Brnění v nohách a rukách: Je důvod k panice?!

brnění v nohách a rukách

Začaly vám brnět končetiny, přicházely na vás mdloby a vy jste začali trochu panikařit, protože víte, že to nevěstí nic dobrého. Brnění v nohách a rukách zažil každý z nás, a pokud si právě říkáte, že vy určitě ne, věřte nám, že ano. Stačí si jen přeležet některou z končetin a mravenčení je na světě. Je to nepříjemné, ale po několika sekundách to přejde. Ale není to vždy tak!

Podívej se: Používání koloidního stříbra vnitřně: Je to bezpečné? Jaká jsou rizika?

Mravenčení brnění končetin – jaké mohou být příčiny mravenčení v končetinách?

Mravenčení, brnění nebo parestézie je problém způsobený tlakem na určité nervy. Parestézie představuje zdravotní problém, který se projevuje právě mravenčením, šimráním, pálením, necitlivostí nebo brněním končetin.

Jakmile se tlak na nervy odstraní, zmizí i všechny tyto nepříjemné symptomy. Ne vždy však tyto příznaky musí pominout. V takovém případě můžeme hovořit o chronické parestézii, která může být příznakem poškození nervů.

Znáte také nepříjemné mravenčení a pulzování? Periferní neuropatie či parestézie nemusí být jediný problém.

Pokud tento pocit dobře znáte, určitě také čekáte, kdy "běhání mravenců" po těle skončí, abyste se mohli vrátit k činnosti, kterou jste dělali. Takové píchání dokáže znepříjemnit práci a ochromit vás na několik sekund, ale nemusí vždy jít výhradně o parestézii. Brnění v končetinách může mít i jiné příčiny.

Podívej se také: Příčné nebo podélné rýhy na nehtech – může jít o signál onemocnění?

nepříjemné mravenčení
Depositphotos

Co způsobuje brnění končetin?

Jakmile přijdete k lékaři a svěříte se mu s problémem brnění končetin, můžete se připravit na sérii vyšetření. RTG, MRI a krevní testy dokáží odhalit příčinu samotného brnění, které (jak jsme psali výše) nemusí být způsobeno právě parestézií. Často je brnění způsobeno nedostatkem vitamínů, infekcí, po požití alkoholu a podobně.

Brnění v končetinách – příčiny:

  • Nedostatek vitamínů – pokud tělo nemá dostatek vitamínů, jako je vitamín B, B1, B6, B12 nebo vitamín E, můžete pociťovat mravenčení rukou nebo nohou. Pozor si však dejte i na nadbytek vitamínů. Zejména nadbytek vitamínu D může rovněž přispět k mravenčení končetin.
  • Infekce – některé druhy virů a infekcí v organismu mohou přispět ke vzniku nepříjemného pocitu mravenčení končetin. Může se jednat například o pásový opar nebo virus HIV, který rovněž způsobuje pálení kůže.
  • Alkohol – metla lidstva! A v tomto případě příčina pocitu mravenčení po těle. Časté požívání alkoholu způsobuje poškození nervového systému. Zde však již hovoříme o neuropatii, která způsobuje brnění končetin.
  • Systémová onemocnění – mezi ně můžeme zařadit onemocnění jater, hormonální nerovnováhu, cukrovku, onemocnění krve... Tato onemocnění rovněž spadají do kategorie onemocnění způsobujících brnění končetin.
  • Toxicita – v neposlední řadě může být příčinou brnění otrava toxickými látkami. Pokud se v lidském těle nachází velké množství olova, arzénu nebo rtuti, můžete pociťovat mravenčení.

Útlak nervu

Dalšími možnými příčinami problému brnění končetin může být zranění, při kterém došlo ke stlačení nervů – tedy zranění, při kterém je vyvíjen tlak na nervy, ale také kousnutí nebo bodnutí nějakým zvířetem. Mezi další příčiny můžeme zařadit onemocnění štítné žlázy, sklerózu, mrtvici a cukrovku 2. typu.

Doporučujeme také: Jak odstranit plíseň na nehtech? Toto jsou nejsilnější přírodní pomocníci!

mravenčení a pulzování
Depositphotos

Předcházení brnění končetin - co dělat v případě mravenčení končetin?

Mravenčení končetin obvykle přejde samo od sebe. Vy však můžete pomoci jeho rychlejšímu odeznění. V první řadě vyzkoušejte masáž. Masáž končetin uvolňuje napětí a zvyšuje cirkulaci krve, což přispívá k rychlejšímu ústupu brnění končetin, a navíc je to nejlepší řešení, pokud vás mravenčení postihlo v práci. Pokud máte po ruce něco teplého, aplikujte teplý obklad. Ten také zvyšuje průtok krve; stačí ho nechat působit alespoň 5 minut a nepříjemné pocity zmizí.

Cvičení je ideální pro ty, kteří mají sedavé zaměstnání, nebo trpí obezitou, která může rovněž způsobit brnění končetin. Zvolte jógu, kardio, běhání, plavání nebo si denně dopřejte alespoň 30 minut chůze. Nejenže získáte lepší kondici, ale také se budete cítit zdravě a mravenčení vás nebude trápit.

Na závěr si dopřejte zázvorový čaj, který rozproudí krev v žilách a zároveň zredukuje symptomy mravenčení. V tomto podzimním období vás navíc příjemně zahřeje a sníží riziko nachlazení.

Anketa: Pociťovali jste už někdy mravenčení nebo brnění v rukách?

Odpovedalo 0 ľudí

0%
0%
0%
0%
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE