Jak odstranit plíseň na nehtech? Toto jsou nejsilnější přírodní pomocníci!

plíseň na nehtech

Onychomykóza představuje velmi nepříjemné a poměrně často se vyskytující houbové onemocnění nehtů. Nejčastěji postihuje palce na nohou, případně i další nehty, a to v některých případech včetně těch na rukou.

Léčba onychomykózy je přitom často běh na dlouhou trať. Zbavit se plísně nehtů může trvat celé měsíce, ale co je horší, mnohým se toto onemocnění často vrací. Mezi rizikové faktory tohoto onemocnění patří věk, typ obuvi či osobní hygiena.

Houbám se velmi daří v teplém a vlhkém či uzavřeném prostředí. Poměrně snadno se člověk může nakazit například ve veřejných sprchách nebo na koupalištích a podobně. Při léčbě onychomykózy pacienti často sahají po volně prodejných lécích z lékárny.

Při těžších formách onemocnění, pokud je zasažena velká část nehtu, je však často nezbytná návštěva lékaře. Naopak, při lehčích formách mohou pomoci i některé přírodní látky, jako například známý tea tree olej nebo starý všelék česnek. V článku se podíváme na to, kteří přírodní pomocníci jsou v boji proti plísni nehtů nejúčinnější!

Doporučujeme: Co může způsobit zubní kaz a zanícené dásně? Zde je pravda o fatálních následcích

Tea tree oil

Čajovníkový olej, známý také jako tea tree oil, je lékem na mnoho neduhů. Je osvědčeným pomocníkem při léčbě kožních onemocnění, například nepříjemného akné. Může však také pomoci při problémech s plísní na nehtech.

Můžete jej použít dvěma způsoby. V první řadě jej v poměru 1:1 můžete smíchat s jiným rostlinným olejem, například olivovým, a pomocí vatového tamponu ho nanést přímo na nehet.

Kromě toho si můžete přidat několik kapek do lavoru s vodou a dopřát nohám alespoň 20 minut dlouhý koupel. Ať už zvolíte jakýkoli způsob, nezapomeňte proceduru opakovat každý den.

Ocet

Při léčbě onychomykózy se můžete spolehnout také na jablečný ocet. Sklenici tohoto octa přidejte do lavoru s vlažnou vodou a máčejte si nohy v této směsi alespoň 20 minut. Po koupeli nezapomeňte nohy důkladně osušit a vysušit. Tento postup opakujte několikrát týdně.

Doporučujeme: Toto je první pomoc při zarůstajících nehtech!

Kokosový olej a onychomykóza
Depositphotos

Kokosový olej

Kokosový olej není jen skvělým pomocníkem při péči o vlasy či pokožku těla, ale také v boji proti nepříjemné plísni na nehtech.

Naneste malé množství kvalitního kokosového oleje na postižené nehty a nechte působit alespoň 15 minut. Olej však ani poté nesmývejte. Stačí počkat, než si obujete ponožky nebo nějakou obuv.

Česnek

Dalším přírodním pomocníkem, který lze bezpochyby najít v každé domácnosti, je česnek. Je známý svými antibiotickými a antibakteriálními účinky.

Stroužek česneku jemně nastrouhejte a kašičku naneste přímo na postižený nehet. Celý prst poté obvažte a nechte působit alespoň hodinu. Kúru nezapomeňte pravidelně opakovat, vždy s novým stroužkem česneku.

Meduňka

Při léčbě lehčí formy plísně na nehtech můžete zkusit použít také bylinu s názvem meduňka lékařská, která má silné antiseptické i antibakteriální vlastnosti. Je velmi podobná mátě, ale prozradí ji její citrusová vůně.

Čtyři lžičky nasekaných meduňkových listů zalijte 100 ml čistého vysokoprocentního alkoholu a nechte na tmavém místě louhovat alespoň dva týdny. Poté tinkturu sceďte a šťávu z listů ještě vymačkejte do směsi. Touto tinkturou natírejte postižená místa několikrát denně.

Podívej také: Léčivé ústní vody a kloktadla: Řešení pro zdravější ústa!

Léčba plísně na nehtech
Depositphotos

Esenciální oleje vhodné k léčbě plísně na nehtech

  • Hřebíčkový olej
  • Šalvějový olej
  • Eukalyptový olej
  • Levandulový olej
  • Oreganový olej
  • Jojobový olej
  • Skořicový olej

Jak použít jedlou sodu na ošetření nehtů při plísni?

Levný zázrak, který by měl být v každé domácnosti. Využívá se nejen v kuchyni, ale i jinými způsoby. Jedlá soda má mnoho možností využití, stejně jako účinků. A je možné ji použít i na ošetření plísně na nehtech.

Pasta z jedlé sody

Smíchejte jedlou sodu s menším množstvím vody. Vytvořte hustší kašičku a aplikujte ji přímo na postižené nehty (na rukou i nohou). Doporučuje se nechat působit alespoň 15 minut.

Koupel nohou v jedlé sodě

Dopřát si můžete také koupel. Nalijte vlažnou vodu do lavoru a přidejte jedlou sodu. Na 2 litry vody použijte 1/2 šálku sody. Namočte nohy a nechte ve vodě 20 minut.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE