Trápí vás ve dne i v noci? Zjistěte, jaké jsou příčiny svalových křečí!

Příčiny svalových křečí

Jaké mohou být příčiny svalových křečí? Za tímto nepříjemným stavem může stát nedostatek minerálů, ale také různá onemocnění. Zjistěte více v článku!

Svalové křeče, které jsou v podstatě mimovolní a zpravidla bolestivé stahy svalů, představují velmi nepříjemný, ale poměrně často se vyskytující zdravotní problém. Možná se i vám někdy stalo, že vás z ničeho nic uprostřed noci probudil bolestivý křeč v noze. Právě noční křeče jsou velmi časté, ale některé potrápí i během dne. V mnoha případech se přitom vyskytují hlavně křeče v dolních končetinách. Běžně bývají postiženy lýtka či stehenní svaly. Některé však potrápí i křeče v dlaních, prstech na rukou a podobně. Svalové křeče můžeme z hlediska jejich příčin dělit na primární a sekundární. V prvním případě jde o křeče, které se objevují bez zjevné příčiny, a to v podstatě u zdravého jedince. Roli může hrát fyzická aktivita či věk. Sekundární křeče naopak bývají projevem onemocnění. Co všechno může stát za nepříjemnými svalovými křečemi?

Doporučujeme: Jak se projevuje salmonelóza? Tato fakta potřebujete ovládat!

Přetížení svalstva 

V první řadě je třeba zmínit, že příčiny svalových křečí vůbec nemusí být vážné. Velmi často se vyskytují hlavně z důvodu přetížení svalu a svalové únavy. Příčinou tak může být těžší cvičení, dlouhá chůze či jakákoliv nadměrná fyzická zátěž, například i v práci. Ve zvýšené míře mohou křeče trápit například profesionální sportovce, ale i osoby, které jsou v práci celý den na nohou.

Podívej se také: Bolest v pravém boku pod žebry: Příčiny mohou být vážné!

Přetížení svalstva Depositphotos

Vyšší věk

Svalové křeče bez zjevných a vážnějších příčin postihují ve zvýšené míře také starší jedince, zejména osoby po 50. roce života. U starších lidí přitom bolestivé křeče vznikají často i v naprostém klidu a nejen po nadměrné fyzické zátěži svalů. Příčinou naopak může být nedostatečná fyzická aktivita, zejména nedostatečné protahování svalstva. Roli hraje také postupné zkracování šlach.

Dehydratace a nedostatek minerálů

V mnoha případech je za svalové křeče zodpovědný nedostatek minerálů a stopových prvků. Problematický je hlavně deficit hořčíku, draslíku, sodíku či vápníku. Je třeba myslet na to, že při zvýšené fyzické námaze tělo ztrácí pocením nejen vodu. Při nadměrném pocení je nutné doplnit i ztrátu minerálů a solí. Kromě toho je důležité dávat pozor na dehydrataci, například způsobenou průjmy či nadměrným pocením při dlouhodobém pobytu v horkém prostředí, která může vést až k elektrolytické nerovnováze a způsobit nepříjemné křeče.

Tip pro vás: 30-minutová hormonální jóga: Skvělý způsob, jak podpořit hormonální rovnováhu!

Těhotenství a svalové křeče Depositphotos

Těhotenství

Svalové křeče ve zvýšené míře trápí nejen starší jedince, ale také těhotné ženy. Často se objevují hlavně ve třetím trimestru. Toto období je pro každou ženu bezpochyby nádherné, ale zároveň pro ni i její tělo náročné a zatěžující. Důležité je v těhotenství dbát na dostatečný příjem všech potřebných minerálů, které je možné tělu zajistit prostřednictvím pestré stravy. Rovněž je třeba dbát na pravidelný pohyb, který zlepšuje krevní oběh, a také na nezbytný odpočinek.

Onemocnění nervového nebo svalového systému

Postupně se dostáváme k sekundárním svalovým křečím, za kterými lze hledat nějaké onemocnění. Často jde o onemocnění, která postihují přímo svalstvo nebo souvisejí s nervovým systémem člověka. Svalové křeče se objevují například při myopatii, což je nervově-svalové onemocnění, které se projevuje mnoha dalšími problémy se svaly, včetně bolestí či slabostí svalstva. Stejně tak se svalové křeče mohou objevovat například při poškození periferních nervů, sklerózách či jiných neurologických problémech.

Doporučujeme: TOP důvody, proč jíst kešu ořechy: V čem jsou tak výjimečné?

onemocnění Depositphotos

Další onemocnění

Svalové křeče mohou být přítomné při mnoha dalších onemocněních. Mohou se vyskytovat při cévních chorobách, například při onemocněních žil dolních končetin. Také se objevují při cukrovce či poruchách činnosti štítné žlázy. Stejně tak někdy poukazují na onemocnění ledvin nebo jater. Svalovými křečemi se také projevuje tetanus, což je infekční onemocnění. Zde však platí, že různé choroby jsou zpravidla doprovázeny větším množstvím různých příznaků. Proto je nutné sledovat svůj zdravotní stav a případné změny konzultovat s lékařem. I při dlouhodobých problémech se svalovými křečemi je vhodné navštívit lékaře.

Léky

Nakonec můžeme ještě zmínit, že svalové křeče mohou být nežádoucím vedlejším účinkem některých léků, které jedinec pravidelně užívá. Bývají to například určité léky na vysoký cholesterol, a také diuretika. Pokud máte podezření, že vaše časté svalové křeče způsobují léky, určitě se neváhejte poradit s lékařem. Kromě toho se svalové křeče častěji objevují u jedinců, kteří nadměrně požívají alkohol nebo používají omamné a návykové látky.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE