Trápí tě vrásky na čele nebo kolem očí? Nauč se, jak bojovat s vráskami!

co pomáhá na vrásky kolem očí

Hladká tvář bez vrásek už po třicítce není takovou samozřejmostí. Pokožka ztrácí pružnost, kvůli čemuž vznikají první vrásky. Proč je to tak a co můžeme udělat? Anti-aging krémy, séra či masáže dnes využívá mnoho žen, a to nejen těch, které už na to mají svůj věk. Každá z nás se bojí vrásek, i když už dávno nepatří k chybičkám krásy, ale k oslavovanému projevu stárnoucí pleti.

Chcete se vydat na boj proti vráskám? V první řadě je třeba znát základy. Jaké jsou příčiny tvorby vrásek? Co všechno ovlivňuje tvorbu vrásek a známky stárnutí pleti? Je vyhlazení vrásek možné? Co by měl dobrý přípravek proti stárnutí obsahovat? Zachrání kyselina hyaluronová? To a mnohem více se dozvíte v článku!

Doporučujeme: Jak pečovat o pleť v létě?

Příčiny vzniku vrásek

Díky kolagenu je naše pleť elastická, to znamená, že při různých pohybech tváře, např. smíchu, se vždy pokožka vrátí do původní polohy. Kolagen zadržuje také vodu, díky čemuž je naše tvář pevná a pružná. Kolem 25. roku se tvorba kolagenu začíná snižovat, začnou ubývat elastická vlákna v pokožce, a to hlavně vlivem externích faktorů. Kůže se stává tenčí a ochablejší. Přibývají vrásky a kontury tváře se stávají nevýrazné a měkké.

S přibývajícím věkem klesá i produkce elastinu. Genetické predispozice mohou ovlivnit, jak rychle a v jakém rozsahu se vrásky objeví. Některé rodiny mají tendenci k rychlejšímu stárnutí pokožky. Avšak, vrásky nejsou jen o genetice a stárnutí, ale roli v jejich větším nebo menším vzniku a následném prohlubování hraje množství faktorů.

Faktory podporující prohlubování vrásek:

  • UV záření: Dlouhodobé vystavování se slunečnímu záření bez adekvátní ochrany může poškodit kolagenová vlákna v pokožce. UV záření urychluje stárnutí kůže, což vede k předčasnému vzniku vrásek.
  • Kouření: Chemikálie v cigaretách poškozují kolagen a elastin v pokožce, což vede ke vzniku vrásek. Kouření také snižuje přívod krve do pokožky, což může přispět k jejímu předčasnému stárnutí.
  • Opakované mimické pohyby: Výrazy tváře, jako jsou usmívání, mračení nebo mrkání, mohou časem vést k tvorbě vrásek. Tyto vrásky jsou často známé jako mimické vrásky.
  • Nedostatečná hydratace a výživa: Nedostatek hydratace a nezdravá strava mohou způsobit, že pokožka bude suchá a méně pružná, což vede ke vzniku vrásek.
  • Stres: Chronický stres může urychlit stárnutí pokožky, protože zvyšuje produkci kortizolu, hormonu, který může poškozovat kolagen a elastin.
  • Znečištění ovzduší: Znečištění může vést k poškození pokožky a vzniku vrásek, protože toxiny v ovzduší mohou poškozovat buňky kůže.

Doporučujeme: Jak urychlit růst vlasů – 7 tipů pro rychlejší růst vlasů

vrásky
Depositphotos

Denní péče – jak ošetřovat jemné vrásky i hluboké vrásky?

Péče o stárnoucí pleť spočívá na několika klíčových pilířích, které pomáhají udržovat pokožku zdravou, pružnou a zářivou. Prvním a základním pilířem je důkladné čištění pleti. Čištění odstraňuje nečistoty, make-up a nadbytečný kožní maz, čímž předchází ucpávání pórů a vzniku nedokonalostí. Je důležité používat jemné čisticí prostředky, které neobsahují agresivní chemikálie, aby se zabránilo vysušování a podráždění pokožky.

Druhým důležitým pilířem je hydratace. S přibývajícím věkem pokožka ztrácí schopnost udržovat vlhkost, což vede k jejímu vysušování a tvorbě vrásek. Třetím pilířem je ochrana před slunečním zářením. UV záření je jedním z hlavních faktorů urychlujících stárnutí pokožky, proto je nezbytné používat denní krém s vysokým ochranným faktorem (SPF ochrana) a vyhýbat se dlouhodobému vystavování se přímému slunci.

Neméně důležitým pilířem je výživa pokožky zevnitř. Strava bohatá na vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny podporuje zdraví pokožky. Konzumace ovoce, zeleniny, ryb a ořechů poskytuje pokožce potřebné živiny, které podporují tvorbu kolagenu a elastinu. Doplněk stravy může být také užitečný, zejména pokud strava neobsahuje dostatečné množství těchto látek.

Pomocníci pro stárnoucí pleť – co by měly obsahovat produkty proti vráskám?

  • Antioxidanty – jsou to látky, které chrání buňky v těle a pomáhají bojovat proti volným radikálům, které mají za následek stárnutí pokožky. Mezi antioxidanty patří betakaroten, vitamín C a E, vyskytují se také v zeleném čaji, vodních řasách a semínkách hroznů. Jsou skvělé na zpomalování stárnutí pleti. 
  • Ovocné kyseliny – nacházejí se v hroznech, citronech, cukrové třtině, obnovují buňky. 
  • Retinol – velmi účinný proti vráskám, regeneruje buňky, vyhlazuje povrchové vrásky, chrání před volnými radikály. Jemnější, ale účinnou přírodní alternativou je bakuchiol. 
  • Kyselina hyaluronová – váže vodu, takže působí jako zásobárna vody a výplň, obsahují ji krémy, ale dá se do pokožky aplikovat i injekčně. 
  • Koenzym Q10 – obsahují ho přípravky proti vráskám, podporuje elasticitu pleti a zpevňuje ji. 

Další triky proti vráskám

Pravidelná masáž tváře – v kombinaci s oleji, které obsahují uvedené ovocné kyseliny, jsou účinnou metodou na zpevnění pokožky. 

Používat krémy obsahující vitamíny A a C – podporují tvorbu kolagenu a zpomalují proces ubývání elastických vláken v pokožce. 

Doplňovat do pokožky kyselinu hyaluronovou – ať už přes séra nebo injekčně. 

Při výběru anti-aging produktů se řiďte svým věkem a typem pleti. Mastná pleť potřebuje lehčí anti-aging krém, aby se zbytečně více nepřemašťovala, suchá naopak výživnější, stejně tak pleť třicátnice má jiné potřeby než pleť v padesátce.

Doporučujeme: Masáž obličeje kostkami ledu – jaké přináší benefity a kdy se nedoporučuje?

stárnutí pleti
Depositphotos

Odborné procedury proti stárnutí pleti

Existuje mnoho odborných procedur, které jsou navrženy na boj proti vráskám a zlepšení vzhledu stárnoucí pokožky. Každá z těchto procedur má své výhody a je vhodná pro různé typy pleti a různé fáze stárnutí. Proto je důležitá konzultace s odborníkem. Uplatňují se:

  • Botulotoxin (Botox): Injekce botulotoxinu jsou velmi populární pro redukci mimických vrásek, jako jsou vrásky na čele, kolem očí a mezi obočím. Botox dočasně paralyzuje svaly, čímž zabraňuje jejich stahování a tvorbě vrásek.
  • Dermální výplně: Kyselina hyaluronová a další dermální výplně se injikují přímo do vrásek a oblastí, kde je ztráta objemu. Výplně pomáhají vyhladit vrásky, obnovit ztracený objem a zlepšit kontury tváře.
  • Chemické peelingy: Chemické peelingy používají kyseliny, jako kyselinu glykolovou nebo trichloroctovou kyselinu (TCA), k odstranění vrchních vrstev pokožky. Tento proces podporuje regeneraci pleti a redukuje vrásky, pigmentové skvrny a jiné nedokonalosti. Má omlazující efekt.
  • Mikrodermabraze: Mikrodermabraze je méně invazivní procedura, která využívá jemné krystaly nebo diamantový hrot k odstranění odumřelých kožních buněk. Tento proces zlepšuje vzhled jemných vrásek a zvyšuje účinnost kosmetických produktů.
  • Microneedling: Microneedling, nebo kolagenová indukční terapie, využívá malé jehly k vytvoření mikroskopických vpichů v pokožce. Tento proces stimuluje tvorbu kolagenu a elastinu, což vede ke zlepšení textury pleti a redukci vrásek.
  • Mezoterapie: Mezoterapie zahrnuje injekce vitamínů, minerálů, aminokyselin a dalších účinných látek přímo do střední vrstvy kůže (mezodermy). Tato procedura pomáhá hydratovat, regenerovat a zpevňovat pokožku, což vede k redukci vrásek.

Prevence proti vráskám

Prevence proti vráskám je komplexní proces, který zahrnuje různé aspekty péče o pleť a celkového zdraví. Jedním z nejdůležitějších kroků je ochrana před slunečním zářením (SPF ochrana před sluncem). Důkladná a pravidelná hydratace je dalším klíčovým faktorem v prevenci vrásek. Pokožka, která je dostatečně hydratovaná, je pružnější a méně náchylná k tvorbě vrásek.

Zdravý životní styl má zásadní vliv na vzhled pokožky a prevenci vrásek. Vyvážená strava bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty podporuje zdraví pokožky. Konzumace ovoce, zeleniny, ryb, ořechů a celozrnných výrobků zajišťuje přísun potřebných živin, které podporují tvorbu kolagenu a elastinu. Kvalitní péče o pleť zahrnuje i pravidelné čištění, které odstraňuje nečistoty, make-up a nadbytečný kožní maz.

V neposlední řadě je důležitý dostatek spánku a snižování stresu pro celkové zdraví a vzhled pokožky. Nedostatek spánku a chronický stres zvyšují hladinu kortizolu, což může vést k poškození kolagenu a elastinu v pokožce. I těmito opatřeními lze pozitivně ovlivnit předčasné stárnutí pleti.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE