýžďový sval a nejdelším je takzvaný krejčovský sval, který se táhne podél stehna od pánve po vnitřní stranu kolena.

Nejrychlejší svaly se nacházejí kolem našich očí, ty nejsilnější jsou zase žvýkací svaly, které dokážou vyvinout ohromný tlak. A víte, který sval lidského těla je tím nejvytrvalejším a nejpracovitějším? Je to samozřejmě srdeční sval, který den co den přečerpává obrovské množství krve.

Podívej se také na: Víš, co způsobuje křeče v nohách? Tohle tě rozhodně překvapí!

Svalstvo
Depositphotos

5. Svalstvo potřebuje odpočinek

Naše svaly jsou denně namáhány, a proto si zaslouží dostatečný čas na regeneraci. To platí o to více v případě pravidelného cvičení. Jednotlivé svalové partie potřebují určitý čas na obnovu, proto je vhodné cvičit vždy jinou část těla. Svaly potřebují dostatečně dlouhý spánek a odpočinek.

Co se týče jejich výživy, jsou pro ně velmi důležité zejména bílkoviny, které najdeme v mase, mléčných výrobcích, vejcích, semenech, oříšcích, luštěninách i listové zelenině. Samozřejmě, důležitá je obecně strava bohatá na všechny vitamíny a minerální látky.

Věděli jste také, že lidské svaly:

  • pracují ve dvojici a umí pouze táhnout, ne tlačit, což znamená, že jeden sval vždy táhne jedním směrem a druhý opačným?
  • tvoří průměrně 35 % z celkové hmotnosti těla?
  • mají svalovou paměť a pamatují si například způsob, jakým došlo k vybudování svalové hmoty?
  • pohybem vytvářejí většinu tepla, které je produkováno v lidském těle?
  • mají u žen vyšší procentuální podíl svalové hmoty v dolní části těla, zatímco u mužů je vyšší podíl v horní části těla?
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE