Jak používat Aloe vera? Tyto způsoby využití si hned zamilujete!

použití Aloe vera

Název Aloe vera je mnohým dobře známý. Aloe vera patří mezi nejznámější léčivé rostliny. U nás se nazývá aloe pravá a jde o sukulentní rostlinu z čeledi asfodelovitých, která hojně roste především v tropických a subtropických oblastech. Uplatnění našla ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu. V našich domácnostech je často pěstována jako okrasná bylina.

Aloe je charakteristická zejména svými tlustými dužnatými listy, které ukrývají léčivý gel. Co Aloe vera obsahuje? Obsahuje farmakologicky účinné látky a působí antibakteriálně i antimykoticky. Tato rostlina je skutečně užitečná a rozhodně se vyplatí ji pěstovat doma v květináči.

Víte, jakými způsoby ji lze využít? V následujícím článku vám prozradíme, jak si poradí s několika zdravotními i kosmetickými problémy! Jak může Aloe vera pomoci? Jaké jsou účinky Aloe vera? Jaké využití Aloe vera vás zaujme nejvíce?

Podívej se: Slupky z mandarinek - proč je nevyhazovat? Tohle si zamiluješ!

Seznamte se s léčivými účinky Aloe vera:

  • gel Aloe vera zmírňuje podráždění pokožky,
  • rostlina Aloe vera napomáhá hojení drobných ran,
  • léčivé účinky Aloe vera zahrnují antibakteriální a antivirové působení,
  • Aloe vera může příznivě ovlivnit hladinu cukru v krvi,
  • vlastnosti Aloe vera zahrnují podporu ústního zdraví,
  • Aloe vera hydratuje – šťáva z Aloe vera má vynikající hydratační vlastnosti,
  • Aloe vera účinně potlačuje záněty v pokožce,
  • Aloe vera podporuje imunitní systém,
  • Aloe vera působí na kvalitu vlasů,
  • listy Aloe vera podporují trávení a ulevují od zácpy.

Doporučujeme: Šafránový čaj a šafránový olej – jak nám mohou pomoci?

Aloe vera
Depositphotos

Tipy na možné využití Aloe vera:

1. Aloe vera na kožní poranění

Aloe vera se vyplatí pěstovat doma, protože poskytuje první pomoc při mnoha kožních poraněních. Stačí rozříznout starší list a gelovou částí ošetřit postižené místo. Tím podpoříte rychlejší regeneraci tkání. Pomáhá také při hojení spálené pokožky (od slunce nebo ohně) a při ošetření štípanců od hmyzu.

2. Aloe vera na kožní onemocnění

Aloe vera pomáhá zlepšit stav pleti při akné, vyrážkách, dermatitidách či ekzémech. Může být užitečná také při zánětlivých či plísňových onemocněních kůže. Gel z listů můžete použít i při domácí přípravě pleťových masek.

Recepty z Aloe vera na ošetření pokožky:

  • Aloe vera maska: Smíchejte ve stejném poměru dužinu z listů Aloe vera, muškátový oříšek v prášku a citronovou šťávu. Na aknózní a problematické pleti nechte působit 10 až 15 minut.
  • Aloe vera pleťová voda: Můžete si zkusit připravit také pleťovou vodu, která perfektně čistí pleť, stahuje póry a odstraňuje vyrážky a nedokonalosti. Do 150 ml alpy přidejte podle velikosti rozmixovaný gel ze dvou až tří listů Aloe vera. Směs uzavřeme v nádobě a necháme ve tmě alespoň tři týdny louhovat. Následně směs scedíme přes jemnou látku do čisté nádoby, přidáme 150 ml destilované vody a malou lžičku jablečného octa. Pořádně zamícháme a znovu přecedíme. Skladujeme dobře uzavřené v chladu. Na pleť nanášíme pomocí kosmetických tamponů.
  • Aloe vera peeling: Smíchejte gel z Aloe vera s trochou cukru nebo mleté kávy, abyste vytvořili jemný exfoliant na obličej nebo tělo. I tohle je skvělý tip na použití Aloe vera.

3. Aloe vera na opar

Pokud se vám čas od času objeví na rtu nepříjemný opar, a to vždy v nejnevhodnější chvíli, určitě si doma pěstujte Aloe vera. Stačí odříznout kousek listu a jeho dužnatou stranou přikládat na postižené místo.

Gel z Aloe vera tlumí bolest i nepříjemné svědění. Puchýř či strup musíte pro rychlejší zahojení ošetřovat několikrát denně. Ideální je mezi jednotlivými aplikacemi gelu ránu vyčistit antiseptickým a dezinfekčním tea tree olejem. Takto se s oparem rozloučíte opravdu velmi rychle.

4. Aloe vera na problémy v ústní dutině

Při problémech v ústní dutině si můžete připravit tuto ústní vodu. Gel z několika středně velkých listů Aloe vera důkladně rozmixujte a nařeďte ho přiměřeným množstvím vody. Měl by vzniknout řídký nápoj, kterým si můžete vyplachovat ústa nebo ho použít na kloktání.

Tuto ústní vodu s gelem z Aloe vera můžete vyzkoušet kloktat při zánětech hrtanu nebo mandlí. Také může pomoci při problémech s krvácením dásní nebo bolestí zubů. Pomáhá také při léčbě zánětu dásní.

Tip pro vás: Co jíst před spaním, aby se nepřibíralo? Toto si můžeš dát i o půlnoci!

Aloe vera na kožní poranění
Depositphotos

5. Aloe vera na vypadávání vlasů

Gel z Aloe vera budou nakonec milovat i vaše vlasy, můžete ho použít na jejich péči. Podle délky vlasů budete potřebovat jeden nebo dva listy zmíněné sukulentní rostliny. Rozřízněte je, získejte z nich dužinu a tu důkladně rozmixujte s trochou vody v mixéru. Měla by vám vzniknout slizovitá směs.

Tu po klasickém umytí vlasů šamponem vmasírujte do pokožky hlavy i po celé délce vlasů. Nechte působit 10 minut a vlasy dobře opláchněte vodou. Tuto vlasovou kúru je vhodné pravidelně opakovat, pokud vás trápí nadměrné vypadávání vlasů, rychle se mastící vlasy či nekvalitní a krepaté vlasy.

Podpoříte tak jejich růst a regeneraci. Takovou maskou z Aloe vera vrátíte vlasům lesk a sílu. Dužinu můžete také smíchat s trochou ricinového nebo kokosového oleje. Vaše vlasy budou také nadšené.

6. Šťáva z Aloe vera na vnitřní užívání

Můžete také vyzkoušet Aloe vera jako nápoj. Konzumace Aloe vera ve formě nápoje nabízí několik zdravotních přínosů díky bohatému obsahu vitamínů, minerálů, antioxidantů a aminokyselin. Tento nápoj může podpořit trávení, pomoci s detoxikací těla, posílit imunitní systém a zlepšit hydrataci pokožky zevnitř. Aloe má skvělý hydratační účinek.

Při přípravě nápoje z Aloe vera je důležité použít čistý gel extrahovaný z listů rostliny. Dužinu Aloe vera je pak třeba smíchat s vodou nebo jinou tekutinou, například čistou vodou, ovocnou šťávou nebo dokonce kokosovou vodou pro dodatečné výživové a chuťové benefity. Mnohé komerčně dostupné nápoje z Aloe vera už obsahují přidané cukry nebo příchutě, proto je vhodné vybírat ty s co nejmenším množstvím přidaných sladidel.

Co se týče konzumace, je důležité začít s malými dávkami, zejména pokud jste nápoj z Aloe vera nikdy předtím nepili, abyste mohli sledovat jakoukoli reakci vašeho těla. I když je Aloe vera považována za bezpečnou pro většinu lidí, někteří mohou zažít alergické reakce nebo vedlejší účinky, zejména pokud je rostlina konzumována ve velkých množstvích.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE