Co jíst před spaním, aby se nepřibíralo? Toto si můžeš dát i o půlnoci!

Co jíst před spaním a nepřibrat

Patříte i vy k nočním lovcům, nebo po určité hodině už večer nejíte? Občas se i tomu nejodhodlanějšímu člověku stane, že ho přepadne hlad a neodolá nočnímu vybírání lednice. Existuje několik teorií, proč máme večer nebo dokonce v noci hlad. My se však dnes na tento problém podíváme z opačné strany.

Existuje několik potravin, které si můžete dopřát kdykoli, a to i po 17. či 20. hodině. Pokud vás v noci začne "honit mlsná", okamžitě po nich sáhněte! Sbíhají se vám už sliny a chcete vědět, které potraviny to jsou? Čtěte dál a prožijte dokonalou noc s plným bříškem! Co je nejlepší jíst k večeři? Co jíst večer před spaním, pokud se nechceme bát o štíhlou linii?

Tip pro vás: Víš, co je ASMR? Zjisti, jak tato technika ovlivní tvoje zdraví!

Jíst nebo nejíst večer? 

Hlavním důvodem, proč bychom prý po určité hodině neměli už nic jíst, je naše váha. Proto se většinou doporučuje lehká večeře, která nezatíží naše trávení, a my nejenže nepřibereme, ale navíc se vyhneme i nepříjemným snům z nočního přejedení. Sami určitě dobře víte, že večerní chutě jsou mnohem silnější a jednoznačnější než ty během dne.

Večer máme tendenci sáhnout spíše po mastných či sladkých jídlech, kvůli kterým se ráno cítíme o kilo těžší. Je to proto, že naše tělo je během spánku méně aktivní, a proto se i poslední večeře hůře zpracovává. Ale je to opravdu tak? Ano, i večer či v noci si můžete klidně dopřát jídlo, avšak záleží na tom, jaké. Je jasné, že brambůrky, popcorn či čokoláda na tomto seznamu nebudou, ale i tak je dlouhý a poměrně chutný.

Podle odborníků jídlo, které sníme večer, ovlivňuje mnoho procesů v našem těle a dokonce i celý následující den. Proto si vybírejte správné potraviny na večer a nebudete se muset obávat nadbytečných kil, nočních můr či jiných nepříjemností spojených s večerním jedením. Co jíst večer při hubnutí nebo udržování váhy?

Mrkni sem: Země s nejkrásnějšími ženami na světě: Jsme mezi nimi i my?

Jíst nebo nejíst večer?
Depositphotos

Co můžeme sníst pozdě večer?

1. Zeleninový kaviár 

Pokud nemáte chuť na zeleninový salát nebo vás nebaví chroupat mrkev jen proto, abyste zahnali hlad, sáhněte po chutnějším jídle. Rozmixovaná zelenina je vynikajícím pomocníkem při nočním hladu a to hned z několika důvodů. Nezvyšuje váhu, má vysoký obsah vitamínů, vody a minerálů a nezatěžuje žaludek. Proto si neváhejte předem připravit vlastní kaviár z papriky, mrkve, lilku a cibule nebo jiné zeleniny.

2. Houby 

Houby jsou jedním z ideálních večerních pokrmů. Nejen proto, že obsahují minimum kalorií, ale také dokážou pořádně zasytit. Pokud byste si z nich chtěli připravit chutnou večeři, nezapomeňte, že během vaření mají tendenci nasávat olej. Kromě toho jsou houby také mimořádně výživné a zdravé, takže po nich neváhejte sáhnout, kdykoli vás přepadne hlad!

3. Ryby 

Každý, kdo chce zhubnout, by měl vědět, že ryby jsou skvělým zpestřením dietní stravy. Díky vysokému obsahu bílkovin, nenasycených mastných kyselin a nízkému obsahu kalorií jsou mnohem lepší volbou než jiné druhy masa. Pokud vás přepadne hlad, vyberte si vždy raději rybu na přírodno, kterou si sami připravíte, nebo rybu ve vlastní šťávě, a ne tu v olejovém, rajčatovém či jinak ochuceném nálevu, který je horší volbou. Ryby patří mezi ideální potraviny pro hubnutí.

Doporučujeme: Co prozradí barva očí o tvojí osobnosti? Neuvěřitelné, ale sedí to!

Co není vhodné jíst pozdě večer?
Depositphotos

4. Kukuřice

Další nízkokalorickou potravinou je kukuřice. Nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny dokonale podporuje trávení, i to noční. Dokonce i popcorn patří mezi zdravé a nízkokalorické pochoutky, samozřejmě pokud si ho nepřesolíte. Pokud chcete z kukuřice získat všechny ty skvělé vitamíny a minerály, dejte si ji raději vařenou ve slané vodě nebo podušenou na másle.

5. Zelí

Ideální potravinou je zelí, a to ve všech svých formách. Ať už si ho dáte syrové v salátu s jemnou zálivkou, v polévce, nebo kysané, kalorie v něm vás nijak neohrozí. Jedinou podmínkou je, že si ho musíte připravit bez zbytečných tukových přísad. Malou výhodou je také to, že zelí vás, stejně jako houby, dostatečně zasytí, aniž by výrazně zvýšilo příjem kalorií.

6. Červená řepa

Jaké další potraviny jsou vhodné pro noční stravování? Skvělou volbou na závěr dne je červená řepa. Tu si můžete připravit na mnoho způsobů a každý z nich je výživný, zdravý a bez zbytečných kalorií. Ideální je konzumovat řepu syrovou, ale můžete si ji vychutnat i nakládanou, ve formě čerstvé šťávy nebo jako řepné chipsy. Navíc je skvělou pomocnicí při hubnutí, takže pokud vás přepadne hlad, rozhodně sáhněte po řepě!

7. Dýně

Lahodná a naprosto nenahraditelná dýně patří mezi potraviny, které můžete jíst klidně i celou noc. Má minimum kalorií, je lehce stravitelná, podporuje trávení, pomáhá hubnout a lze ji použít jako náhradu přílohy, připravit na sladko i slano, a seznam prospěšných látek, které obsahuje, je nekonečný. Co více dodat? Připravte si z ní zdravé večerní jídlo.

8. Kvaka

Znáte kvaku? Název této chutné zeleniny vás možná odradí, ale její chuť je přirovnávána k bramborám. Popularita kvaky není tak vysoká jako u předchozích potravin, ale svými účinky se jim zcela vyrovná. Připravit si ji můžete stejně jako brambory – pyré, hranolky nebo ji jednoduše upéct. Pečená zelenina je skvělou volbou k večeři.

A co není vhodné jíst pozdě večer? 

Abyste měli kvalitní spánek a vyspali se „do růžova," měli byste se vyhnout jídlům s vysokým obsahem sacharidů. Cukr je totiž zdrojem energie, kterou před spaním rozhodně nepotřebujete, protože by vás mohl o spánek připravit. Konzumace velkého množství sacharidů pozdě večer může zvýšit hladinu cukru v krvi, což může vést k nespavosti a přerušovanému spánku. Proto je lepší večer upřednostnit potraviny s nízkým obsahem cukru a sacharidů.

Nevhodné jsou také pikantní pokrmy, kofein, alkohol či mastná jídla. Pikantní jídla mohou dráždit žaludek a způsobit pálení žáhy, což může narušit váš spánek. Kofein, který se nachází nejen v kávě, ale také v čaji, čokoládě a některých nápojích, je stimulant, který může udržet váš mozek aktivní, což ztěžuje usínání.

Alkohol sice může zpočátku navodit ospalost, ale může zhoršit kvalitu spánku a způsobit časté probouzení během noci, což má negativní dopad na zdravý spánek. Mastná jídla jsou těžká na trávení a mohou způsobit nepohodlí nebo dokonce bolesti břicha. Proto je nejlepší zvolit si lehké a vyvážené jídlo, které vám pomůže se uvolnit a připravit na kvalitní noční odpočinek.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE