Vyrob si tuhý šampon! Tento jednoduchý postup musíš vyzkoušet!

tuhý šampon výroba

Věděli jste, že nejen mýdla mohou být tuhá? Šampony v kostce se pomalu dostávají i do našich obchodů a koupelen. Jsou ekologičtější, i když mírně dražší. Mnozí si je oblíbili pro jejich jednoduché používání a velikost – tuhý šampon je ideální na festivaly, kempování nebo zahraniční dovolené. 

Domácí šampony mohou být skvělým dárkem pro vaše blízké a můžete si je vyrobit ze všech možných olejů, bylin či koření. Poradíme vám, jak si doma vyrobit tuhý šampon s kokosovým olejem, po kterém budou vaše vlasy hebké a lesklé.

Tip pro vás: Co dělat a co nedělat, pokud chcete zdravější, pevnější a silnější vlasy?

Proč si ho vyrobit? 

Výhodou oproti kupovaným šamponům je i to, že ručně vyrobený šampon nebo mýdlo neobsahuje sodium lauryl sulfate (SLS). Také neobsahuje silikony, které na chvíli pokryjí vlasy a zabraňují jejich maštění, ale zároveň vlasy vysušují a způsobují křehkost. Životnost tuhého šamponu je asi rok, pokud ho skladujete na suchém a chladném místě.

Jak si umýt vlasy s tou neforemnou kostkou? Jednoduše! Stačí si šampon napěnit v rukou stejně jako mýdlo, vmasírovat od kořínků ke konečkům a pořádně vlasy umýt. Pro úplnost si můžete připravit domácí „kondicionér“ – 8 kapek esenciálního oleje (rozmarýn a máta jsou univerzální pro všechny typy vlasů) a ½ sklenice jablečného octa, který doplníme vodou do ¾ sklenice. Aplikujeme na vlasy na 2-3 minuty a následně smyjeme. Použití jablečného octa na vlasy je doporučeno hlavně při tvrdé vodě.

Podívej také: Jak si doma zastřihnout vlasy? Máme užitečné tipy, díky kterým to zvládneš

tuhý šampon
Depositphotos

DIY šmpon z kokosového oleje

Budeme potřebovat:

  • 1000 ml kokosového oleje
  • 376 ml vody
  • 157 g hydroxidu sodného – na normální vlasy; na suché vlasy přidáme menší množství
  • 1 g esenciálních olejů
  • nádobky na hotový šampon, vystlané papírem

Navážíme si všechny ingredience. Kokosový olej dáme do hrnce a zahřejeme na nejmenším plameni. Mezitím nalijeme vodu do skleněné misky a opatrně přisypeme hydroxid – nikdy ne naopak! Ideální je míchat kovovou lžící, která se po důkladném umytí může dále používat, naopak když použijete dřevěnou vařečku, tu už k jídlu nepoužívejte.

Používáme ochranné rukavice, případně ochrannou masku – abychom nevdechli výpary. Směs bude velmi horká, takže se nelekněte. Po smíchání necháme 5–10 minut odstát.

Doporučujeme: Jak zabránit šedivění vlasů? Objev recept starověké Číny

jak si doma vyrobit tuhý šampon
pinterest.com/itsallinmyhands/

Zředěný hydroxid opatrně přidáme ke kokosovému oleji a chvíli mícháme. Budoucí šampon by teď měl vypadat jako bílý pudink, který promícháme ponorným mixérem. Přikryjeme a vaříme asi 45–60 minut, občas promícháme, protože se bude pěnit. Směs bude hotová, až získá poloprůsvitnou barvu, podobnou vazelíně, a zmizí olejová oka ze středu.

V tomto bodě ponoříme do hrnce pH papírek k otestování. Hodnota pH by měla být mezi 7–10, pokud je vyšší, musíme směs ještě chvíli vařit. Druhý test uděláme tak, že si trochu hmoty dáme mezi prsty a zjistíme, zda se lepí, nebo ne. Šampon by měl být na dotek voskový. Je velmi důležité, aby se veškerý hydroxid přeměnil, jinak by nám mýdlo mohlo začít hořet.

Pokud je vše v pořádku, přidáme olej a směs nalijeme do předem připravených nádob. V případě, že chceme šampon krájet na menší pláty, je nutné to udělat co nejdříve, protože kokosový olej z něj udělá tvrdý kámen. Zhruba po 2–3 týdnech ho můžete poprvé použít.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE