Recept na švestkový koláč s drobenkou: Jako od babičky!

Recept na švestkový koláč s drobenkou

Ačkoliv žijeme v době muffinů, cupcakes, brownies a cheesecaků, přece jen každému z nás zaplesá srdce, když se řekne maková štrúdl, škvarkový pagáč nebo švestkový koláč s drobenkou, že? Jsou to dobroty, na kterých jsme vyrůstali, vždy s láskou a poctivě připravené rukama našich maminek a babiček, proto v sobě nesou také velký kus nostalgie.

Proto, pokud jste i vy dostali chuť na něco klasického a tradičního, dnes vás potěšíme. Recept na švestkový koláč s drobenkou, ten nejtradičnější, nejpoctivější, nejchutnější, i bez přívlastků raw, bezlaktózový nebo bezlepkový, prostě musíte vyzkoušet.

Tip pro vás: Proč jíst sušené švestky? Nejen chutnají, ale i léčí. Zjisti více!

Domácí švestkový koláč s křupavou drobenkou

Nekynutý švestkový koláč s drobenkou, nebo chcete-li s posypkou či drobenkou, sice nepatří do seznamu dezertů v redukční dietě, ale dopřát si ho jednou za čas není žádný hřích, naopak – dobře a poctivě upečený je doslova gurmánským zážitkem.

A i když je tento tradiční koláč v poslední době vytlačován moderními dezerty, které na fotkách foodblogerů přece jen září o něco více než tato klasika našich babiček, dopřejte mu svých pět minut slávy i u vás doma a připravte si ho podle toho nejtradičnějšího a osvědčeného receptu!

Navíc si vystačíte i bez váhy, protože jde o oblíbený hrníčkový recept (doporučujeme použít hrníček s objemem 250 ml). Prosím, zde je recept na šťavnatý švestkový koláč.

Podívej se také: Recept: Nejlepší jablečná pita od babičky

švestkový koláč s drobenkou
Depositphotos

Na hrníčkový švestkový koláč potřebujeme:

  • 3 hrnky švestek (nakrájených nadrobno nebo na půlky)
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 vajíčka
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • ½ hrnku rozpuštěného másla
  • drobenka na švestkový koláč: hrubá mouka, máslo, krystalový cukr

Zaujme tě: Domácí recept na makový a ořechový závin

koláč s drobenkou
Depositphotos

Jak připravit rychlý švestkový koláč:

Švestky umyjeme a vypeckujeme. Mouku s práškem do pečiva, vejce, moučkový cukr, mléko a vychladlé rozpuštěné máslo důkladně promícháme. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, navrch rozložíme švestky a posypeme drobenkou (tu rozmělníte prsty). Drobenku připravíte smícháním 4 lžic hrubé mouky, 5 lžic krystalového cukru a 100 g studeného másla (nejlépe z mrazničky).

Některé hospodyňky mají osvědčenou přípravu drobenky v mixéru nebo kuchyňském robotu, jiné ji připravují ručně, ale základní pravidlo je, aby máslo zůstalo studené. Pokud si připravíte drobenku předem, uchovejte ji v lednici, dokud s ní nebudete posypávat koláč. Koláč pečte při teplotě 180 °C, přibližně půl hodiny. Hotový koláč nechte vychladnout. Po vychladnutí koláč krájíme a podáváme. Dobrou chuť!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE