Bolest v pravém boku pod žebry: Příčiny mohou být vážné!

Cítit jakoukoliv bolest může být nepříjemné a frustrující. Obzvláště v případě, když víte, že jste nikde nespadli a ani si nezpůsobili žádný úraz, který by mohl být příčinou této bolesti. Ale než začnete panikařit, je potřeba si všímat charakter bolesti.

Je tato bolest dlouhodobá nebo jen krátkodobá? Jaká je její intenzita, směr vyzařování a jaké jsou ostatní příznaky? Ty mohou bolest vyvolávat nebo s ní úzce souviset. Nepanikařte, ale také bolest dlouhodobě nepodceňujte! V každé části těla se totiž nacházejí životně důležité orgány.

Proto určitě žádnou dlouhodobější bolest, a to ani v hrudníku, ani pod žebry, ani v horní nebo spodní části břicha, neberte na lehkou váhu. Pokud už delší dobu cítíte bolest v pravém boku pod žebry, tak zjistěte, co to může signalizovat. Jaké jsou nejčastější příčiny bolesti břicha na pravé straně?

Doporučujeme: Různé druhy bodnutí hmyzem: Tohle ti prozradí, co tě skutečně poštípalo.

Bolest v pravém boku pod žebry – co signalizuje?

1. Bolesti žlučníku – podrážděný žlučník a žlučníková kolika  

Bolest pod pravým žebrovým obloukem nejčastěji signalizuje problémy se žlučníkem. Často se mluví o žlučových kamenech nebo infekci žlučníku (zápal žlučníku). K bolesti napravo pod hrudním košem dochází hlavně po konzumaci těžkých jídel, vajec, čerstvého pečiva, zelí a podobně.

Lékaři jako častou možnou příčinu bolesti pod pravým žebrem uvádějí žlučníkovou koliku. Ta vzniká v důsledku malých žlučníkových kamenů nebo tzv. žlučníkového kalu. Bolestivá kolika nastává tehdy, když se kameny uvolní a uvíznou v žlučovodu. Obvykle k tomu dochází hodinu až dvě po snědení jídla.

V tomto případě se bolest šíří spod pravého žebrového oblouku až směrem k lopatce. Pokud bolest u vás přetrvává nebo se vrací opakovaně, je nejlepší navštívit lékaře. Sice si pomůžete léky od bolesti, z dlouhodobějšího hlediska může dojít k uvolnění většího množství žlučníkových kamenů, které se mohou zaseknout v pankreatickém vývodu a způsobit tak akutní zánět pankreatu.

2. Vředy 

Bolest na pravé straně pod žebry může být způsobena také vředovou chorobou, a to konkrétně dvanáctníkovým vředem. Dvanáctníkový vřed je typ peptického vředu, který se formuje v prvním segmentu tenkého střeva, známém jako dvanáctník. Tato bolest je často popsána jako pálení nebo bodání a může být horší na lačno nebo v noci.

Mezi další příznaky patří i nevolnost nebo zvracení, nadýmání, pálení žáhy nebo ztráta chuti k jídlu. V horších případech dochází i k poklesu tělesné hmotnosti.

Zaujme tě: Co bychom neměli jíst k snídani? Tímto si nevědomky škodíme!

3. Tuková játra nebo jiné onemocnění jater      

Bolest pod žebry vpravo někdy poukazuje na onemocnění jater, protože právě v této oblasti jsou játra umístěna. K onemocněním jater patří například tuková játra, zánět jater, ale také cirhóza jater.

Dalšími příznaky nemocných jater jsou nadměrná únava, nadýmání, změny ve barvě stolice a moči, ve vážných případech i žluté zbarvení kůže a sliznic. Běžné jsou pocity plnosti, ztráta chuti k jídlu nebo hmatatelné zvětšení jater. Uvedená onemocnění jater výrazně ohrožují zdraví jater a funkci orgánu.

Tuková játra nebo jiné onemocnění jaterDepositphotos

4. Onemocnění ledvin      

Pokud je bolest situována na pravé straně a vyzařuje až do křížů, může se jednat o ledvinové kameny. V tomto případě se však k bolesti přidružují i další symptomy, jako je krev v moči, bolest při močení, zimnice, zvýšená tělesná teplota až horečka, nebo pocit na zvracení.

Taková bolest také může být příznakem zánětu močových cest nebo projevem selhání ledvin.

Doporučujeme: Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (4. díl)

Další možné příčiny, které způsobují bolest pod žebry: 

  • bolest může být způsobena také nahromaděnými plyny v trávicím traktu,      
  • podrážděná slinivka / zánět slinivky, 

  • někdy také zánět slepého střeva (při zánětu apendixu bodavá bolest často směřuje od středu směrem vpravo dolů),  

  • neuralgie / problémy s mezižeberními nervy (bolest se zhoršuje při hlubokém dýchání), 

  • v krajních případech bolest může poukazovat na syndrom dráždivého střeva (patří mezi chronická onemocnění střev),    

  • zřídka zánět pohrudnice (může způsobit bolest pod oběma žebry směrem nahoru) nebo rakovina plic.

Bolest v pravém bokuDepositphotos

Kdy bezodkladně navštívit lékaře? 

Lékaře byste měli navštívit v případě, kdy bolest neustupuje. Návštěvu lékaře určitě neodkládejte ani v případě, kdy kromě bolesti pod pravým žebrovým obloukem trpíte také dalšími symptomy:    

  • zrychlený srdeční tep nebo dech,     

  • nevolnost a závratě, 

  • velmi nízký krevní tlak, 

  • horečka a zimnice, 

  • cítíte bolest nebo tlak na hrudi za hrudní kostí.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE