Proč je káva z čekanky zázračným nápojem? Jinou už pít nebudete!

káva z čekanky

Káva je nejoblíbenějším nápojem na celém světě, hned po obyčejné vodě. I když klasická káva je významným antioxidantem a v omezeném množství přináší zdravotní benefity, ve vysoké koncentraci může i škodit.

Proto je rozumné kávu nahradit něčím podobným, ale mnohem zdravějším. A zde přichází na scénu káva z rostliny zvané čekanka, káva z cikorky či lidově řečeno „cikorka“.

Podívej také: Česnekový čaj a jeho účinky: Neuvěřitelné, co všechno dokáže!

Káva s čekankou = káva bez kofeinu

Čekanka. Tato rostlina s krásnými modrými kvítky je velmi dobře známá i v našich končinách. Již v minulosti se z ní připravovaly léčivé výluhy, přičemž nejzdravější částí celé rostliny je právě kořen. Tyto výluhy naši předkové používali k léčbě revmatismu, zvětšených jater či žloutenky.

Káva z cikorky se vyrábí také z kořene rostliny, který se pro tento účel nejprve umele a poté praží. Vznikne nápoj podobný kávě, jehož aroma mnohým připomíná dětství a u něhož se nemusíte obávat předávkování kofeinem.

Podívejte se také na: Na co je dobrá skořice? Její léčebné účinky jsou neobyčejné!

Čekanka
Depositphotos

Blahodárné účinky čekankové kávy

Pokud jste alergičtí na pyl či ambrozii nebo jste těhotná či kojící maminka, měli byste se podle lékařů kávě z čekanky raději vyhnout. Ostatní si mohou kávu z kořene čekanky alias „cikorku“ vychutnávat opravdu naplno a mohou tak těžit z jejích zázračných vlastností, mezi něž patří i blahodárný účinek na trávení díky obsahu inulinu, což je typ zdravé prebiotické vlákniny. Zácpa tak už nebude váš problém.

Tento nápoj a obecně kořen z čekanky dokáže zasytit na delší dobu, což může pomoci při shazování přebytečných kil, a odborníci tvrdí, že díky obsahu vitamínu B6 a manganu může podpořit i funkci mozku. Čekanka má také protizánětlivé účinky, což může prospět pacientům s osteoartritidou. A pokud se jen snažíte omezit příjem kávy, i zde může být káva z čekanky dobrou alternativou, samozřejmě pro svou chuť, ne účinek.

Účinky kávy z čekanky:

  • zlepšuje trávení a zároveň podporuje trávicí systém,
  • pomáhá zmírňovat zácpu,
  • snižuje hladinu cukru v krvi,
  • má protizánětlivé účinky.

Jak si připravit čekankovou kávu?

Pokud si chcete vychutnat domácí čekankovou kávu, není to nemožné. Nejdříve je však potřeba nasbírat kořen čekanky. Kořeny však nejprve nechte sušit volně na vzduchu. Následně se doporučuje kořeny čekanky opražit při teplotě 180 °C – například v troubě. Kořen čekanky nakonec namelete na mlýnku na prášek. Z prášku si pak připravíte lahodný nápoj.

2 čajové lžičky čekanky v prášku zalijte vroucí vodou, nechte 5 minut louhovat, oslaďte podle chuti a vychutnávejte.

Inulin z čekanky

Kořen čekanky obsahuje až 49 % inulinu a různé hořké látky s léčivým účinkem. Protože jeho převážnou část tvoří fruktóza, tedy ovocný cukr, inulin snižuje glykemický index potravin. Jeho kalorická hodnota je minimální až nulová a nezvyšuje ani hladinu krevního tlaku.

  • Tím přispívá k správnému vstřebávání živin, především vápníku, čímž přispívá k zdravému vývoji kostí a pomáhá předcházet vzniku osteoporózy. Inulin také příznivě působí na celé trávení. 
  • Chrání před nádorovými a zánětlivými onemocněními, zejména před vznikem rakoviny tlustého střeva. 
  • Zajišťuje také správné trávení. 

Pocity sytosti v žaludku předchází nadměrné konzumaci potravin, což často činí z inulinu důležitou složku diet a jeho konzumace přináší úspěchy v hubnutí. A to my, dámy, oceníme vždy a za každých okolností.

Nepřehlédněte: Kardamom – koření, které tě vyléčí. Jak?!

Účinky kávy z čekanky
Depositphotos

Co všechno čekanka dokáže?

Čekanka povzbuzuje organismus a díky svým antibiotickým účinkům čistí krev, dezinfikuje střeva a působí také protizánětlivě. Kromě toho odvodňuje, stimuluje trávicí šťávy a významně podporuje funkci jater a uvolňování žluči. Užívá se také při ekzémech, akné a působí proti častému nočnímu probouzení. Čekanku lze nalézt i ve směsích na podporu funkce slinivky.

Kořen čekanky obsahuje:

  • inulin,
  • bílkoviny,
  • fruktózu,
  • pryskyřice,
  • třísloviny,
  • olej,
  • enzymy.

Čekanka a její TOP 11 skvělých účinků – výhody a účinky:

  • podporuje trávení,
  • kořen čekanky zvyšuje chuť k jídlu,
  • napomáhá při onemocněních jater a žlučníku,
  • napomáhá látkové výměně,
  • detoxikuje organismus,
  • čistí a podporuje funkci jater,
  • používá se při ledvinových kamenech,
  • používá se při onemocněních močových cest,
  • používá se jako změkčující prostředek při angíně a zánětech horních dýchacích cest,
  • kořen čekanky se uplatňuje i při léčbě cukrovky,
  • zvenčí se používá například i při kožních vyrážkách, otocích a vředech.

Čekanka v jídelníčku

Výluh z kořene čekanky není podle odborníků tak bohatý na jednotlivé nutrienty, jako když ho sníte přímo nebo přidáte do některých pokrmů. Cikorku tak můžete přidat do smoothies, cereálií, jogurtů, ba dokonce i do pečení. Na trhu samozřejmě najdete i výživové doplňky s obsahem čekanky. O jejich užívání se poraďte s lékařem či lékárníkem.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE