Zbavte se husté krve! Zde jsou přírodní léky na ředění krve

přírodní léky na ředění krve

Diagnózou příliš husté krve trpí mnoho lidí, ale mnozí z postižených o tom vůbec netuší a prvním příznakem se často stává tvorba krevní sraženiny. Ta může vést k bolestem, špatné průchodnosti krve v cévách, nebo někdy až k infarktu. Tento nepříjemný jev často vede lidi k tomu, aby se dozvěděli více o své krvi a rodinné historii.

Na ředění krve existují také přírodní léky, které můžete snadno zařadit do svého jídelníčku. V případě, že užíváte léky předepsané lékařem, je nutné se o konzumaci těchto potravin poradit s lékařem.

Tip pro vás: Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (5. díl)

Jak se projevuje příliš velká hustota krve? 

Diagnóza husté krve se může projevovat na vašem organismu i v podobě jednoho nebo hned několika symptomů. Častým příznakem je například rozmazané vidění, závratě, vysoký krevní tlak, časté modřiny, které vznikají téměř pro nic, dušnost či bolesti hlavy nebo i svědění kůže.

Pokud něco z toho na sobě pozorujete, určitě vyhledejte lékaře, který vám udělá testy. Pokud diagnózou husté krve skutečně trpíte, jako prevenci před srážením krve můžete využít následující potraviny. O jejich konzumaci se určitě poraďte s vaším lékařem.

Doporučujeme: TOP 8 důvodů, proč jíst hrášek: Co ukrývají tyto zelené kuličky?

Léky na ředění krve - proč je někteří z nás musí užívat?

Léky na ředění krve zabraňují tvorbě krevních sraženin, které mohou zastavit průtok krve do srdce. Užívají se perorálně nebo intravenózně (přes žílu), aby se zabránilo vzniku krevní sraženiny. Krevní sraženiny mohou zastavit tok krve do srdce, plic nebo mozku. Mohou způsobit srdeční infarkt nebo mrtvici.

  • Váš lékař vám může doporučit užívat lék na ředění krve, pokud máte onemocnění srdce, včetně onemocnění srdečních chlopní nebo nepravidelného srdečního rytmu. 
  • Léky na ředění krve se musí užívat přesně podle pokynů. 
  • Když je neužíváte dostatečně, lék nebude tak účinný. 
  • Naopak, pokud je užíváte ve velkém množství, může to vést k silnému krvácení.

Při užívání léků na ředění krve - ať už volně prodejné léky na ředění krve nebo léky na předpis - buďte opatrní a vše konzultujte se svým ošetřujícím lékařem, který zná váš zdravotní stav a kterému důvěřujete. Jen tak můžete předejít vzniku krevních sraženin, abyste si zajistili zdravý průtok krve. Pomoci vám však může i správná životospráva, jako jsou přírodní ředidla krve - jako například zázvor, kurkuma, kajenský pepř, česnek a další.

Nepřehlédněte: TOP důvody, proč jíst kešu ořechy: V čem jsou tak výjimečné?

Léky na ředění krve Depositphotos

Volně prodejné léky na ředění krve

Volně prodejné léky na ředění krve jsou nazývány antikoagulancia a jsou určené na prevenci tvorby krevních sraženin.

Některé z dostupných volně prodejných léků na ředění krve jsou například:

  • Léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou (aspirin) - tento lék se často používá na prevenci kardiovaskulárních onemocnění a je známý svými antikoagulačními vlastnostmi. 
  • Enoxaparin - tento lék je derivátem heparinu, který se používá na prevenci krevních sraženin u pacientů s rizikovými faktory. 
  • Dipyridamol - tento lék se často kombinuje s jinými léky na ředění krve a pomáhá zvyšovat efekt antikoagulancií.

Je však důležité si uvědomit, že i když jsou tyto léky volně prodejné, měli byste se před jejich užitím poradit se svým lékařem, aby se předešlo možným vedlejším účinkům nebo interakcím s jinými léky, které užíváte.

Jak na výběr přírodních léků na ředění krve?

Při výběru přírodních léků na ředění krve je důležité konzultovat s lékařem nebo odborníkem na výživu.

Některé přírodní léky, které se často používají na ředění krve, jsou:

  • Omega-3 mastné kyseliny: Obsažené v rybím oleji, ořeších, semínkách lnu a chia, pomáhají snižovat srážlivost krve.
  • Kurkuma: Obsahuje látku kurkumin, která má protizánětlivé a antikoagulační vlastnosti. 
  • Česnek: Obsahuje sloučeniny, které mohou pomoci snižovat hladinu cholesterolu a zlepšit průtok krve. 
  • Borůvky: Obsahují antioxidanty a flavonoidy, které mohou pomoci zlepšit cirkulaci krve. 
  • Zázvor: Má protizánětlivé a stabilizující účinky na krevní tlak, které mohou pomoci s ředěním krve. 

Je však důležité si uvědomit, že i přírodní léky mají svá rizika a vedlejší účinky, proto je důležité poradit se s lékařem před zahájením užívání jakýchkoli přírodních léků na ředění krve.

Česnek a jeho varianty

I když to není zrovna nejvoňavější alternativa, česnek opravdu slouží jako prevence před srážením a zhoustnutím krve. Stejně tak různé přípravky a výživové doplňky z česneku.

Jelikož česnek dokáže snižovat krevní tlak, je vynikající i na problémy s hustou krví. Navíc, česnek pomáhá i na chřipku, jako prevence proti rakovině či proti různým infekcím, a to se i přes zápach opravdu vyplatí, že ano?

Doporučujeme také: Hojení ran: Seznamte se s bylinkami, které zahojí téměř každou ránu!

Česnek Depositphotos

Zelená zelenina

Pro lidi s řídkou krví se nedoporučuje konzumace zelených listových salátů, jako je rukola, zelený salát, špenát, petrželová nať nebo kapusta, to samé platí i pro pacienty, kteří se na hustou krev léčí pomocí léků.

Pokud však máte zájem jen o přírodní ředění krve nebo prevenci před vysokou srážlivostí, zelená zelenina je ten pravý prostředek.

Tip pro vás: Jahody jako silný antioxidant – proč je zahrnout do stravy?

Co ještě zabírá na ředění krve?

Asi se nebudete divit, že na tomto seznamu najdete i všelék jménem zázvor. Z téže rodiny pochází i kurkuma a společně vám pomohou k řidší krvi.

Podobně pomohou i jahody, ryby, vitamín E, zelený čaj či různé druhy ořechů.

Za zmínku stojí i ananas, který obsahuje enzym zvaný bromelain. Právě ten brání tvorbě krevních sraženin, díky čemuž je ideální ke konzumaci při problémech s hustou krví. Pozor by si však měli dávat ti, kteří mají různé alergie na potraviny, neboť ananas je vysoce alergenní.

POZOR! Vysoká srážlivost krvi je vážný zdravotní problém. Může se však stát, že vám lékař sám předepíše například užívání zelené listové zeleniny, rybího tuku, či jiných přírodních léků jako prevenci. V případě, že se léčíte pomocí léků, konzumaci těchto potravin s lékařem konzultujte.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE