Záděry na nehtech: Jak se jich navždy zbavit?

Záděry na nehtech

Záděry na nehtech na kráse našich rukou určitě nepřidávají. Tyto drobné ranky jsou navíc často bolestivé a snadno se zanítí. Jejich opakovaný výskyt může být způsoben nedostatkem vitamínů i nevhodnou nebo nedostatečnou péčí o nehty.

Tento kosmetický problém však není těžké dostat pod kontrolu. Záděry můžete správnou technikou jednoduše odstranit a prevencí zabránit jejich opětovnému vzniku. Prozradíme vám, jak na to!

Tip pro vás: Desatero krásné manikúry: Jak na domácí manikúru?

Proč vznikají záděry kolem nehtů? 

Záděr je drobná ranka v okolí nehtů, která vzniká natržením malého kousku kůže z odumřelé části pokožky. V tomto místě je kůže zranitelnější a má slabou tukovou vrstvu, která by ji chránila. Tato oblast má také sklon k vysychání, což může být jednou z příčin vzniku záděr.

Suchá pokožka nehtů a prstů je totiž náchylnější k poškození. Záděry nejsou vážným zdravotním problémem, ale o to nepříjemnějším. Do rány se mohou dostat nečistoty, oblast kolem nehtů začne hnisat a bolet. Hojení záděr je často zdlouhavé, protože rukama neustále něco děláme, a tak si můžeme oblast kolem nehtů opakovaně poškozovat.

Mezi další příčiny vzniku záděr patří také nedostatek vitamínu B nebo velmi častý zlozvyk, a to kousání nehtů. Nehtové kůžičce neprospívá ani nadměrné máčení ve vodě s mýdlem, saponátem či jinými chemikáliemi, které mohou pokožku opět vysušovat.

Záděry mohou také vznikat v důsledku nedostatku vitamínů. Mluvíme zejména o deficitu vitamínů, jako je vitamín C, D nebo vitamíny skupiny B. Důležitý je i příjem minerálů a stopových prvků. Záděry totiž mohou vznikat i při nedostatku železa v organismu.

Bude vás zajímat: Trápí tě vrásky na čele nebo kolem očí? Nauč se, jak bojovat s vráskami!

Jak ošetřit záděry
Depositphotos

Jak ošetřit záděry? 

Záděr je třeba ošetřit hned, jakmile si ho všimnete. Jen tak zabráníte tvorbě dalších a vyhnete se skutečně bolestivým a zaníceným záděrům. Před ošetřením a odstraněním odumřelé části pokožky ponořte ruce do vlažné vody s trochou oleje. Můžete použít například olivový nebo kokosový olej. V lázni nechte ruce a nehty změkčovat alespoň 15 minut.

Poté si připravte nůžky nebo kleštičky, se kterými záděry jemně zastřihnete. Před stříháním je vhodné nástroje ještě dezinfikovat, čímž snížíte riziko vzniku případné infekce. Po důkladném a hlavně opatrném odstranění vyčnívající kůžičky si umyjte ruce a postižené místo ještě jednou vydezinfikujte.

Na osušenou pokožku naneste antibakteriální nebo jiný krém. Důkladně namažte hlavně oblast nehtů. Nakonec můžete použít i kosmetické rukavice.

Účinní pomocníci při záděrech na nehtech

Pokud vás trápí skutečně velký a špatně se hojící záděr, přelepte ho na noc nebo při práci náplastí. Tu pravidelně měňte a vždy bolavé místo dezinfikujte a hydratujte krémem nebo olejíčkem. Pokožku je třeba nechat také dýchat, ale v případech, kdy byste si oblast záděru mohli ještě více poškodit, je vhodné ji chránit právě zmíněnou náplastí.

Volte skutečně výživné a hutné krémy, například s vitamíny A a E nebo s arganovým olejem. Hojení poraněné pokožky napomáhá i známá kalciová mast. Dalšími pomocníky při léčbě záděrů jsou i bylinky. Vyzkoušejte různé bylinné odvary na ošetření zanícené kůžičky nehtů.

Velmi účinné jsou odvary z měsíčku lékařského, heřmánku, řepíku nebo šalvěje. Nezapomínejte, že o pokožku je třeba pečovat i zevnitř. Dopřejte tělu dostatek vápníku, hořčíku a zinku, a také vitamínů B a C.

Bude tě zajímat: Zaručený způsob na odstranění gel laku. Vyzkoušej ho doma i ty!

Každý den dopřejte svým nehtům olejíček
Depositphotos

TIP: Avokádová maska pro nehty

Avokádo je skvělé nejen na výrobu domácích masek na pleť nebo vlasy, ale potěšit takovou maskou můžete i nehty. Kousek avokáda rozmačkáme na kaši a přidáme pár kapek rostlinného oleje, například avokádového, olivového nebo mandlového.

Naneste do okolí nehtů, promasírujte a nechte působit 10 minut, poté smyjte a ruce nakrémujte. Maska okolí nehtů hydratuje a zjemní. Nezapomínejte opakovat pravidelně.

Prevence vzniku záděrů

Abyste se záděrů zbavili natrvalo, nestačí je jen ošetřit a nechat doléčit. Je nutné především předcházet jejich vzniku, což zajistíte pouze dostatečnou péčí o ruce a nehty. Nejdůležitější je vyhýbat se hlavním příčinám vzniku záděrů.

  • Je důležité nezapomínat na hydrataci a nekousat si nehty. 
  • Při práci s chemikáliemi používejte rukavice. 
  • Pokud používáte acetón na odstranění laku na nehty, vždy si poté důkladně umyjte a nakrémujte ruce.
  • Nezapomínejte také na pravidelné zatlačování nehtové kůžičky kosmetickou špachtličkou či dřívkem. 
  • Každý den dopřejte svým nehtům olejíček, ideálně před spaním. V této době je schopnost regenerace pokožky ještě vyšší. 
  • Alespoň jednou týdně připravte nehtům pořádný zábal. Můžete použít hutný krém i olivový či kokosový olej. Ruce následně vložte do textilních rukavic nebo vlhkého ručníku a nechte působit půl hodiny. 
  • S ošetřením nehtů vám mohou pomoci i profesionálové. Rozhodně uděláte dobře, pokud jednou za měsíc zajdete do salonu a necháte si udělat manikúru.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE