Jaké jsou nejčastější příčiny zalehnutí uší? Může to být vážné?

Příčiny zalehnutí uší

Sluch řadíme mezi velmi důležité smysly člověka. Díky němu rozeznáváme nejrůznější tóny i zvuky, jejich výšku či intenzitu, a umíme rovněž určit, odkud přicházejí. Sluch nám pomáhá při dorozumívání, vnímání prostorové orientace a umožňuje také zprostředkovávat různé zážitky, například poslouchání hudby.

Orgánem sluchu je přitom ucho, které má poměrně složitou strukturu a skládá se z několika částí. I v souvislosti s ušima či sluchem mohou člověka potrápit různé zdravotní problémy.

Doporučujeme: Brnění v nohách a rukách: Je důvod k panice?!

Problémy s orgánem sluchu 

Mezi ty skutečně vážné můžeme zařadit především zhoršení až ztrátu sluchu z různých příčin. Pokud člověk částečně či úplně ztratí sluch, je narušena jeho schopnost využívat tento smysl, čímž zároveň přichází o řadu důležitých podnětů z okolí. To může mít výrazně negativní vliv na kvalitu jeho života.

Velmi nepříjemným problémem je také takzvaný tinnitus, což je stav, při kterém jedinec slyší různé zvuky, avšak ne z okolí. Obvykle jde o pískání v uších, dále hučení, zvonění či šum.

A co takové zalehnutí uší? Tento problém není považován za vážný. Jak rychle přijde, tak obvykle i odejde. Co když však zalehnutí ucha přetrvává dlouhodobě? Může to znamenat větší problém?

Doporučujeme: Používání koloidního stříbra vnitřně: Je to bezpečné? Jaká jsou rizika?

zalehnutí uší
Depositphotos

Príznaky zalehnutého ucha

Príznaky zalehnutého ucha mohou zahrnovat pocit tlaku nebo plnosti v uchu, často doprovázený zhoršeným sluchem. Tento stav může také způsobit bolest nebo nepohodlí v uchu a někdy i zvuky v uchu, jako jsou pískání nebo praskání.

Zalehnuté ucho – jaké jsou běžné příčiny?

Jak jsme již zmínili v úvodu, za zalehnutím uší nemusíme hned hledat žádné vážné příčiny. Tento problém často zmizí rychleji, než stihneme přemýšlet, zda nejde o příznak něčeho závažnějšího. Jednou z hlavních a zcela běžných příčin tohoto problému je změna tlaku.

Za normálních okolností nám umožňuje vyrovnávání tlakových změn takzvaná Eustachova trubice, která spojuje střední ucho s nosohltanem. Pokud však člověk rychle projde změnou okolního tlaku, například při překonání velké nadmořské výšky v krátkém čase, kvůli nevyrovnaným tlakům mezi dutinou středního ucha a okolím se krátkodobě objeví zalehnutí uší.

S tímto problémem můžete snadno bojovat například žvýkáním žvýkačky. Kromě toho může krátkodobé zalehnutí uší způsobit také zaplavení ucha vodou, například při koupání. Dalšími možnými příčinami jsou i zvýšená tvorba mazu či nesprávná technika při čištění uší.

Pocit zalehnutí ucha – může to být zánět středního ucha?

Zalehnutí uší však v některých případech přece jen může poukazovat na zdravotní problém. Může to být důsledek průvanu. Častěji jde především o jeden z příznaků zánětů uší, může to způsobit zánět zevního ucha, zánět zvukovodu nebo zánět středního ucha.

Samozřejmě, tato onemocnění jsou obvykle doprovázena i dalšími zdravotními potížemi, které je třeba sledovat. Příznaky zánětu středního ucha mohou zahrnovat větší bolest ucha, zhoršení sluchu a výtok z postiženého ucha.

Další možné příčiny zalehnutí uší

Zalehnutí uší může být také průvodním příznakem onemocnění horních cest dýchacích. Příčinou může být například i rýma, při které člověka trápí i bolest hlavy, ucpaný nos nebo zvýšená teplota.

Příčinou bývá také zánět nosohltanu, kdy může být nepříjemné zalehnutí i dlouhodobější. Při tomto onemocnění často dochází k otoku sliznice, což způsobuje uzavírání zmíněné Eustachovy trubice. Kromě toho může být příčinou zalehnutí uší i alergie, respektive alergická reakce, což se může stát například při senné rýmě.

Doporučujeme: Jak odstranit plíseň na nehtech? Toto jsou nejsilnější přírodní pomocníci!

Co pomáhá na zalehnuté ucho?
Depositphotos

Může mít zalehnuté ucho vážné příčiny?

Nepříjemné a otravné zalehnutí se jako průvodní příznak může objevit při mnoha dalších onemocněních a zdravotních problémech. Při problémech s nízkým tlakem se kromě mdlob a závratí může vyskytnout i krátkodobé zalehnutí uší.

Stejně tak se tento příznak může objevit při problémech s krční páteří nebo zvětšení nosohltanové mandle. Ve vážných případech může jít o následek nádoru v nosohltanu. Příčinou bývá i takzvaná Ménièrova choroba, při které pacienta trápí také postupné zhoršování sluchu, tlak v uších, pískání a hučení v uších, závratě a točení hlavy.

Co pomáhá na zalehnuté ucho?

  • Žvýkání žvýkačky: Žvýkání žvýkačky nebo cucání gumových bonbónů může pomoci otevřít Eustachovu trubici a vyrovnat tlak v uchu.
  • Záměrné polykání: Pokus o polknutí může také pomoci uvolnit tlak v uchu, protože Eustachova trubice je spojena s hrdlem.
  • Vyzkoušejte Valsalvův manévr: Zadržte si nos (sevřete prsty) a snažte se vydechnout přes zavřený nos. To může pomoci otevřít Eustachovu trubici.
  • Teplo a vlhkost: Použití teplého obkladu nebo vlhké utěrky může pomoci uvolnit hleny a zmírnit tlak.
  • Klid a čas: V některých případech může zalehnuté ucho samo odeznít bez nutnosti dalších opatření.

Lékařská pomoc při zalehnutém uchu

Vzhledem k tomu, že může být zalehnutí uší příznakem různých onemocnění, rozhodně by se nemělo podceňovat. Vyšetření u ORL lékaře, případně i u jiných specialistů, může pomoci odhalit příčinu problému. Léčba spočívá právě v odstranění příčiny. Navštivte lékaře, pokud:

  • zalehnutí trvá dlouhodobě a nepodařilo se ho odstranit různými známými technikami (žvýkání žvýkačky, zívání, poskakování na jedné noze s nakloněnou hlavou, olivový olej, teplý heřmánkový obklad, teplá cibule, šťáva z česneku na vatě, jakékoliv teplé obklady...),
  • nepomohly žádné volně prodejné ušní spreje a jiné léky,
  • k zalehnutí se přidala silná bolest,
  • se objevil podezřelý výtok z ucha,
  • došlo k výraznému zhoršení sluchu,
  • se problém se zalehnutím objevuje často a pravidelně.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE