Používání koloidního stříbra vnitřně: Je to bezpečné? Jaká jsou rizika?

Používání koloidního stříbra

Stříbro je drahý, respektive ušlechtilý kov, ze kterého se vyrábějí nejen krásné šperky, ale například i slavnostnější sady příborů. Slyšeli jste však už o tom, že tento kov může pozitivně ovlivňovat i zdraví člověka?

A přitom nehovoříme o vynálezu moderní doby, ale o tradičním léku, který byl hojně využíván v průběhu dějin. Řeč je o koloidním stříbře, které si dokáže poradit s více neduhy. V článku vám prozradíme, jaké jsou léčivé účinky koloidního stříbra, při jakých zdravotních problémech vám může být užitečné a na co byste si měli dát pozor při jeho používání!

Podívej se: Aktivní černé uhlí: Víš, jak účinně působí na tvé tělo?

Co víme o koloidním stříbře? 

Koloidní stříbro není žádnou moderní medicínou. Zmínky o jeho využívání k léčebným účelům byly nalezeny u starých Římanů i v Indii. Pod pojmem koloidní stříbro rozumíme stříbro, tedy ušlechtilý kov a chemický prvek se značkou Ag, jehož molekuly jsou rozptýlené v čisté vodě.

Takové molekuly přitom mají konkrétní velikost, a to přibližně 1 až 15 nanometrů, nejčastěji však 5 nm. Pokud mají molekuly stříbra ve vodě správnou velikost, zajišťuje to jejich požadovaný léčebný účinek. V takovém případě jsou totiž schopny pronikat do živých buněk i dovnitř patogenů. V těchto místech podporují léčebný proces přímo na buněčné úrovni.

Podívejte se také: Co zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva? Tyto faktory bychom měli znát!

Koloidní stříbro se připravuje takzvanou elektrolýzou, při které jsou, jednoduše řečeno, dva stříbrné pláty připojené k elektrickému napětí ponořeny do vody. Proud následně zajišťuje uvolňování částic stříbra z plátů do vody. Tento roztok je možné zakoupit hlavně v internetových či kamenných lékárnách.

Koloidní stříbro je nezbytné uchovávat v tmavých nádobách a především by nemělo být vystaveno silnějšímu magnetickému nebo elektromagnetickému poli, kdy by se z částic stříbra mohly vytvořit shluky. Roztok by pak již nebyl účinný.

Doporučujeme: Jak odstranit plíseň na nehtech? Toto jsou nejsilnější přírodní pomocníci!

Účinky koloidního stříbra na pokožku
Depositphotos

Koloidní stříbro – používat jen zvenku, nebo i vnitřně?

Koloidní stříbro působí antibioticky, antibakteriálně, antivirově a antimykoticky. Je oblíbeným a hlavně účinným pomocníkem při léčbě různých kožních onemocnění.

• Účinky koloidního stříbra na pokožku

Typická je například léčba akné koloidním stříbrem. Tento roztok dokáže výrazně zlepšit stav vyrážek a působí preventivně proti podrážděné a zarudlé pokožce. Kromě toho mohou koloidní stříbro vyzkoušet i osoby, které trápí ekzém, bradavice či psoriáza. Může také urychlit léčbu oparů a aftů.

Na pokožku jej můžete aplikovat například pomocí vatového tampónku. Při léčbě popálenin či ran je vhodné roztok nastříkat na pokožku pomocí rozprašovače – doporučuje se používat koloidní stříbro ve spreji. Koloidní stříbro zmírňuje infekce a záněty. Při bolestech v krku či zánětech dásní je možné jej několikrát denně kloktat.

• Vnitřní užívání koloidního stříbra

I když je běžnější zejména vnější použití koloidního stříbra, mnozí lidé nedají dopustit ani na jeho vnitřní užívání. Evropská unie však jeho perorální užívání oficiálně neschválila. Koloidní stříbro totiž není ve výživových doplňcích povolenou formou minerální látky. Na zakoupeném produktu tedy nenajdete ani informace o dávkování.

Při vnitřním užívání je však nutné dávat pozor na koncentraci koloidního stříbra. Vhodný je roztok s koncentrací maximálně 50 ppm, což znamená 50 částic stříbra na milion molekul vody. Omezení týkající se koncentrace však platí pouze pro koloidní stříbro určené k vnitřnímu užívání.

Při různých zdravotních problémech se obecně doporučuje podávat 1 čajovou lžičku přípravku 1 až 3krát denně, maximálně však po dobu jednoho měsíce. Koloidní stříbro je užitečné zejména při léčbě angíny, chřipky a různých infekcí horních dýchacích cest. Pomůže zlepšit stav při salmonelóze, stafylokokových onemocněních, problémech s prostatou i zánětech močového měchýře.

Tip pro vás: Testosteron v těle ženy: Tyto signály jeho nadbytku neignoruj!

užívání koloidního stříbra při problémech s prostatou i zánětech močového měchýře
Depositphotos

Aktivní koloidní stříbro – rizika

Ačkoli z různých stran můžeme slyšet o skvělých léčivých účincích koloidního stříbra, měli bychom před jeho použitím znát i všechna rizika a hrozby. Když hovoříme o jakýchkoli skutečnostech, vždy je nutné znát jejich výhody i nevýhody.

Argyrie – onemocnění způsobené nadměrným užíváním koloidního stříbra

V případě stříbra můžeme zmínit například argyrii, což je velmi vzácné a málo známé onemocnění. Údajně ho v mírné formě znali středověcí šlechtici, kteří si rádi užívali stolování se stříbrnými příbory, poháry či nádobami. Vzniká z dlouhodobého a skutečně nadměrného užívání stříbra, přičemž se projevuje zejména sivomodrým zabarvením pokožky, nehtů, dásní či očí.

Tuto nemoc zmiňujeme spíše jen pro zajímavost, protože při ověřeném koloidním stříbře a správném používání taková rizika prakticky neexistují. Při vnitřním užívání koloidního stříbra je však důležitější pamatovat na to, že tento roztok neničí pouze škodlivé bakterie, ale i ty, které jsou pro tělo prospěšné.

Funguje v podstatě podobně jako antibiotika, tedy může odstraňovat i symbiotické laktobacily. Při léčbě koloidním stříbrem je proto vhodné nezapomínat na probiotika. Vnitřní i vnější použití tohoto přípravku můžete samozřejmě konzultovat s lékárníkem či lékařem, kteří vám mohou poradit s dávkováním a poskytnout všechny důležité informace.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE