Co způsobuje svědění bradavek? Pozor, může to být nebezpečné!

svědění bradavek

Ženské bradavky jsou velmi citlivé na dotek, dokonce i na počasí. Ženy je cítí mnohem intenzivněji v období těhotenství či kojení, což je zcela přirozené. Úplně normální je i svědění bradavek. Můžete si oddechnout, protože podle odborníků je tento svědivý pocit většinou zcela neškodný. Existují však případy, kdy je svědění bradavek předzvěstí zdravotního problému.

Přečtěte si, proč někdy bradavky svědí a jaké onemocnění může tento pocit v ojedinělých případech indikovat. Je to příznak těhotenství? Může svědění prsu poukazovat na závažné nádorové onemocnění? Čtěte dál a dozvíte se více!

Tip pro vás: Víš, co je ASMR? Zjisti, jak tato technika ovlivní tvoje zdraví!

Co jste nevěděli o ženských bradavkách? 

Ženské bradavky jsou důležitou součástí prsu a hrají klíčovou roli při laktaci, která umožňuje kojení. Kolem bradavky se nachází areola (dvorec – areola mammae), tmavší kruh kůže, který obsahuje Montgomeryho žlázy, produkující ochranný maz. Bradavky mají vysokou citlivost díky husté síti nervových zakončení, což je činí citlivými na dotek a podněty.

Tento aspekt citlivosti může být spojen s jejich rolí při sexuálním vzrušení a reprodukčních procesech. Během těhotenství a kojení se bradavky často zvětšují a tmavnou, což je přirozenou adaptací pro usnadnění kojení. Zajímavostí je, že tvar, velikost a barva bradavek se u žen výrazně liší, přičemž neexistuje "normální" vzhled. V některých kulturách a historických obdobích byly bradavky a jejich vzhled předmětem estetických ideálů a symboliky.

Další zajímavostí je, že některé ženy mohou mít tzv. "supernumerární" bradavky, což znamená, že mají více než dvě bradavky, což je poměrně běžný a neškodný genetický jev. Bradavky mohou také reagovat na různé podněty, jako jsou chlad, emocionální stres nebo fyzický dotek, což vede k jejich dočasnému ztvrdnutí a vystoupení.

Zaujme tě: Země s nejkrásnějšími ženami na světě: Jsme mezi nimi i my?

Svědění bradavek
Depositphotos

Svědění bradavek – možné příčiny:

1. Změna počasí 

Překvapivě, ale na naše bradavky působí dokonce i chladné a suché počasí. I když jsou v zimě většinou dobře zakryté a schované, zdá se, že to není zárukou jejich ochrany. Svědění bradavek se tedy může vyskytovat při tomto druhu počasí. Doporučuje se sprchovat se vlažnou vodou, aby horká sprcha bradavkám ještě více neublížila.

2. Kosmetický přípravek na tělo 

U sprchy se ještě na chvíli zdržíme. Pokud vás bradavky začaly svědit náhle, zkontrolujte své nové mýdlo nebo jiný produkt, který používáte na oblast prsou. Mohou způsobovat nepříjemné svědění, a v takovém případě je třeba kosmetiku vyměnit.

3. Nekvalitní podprsenka 

Co přichází do přímého kontaktu s bradavkami? No přece vaše podprsenka! Pokud je z nekvalitního materiálu, můžete snadno pocítit svědění. Pokud jste si koupili novou spodní prádlo a svědění začalo právě tehdy, je to jasné znamení, že potřebujete něco kvalitnějšího. Pozor také na to, co nosíte při cvičení. Tření a nekvalitní materiál vašeho sportovního oblečení vás může trápit ještě dlouho po odchodu z posilovny.

4. Ekzém, dermatitida 

Svědění bradavek může být příznakem různých ekzémů a dermatitid. V tomto případě by se problém mohl projevit nevzhlednou vyrážkou s tvrdým povrchem, možná i v okolí prsou. Tento stav může vést k suchosti, zarudnutí, šupinatění a nepříjemnému svědění, což může být velmi nepříjemné a vyžaduje si adekvátní léčbu. Ke zmírnění příznaků se často doporučuje hydratace postižené oblasti, používání hypoalergenních produktů a v závažnějších případech konzultace s dermatologem pro předepsání vhodných léků nebo mastí.

5. Hormonální změny – těhotenství, kojení, menopauza 

Co dalšího může způsobovat svědění prsou a bradavek? Svědění bradavek je zcela normální v období těhotenství, následně v období kojení novorozence a také v období menopauzy. Hormonální změny během těhotenství, kojení a menopauzy mohou výrazně přispět ke svědění bradavek. Během těhotenství a kojení se prsa zvětšují a pokožka se napíná, což může způsobovat suchost a podráždění. Menopauza přináší snížení hladiny estrogenu, což vede k suchosti pokožky včetně bradavek, což může také způsobovat nepříjemné svědění.

Inspiruje tě: Víte, jaké zázraky dělá zázvorová voda na lačný žaludek?

Hormonální změny – těhotenství, kojení, menopauza
Depositphotos

6. Následek ozařování 

Svědění prsu může být vedlejším projevem ozařování (radioterapie), které se používá při léčbě rakoviny prsu. Během a po ozařování může kůže prsu reagovat na léčbu zánětem, což vede k suchosti, zarudnutí a svědění. Tyto příznaky jsou často dočasné, ale mohou být nepříjemné, a proto se doporučuje používat hydratační krémy a nosit volné, pohodlné oblečení, aby se minimalizovalo podráždění pokožky.

7. Pagetova choroba bradavky 

Jak již bylo zmíněno, svědění bradavek může velmi zřídka být předzvěstí něčeho závažného, jako je nádor nebo rakovina prsu. Můžeme zmínit Pagetovu chorobu prsu. Pagetova choroba bradavky je vzácná forma rakoviny prsu, která postihuje bradavku a okolní areolu. Tento stav často začíná jako šupinatá, červená vyrážka na bradavce, která může být doprovázena svěděním, pálením a někdy i výtokem z bradavky. Pagetova choroba je často spojena s podkladovým duktálním karcinomem prsu, což je typ rakoviny, který začíná v mlékovodech.

Další příčiny svědění bradavek: 

  • Léky – zejména antidepresiva, léky na vysoký krevní tlak, léky obsahující estrogen.
  • Puberta – důvodem svědění bradavek mohou být i změny v období dospívání, tedy puberty. Kůže prsou se může napínat, což často způsobuje svědění.
  • Problémy se štítnou žlázou – při nedostatku hormonů štítné žlázy, tedy při jejích poruchách, mohou ženy trpět suchou pokožkou, což se může projevit i svěděním bradavek či samotných prsou.

Objevila se bolest bradavek? 

Bolest bradavek (a bolest prsou celkově) může být způsobena různými faktory, které zahrnují hormonální změny, mechanické podráždění a infekce. Hormonální změny, jako jsou ty, které se vyskytují během menstruačního cyklu, těhotenství nebo menopauzy, mohou způsobit citlivost a bolest bradavek. Mechanické podráždění může být důsledkem špatně padnoucí podprsenky, tření během cvičení nebo kojení.

Nesprávné přiložení dítěte k prsu během kojení může vést k popraskání, bolesti a infekcím, jako je mastitida (zánět prsní tkáně), která způsobuje zánět a bolest prsou a bradavek. Infekce a kožní problémy mohou také způsobit bolest bradavek. Bakteriální nebo kvasinkové infekce mohou postihnout bradavky, zvláště pokud jsou popraskané nebo poškozené.

Pokud bolest přetrvává nebo je doprovázena dalšími znepokojujícími příznaky, je důležité vyhledat lékařskou pomoc pro správnou diagnózu a léčbu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE