Nekompromisní průzkum: Jak vypadá ideální ženská postava?

ideální ženská postava

Ze všech stran na nás útočí články a videa o dokonalých ženských postavách. Kult dokonalosti se bohužel stále více dostává do popředí, a přitom sami často nevíme, co ta dokonalost vlastně je. Dokonce to zašlo tak daleko, že si malé holčičky v útlém věku lámou hlavu nad tím, jak se zalíbit lidem kolem sebe.

Doporučujeme: Co prozrazuje tvar zadku o osobnosti? Je toho víc, než si myslíš!

Pokud jste klikli na tento článek s očekáváním, že vám prozradíme nějaký tajný trik, jak se přes noc stát dokonalou ženou, musíme vás zklamat. Představa o "dokonalosti" se totiž u každého liší a ideální ženská postava vypadá u každého muže úplně jinak. Právě proto se vědci rozhodli provést studii, která by nám měla blíže přiblížit ideál ženské krásy.

 ženská postava - Beyonce
Pinterest/Beyonce

Jaké jsou různé typy ženských postav?

Máte postavu typu hruška, nebo snad jablko, či tvar přesýpacích hodin? Nebo vás charakterizuje postava typu obráceného trojúhelníku či obdélníku? Ženské postavy se běžně dělí na pět základních typů, přičemž každý z nich má své jedinečné charakteristiky a výjimečnosti.

  • Přesýpací hodiny jsou často považovány za ideál krásy díky své dokonalé symetrii. Tento typ postavy má ramena a boky přibližně stejné šířky a výrazně užší pas, což vytváří výrazné křivky. Tato rovnováha mezi horní a dolní částí těla činí z postavy přesýpacích hodin symbol ženskosti a elegance.
  • Hruška je typ postavy, kde jsou ramena užší a boky širší, což soustředí většinu váhy na spodní část těla. Tento typ je výjimečný tím, že evokuje jemnost a půvab, přičemž výrazné boky a stehna jsou často považovány za znak vitality. Postava hrušky je často vnímána jako přirozeně plná ženská postava.
  • Jablko je typ postavy, který se vyznačuje širším pasem a méně výraznými boky. Váha je často soustředěna v oblasti břicha, což této postavě dodává plnější vzhled ve středu těla. Tento typ je výjimečný svou schopností vyzařovat sílu a sebevědomí, přičemž často přitahuje pozornost na horní část těla.
  • Obdélník je postava, kde jsou ramena, pas a boky přibližně stejně široké, což vytváří rovný tvar těla bez výrazných křivek. Tento typ postavy je výjimečný svou sportovní a štíhlou siluetou, což může evokovat dojem mladistvosti a aktivního životního stylu.
  • Obrácený trojúhelník je postava s výrazně širšími rameny a užšími boky, což vytváří atletický vzhled. Tento typ postavy je výjimečný svou silnou a dynamickou horní částí těla, což často evokuje dojem síly a energie. Ramena jsou dominantní a výrazná, což činí tento typ postavy jedinečným.

Doporučujeme: 5 cviků, 10 minut denně a za měsíc máme kompletně vyformované tělo

krásná ženská postava
instagram.com/kimkardashian

Krev a mléko nebo vosí pas – jak poznat ideální ženu?

Amerika se v posledních letech doslova zbláznila do žen jako Beyoncé a Kim Kardashian. Právě jejich oblé křivky, pevné boky a bujný dekolt jsou symbolem ženskosti. Dříve byla takovým vzorem slavná a krásná Marilyn Monroe.

Překvapivě však vědecká studie zjistila, že lidé jsou spíše přitahováni ženami, které vypadají jako Kate Moss z devadesátých let. Podle nedávné studie publikované v časopise PeerJ mají muži raději štíhlejší typy žen. Připadají jim fyzicky atraktivnější, protože je údajně spojují s plodností a nižším rizikem onemocnění. Co je na tom pravdy, to je těžké zjistit, protože jsme každý jiný a každý muž má svou vlastní představu o té pravé.

"Ideální typ těla" se liší podle pohlaví a osobních preferencí. Další studie zveřejněná v časopise z roku 2012 zjistila, že ideální žena by měla mít postavu typu přesýpací hodiny a index tělesné hmotnosti (BMI) kolem 18. Naopak ženy podle této studie preferovaly muže s postavou ve tvaru "obrácené pyramidy", tedy široká ramena, užší pas a BMI 24,5.

Tip pro vás: Kabelka na židli nebo na zemi? Podívejte se, co to o vás říká!

ženská postava
instagram.com/haileybieber

Ideální postava je pro každého subjektivní

Ale proč mají muži a ženy tak odlišné pohledy na krásu? Profesor John Speakman, který koordinoval nedávnou studii, se zamýšlel nad tím, zda na to vše nemá vliv samotný vývoj lidstva. Podle něj při pohledu na opačné pohlaví automaticky uvažujeme o tom, zda nás ten člověk dokáže ochránit, zabezpečit a jaké jsou jeho reprodukční schopnosti. Muži rovněž vnímají ideál, který je propagován v televizi a na módních molech. I tam ještě stále častěji vidíme hubené dívky, kterým doslova vyčnívají žebra a kosti.

Aby tuto teorii prozkoumali, Speakman a jeho kolegové vytvořili speciální matematický model, který kombinuje vztahy mezi úrovněmi obezity, očekávanou délkou života a plodností. Model předpověděl, že ženy s nejvyšší fyzickou přitažlivostí mají BMI mezi 24 a 24,8.

A jaký je závěr celého průzkumu? Muži jednoznačně milují ženy různých tvarů a velikostí. Studie, nestudie, krásné jsme všechny a důležité je to, co nosíme v hlavě a ve svém srdci. Ideál krásy je pro každého jiný a ženské tělo může mít mnoho podob.

Atraktivita ženského těla v průběhu historie

A jaké byly ideální ženské typy těla v jednotlivých historických obdobích až po současnost? Podívejte se na krátké video a vyberte si svůj ideál.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE