Badyán není obyčejné koření. Připrav si z něj tento úžasný čaj!

Badyán koření

Badyán v našich končinách asi nepatří mezi ty nejznámější druhy koření. To je však velká škoda. Na pohled je více než zajímavý, ale co je důležitější, má i blahodárný vliv na lidský organismus. Mimo jiné například potlačuje nadýmání, uvolňuje hleny či bojuje proti bolestem břicha. Jednoduše řečeno, badyán se určitě vyplatí vyzkoušet. V článku vám prozradíme všechny skvělé účinky této léčivé hvězdice a jak si z ní připravit chutný čaj!

Doporučujeme také: Česnekové mléko: Předsudky stranou, do hry vstupuje elixír zdraví!

Odkud pochází badyán? 

Badyán, známý také pod pojmem hvězdicový nebo čínský anýz, je aromatický plod anýzovce pravého. Tento strom dorůstající do výšky 7 až 11 metrů pochází z Asie a do Evropy se dostal pravděpodobně v 16. nebo 17. století. Jeho plody se tehdy využívaly do džemů či ovocných sirupů. Anýzovec pravý preferuje průměrnou teplotu kolem 15 až 18 stupňů, a proto je potřeba ho v zimě chránit před mrazem. Strom obvykle začíná plodit až po deseti letech života.

Plody anýzovce pravého jsou charakteristické svým netradičním tvarem. Vypadají jako hvězdice s osmi cípy. Jsou výrazně aromatické a svou vůní připomínají anýz. Badyán by se dal považovat za vzdáleného příbuzného fenyklu či kopru díky podobným účinkům. Blízko má také ke sladkému dřívku, protože má nasládlou chuť.

Podívej také: Červená rýže: Superpotravina, jejíž účinky tě rozhodně dostanou!

Badyánový čaj
Depositphotos

Je jakýmsi všelékem

Badyán obsahuje bílkoviny, sacharidy i cennou vlákninu. Je zdrojem celé řady minerálních látek a stopových prvků. Doplní tělu železo, hořčík, zinek, mangan, selen i měď. Kromě toho obsahuje také omega-6 mastné kyseliny, vitamín A a C, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou. Badyán má antiseptické a antivirové účinky a působí jako antioxidant. Je skvělým pomocníkem v boji proti volným radikálům a na podporu imunity. Má pozitivní vliv na trávení, podobně jako zmíněný anýz nebo fenykl.

Podporuje a urychluje trávení a pomáhá obnovit střevní mikroflóru. Rovněž je nápomocný při řešení zdravotních obtíží, jako je nadýmání, plísně nebo bolesti břicha. Badyán má schopnost uvolňovat hleny, je vhodný jako podpora při chřipce, rýmě a kašli. Celkově pomáhá udržovat zdraví dýchacích cest. Blahodárné účinky má také na hladinu cholesterolu a stav pokožky, kloubů, cév, srdce i ledvin. Badyán působí uklidňujícím způsobem, jeho vůně má pozitivní vliv na psychiku člověka.

Jak používat badyán?

Badyán má příjemnou chuť i vůni, proto našel široké uplatnění v gastronomii. V celku se přidává do kompotů, dochucují se jím cukrovinky a používá se také při výrobě džemů, likérů, pečeného čaje nebo při přípravě svařeného vína. Mletý badyán je vhodný pro dochucení masa, pečených brambor nebo zálivek a omáček. V některých zemích ho po jídle žvýkají, protože pomáhá trávení a zanechává v ústech pocit svěžesti. Badyán je vhodné kupovat vždy celý a v případě potřeby ho doma pomlít.

Z badyánu si můžete připravit i chutný a zdraví prospěšný čaj. Potřebujete k tomu 1 menší lžičku čerstvě mletého koření a 2,5 dl vody. Badyán v šálku zalijte požadovaným množstvím horké vody a nechte louhovat přibližně 7 až 8 minut. Čaj pijte teplý, případně si ho můžete dochutit medem nebo špetkou skořice. Tento nápoj si můžete dopřát i preventivně, například v zimních měsících jako ochranu proti virovým onemocněním. Pomáhá však i při bolestech kloubů, trávicích potížích nebo průjmu. Stejně tak se ho vyplatí vyzkoušet, pokud vás trápí hleny, rýma nebo chřipka.

Doporučujeme: Jaké mléko je nejlepší na napěnění?

Badyánový Masala Chai
Depositphotos

Badyánový Masala Chai

Domácí badyánový Masala Chai je lahodný a kořeněný čaj, který zahřeje a potěší vaše smysly. Zde je recept, jak si ho připravit doma:

Ingredience:

  • 2 šálky vody (cca 500 ml)
  • 2 čajové lžičky černého čaje (sypaného nebo v sáčku)
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 celá skořice (nebo 1/2 čajové lžičky mleté skořice)
  • 4 tobolky kardamomu (můžete použít i mletý kardamom)
  • 4 celé hřebíčky
  • 1/2 čajové lžičky nastrouhaného zázvoru (nebo sušený zázvor)
  • 1 šálek mléka (250 ml) – můžete použít kravské mléko, mandlové, kokosové nebo jiné dle chuti
  • 2-3 lžičky cukru nebo medu (dle chuti)

Postup:

  1. Připravte koření: Do hrnce dejte vodu, přidejte badyán, skořici, kardamom, hřebíček a nastrouhaný zázvor. Koření přiveďte k varu a vařte na mírném plameni asi 5 minut, aby se chutě uvolnily.
  2. Přidejte čaj: Poté přidejte černý čaj do vroucí směsi koření a vařte další 2–3 minuty.
  3. Přidejte mléko: Nalijte do hrnce mléko a přiveďte směs opět k varu. Můžete čaj krátce vařit, ale dejte pozor, aby se mléko nepřipálilo.
  4. Osladit: Přidejte cukr nebo med podle chuti a míchejte, dokud se sladidlo nerozpustí.
  5. Servírujte: Směs přeceďte přes sítko do šálků, abyste odstranili koření a čajové lístky.
  6. Užijte si čaj: Vychutnejte si svůj domácí badyánový Masala Chai teplý.

Tento čaj je ideální na chladné dny nebo kdykoliv, kdy potřebujete povzbudit smysly a dodat tělu energii.


0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE