Víš, co je hypermangán? A jak a na co všechno ho můžeš použít?

hypermangán manganistan draselný využitie

Víte, co je hypermangán nebo jednoduše růžový roztok? Pokud vám tento pojem nic neříká, nevadí. V dnešním článku si o něm řekneme něco více. Tato látka, respektive sloučenina, má primárně medicínské využití, přičemž je nápomocná při řešení několika zdravotních problémů.

Používá se jako antiseptikum, tedy mluvíme o látce, která ničí bakterie a přispívá k prevenci infekce. Hypermangán je však možné využít i v domácnosti při běžných činnostech. A věřte, že když objevíte jeho vlastnosti, už na něj nedáte dopustit.

Tmavofialový roztok hypermangánu se používá nejen na ošetření kůže hypermangánem, ale dá se použít i jako dezinfekce předmětů, a to pro své antiseptické účinky. Úprava vody hypermangánem přináší světlorůžový roztok hypermangánu nebo fialový roztok hypermangánu - a to podle toho, kolik hypermangánu přidáte do vody, aby jeho výsledkem byla růžovkastá barva roztoku.

Tip pro vás: Bobkový list: S jeho pomocí se zbavíš bolesti i kašle!

Manganistan draselný - Hypermangán - jaká je jeho charakteristika?

Hypermangán je lesklá krystalická sůl černofialové barvy. Z chemického hlediska mluvíme o sloučenině s názvem manganistan draselný, který má vzorec KMnO4. Je velmi dobře rozpustný ve vodě, přičemž vytváří fialový roztok. Podle množství použitého prášku můžete získat růžový roztok hypermangánu, který je slabý, nebo fialový roztok či až tmavofialový roztok, který je právě silnějším roztokem hypermangánu.

Je to silné oxidační činidlo, které se pro své vlastnosti používá při různých chemických reakcích v laboratořích. Má antimikrobiální účinky - díky nim ničí viry a bakterie a potlačuje možnost vzniku sekundárních infekcí.

Hypermangán je nápomocný při čištění ran, jakož i hojení ran.

Kromě toho našel rovněž medicínské uplatnění. V malém množství a velmi zředěném stavu se roztok hypermangánu využívá například na potírání různých kožních onemocnění. Může pomoci při plísňových chorobách i ekzémech a akné.

Nápomocný je při kožních a nehtových mykózách. Dezinfekce ran je pro něho samozřejmostí. No účinně vydezinfikuje i vředy či puchýře. Také se používá na ošetření oparů, štípanců od hmyzu či odřenin.

Doporučujeme: Zastavený zubní kaz není mýtus! Jak ho zastavit?

bělení prádla Redakce KAMzaKRASOU.sk

Jak se používá hypermangán při spalničkách?

Antiseptické a dezinfekční účinky hypermangánu spolu s jeho schopností vysušovat vyrážky jistě využijete i při léčbě spalniček. Je možné postupovat dvěma způsoby. A to buď krátkými koupelemi ve slabém roztoku hypermangánu, nebo potíráním samotných vyrážek rovněž ve slabém roztoku hypermangánu bledě růžové barvy.

Čištění a hojení ran - jak postupovat při potírání vyrážek

  1. Nejprve připravte roztok hypermangánu draselného smícháním velmi malého množství prášku s vodou. Množství by mělo být dostatečné na to, aby voda nabyla jen světle růžovou barvu. Nikdy nepoužívejte silný roztok, protože to může způsobit chemické popáleniny. 
  2. Poté očistěte postiženou oblast teplou vodou a jemným mýdlem. 
  3. Aplikujte roztok na postiženou oblast pomocí čisté gázy nebo vatového tamponu. Nikdy nenanášejte celé tělo do roztoku hypermangánu, protože to může vést k podráždění kůže. Na pokožku vždy aplikujte jen slabý roztok hypermangánu. 
  4. Nechte působit přibližně 10 až 15 minut, poté jemně opláchněte oblast vlažnou vodou. 
  5. Tento proces můžete opakovat jednou až dvakrát denně, dokud nepozorujete zlepšení nebo dokud vám to nedoporučí lékař.

Jak postupovat při koupeli ve slabém roztoku hypermangánu

Koupel doporučujeme v případě, že je na celém těle opravdu velký výskyt vyrážek. A postupujeme následovně:

  1. Vanu naplníme teplou. Pozor, ne horkou vodou. 
  2. Přidáme do vody manganistan draselný (hypermangán) - množství závisí na velikosti vany. Množství by mělo být takové, aby voda nabyla jen světle růžovou barvu a tím máte požadovaný slabý roztok vhodný na pokožku. 
  3. Důkladně promícháme vodu ve vaně, aby se hypermangán rovnoměrně rozpustil. 
  4. Ponoříme do vody osobu postiženou spalničkami a po přibližně 10-15 minutách koupel ukončíme. 
  5. Po koupeli je nutné celé tělo důkladně opláchnout čistou vodou, aby jste odstranili zbytky hypermangánu z kůže.

Doporučujeme také: Různé druhy bodnutí hmyzem: Tohle ti prozradí, co tě skutečně poštípalo

Hypermangán - pro bílé povlečení a i proti plísním 

Ano, hypermangán je zjevně vítanou součástí každé domácí lékárničky. Proč však využívat jen jeho léčivou sílu? Pravdou je, že vám trochu může pomoci i s domácími pracemi. Toužíte po zářivě bílém prádle? Právě s tím vám může pomoci slabý roztok manganistanu draselného. Jak na to?

Postup bělení a dezinfekce prádla

V 10 litrech teplé vody nechte důkladně rozpustit jen pár krystalků hypermangánu. Tento roztok musí být světlerůžový, pokud je tmavší, je velmi silný, což není žádoucí. Následně do něj přidejte 200 gramů prášku na praní a opět nechte důkladně rozpustit.

Rozpouštění urychlete mícháním tekutiny. Pokud máte tuto směs připravenou, můžete do ní namočit prádlo. Doba máčení by měla být alespoň 5 hodin, klidně však nechte prádlo v roztoku i přes noc. Nakonec ji už jen klasicky operete v pračce. Připomínáme ještě, že roztok manganistanu draselného musí být skutečně růžový.

Pokud má tmavofialovou barvu, je ho nutné ještě zředit vodou, jinak bělení nebude fungovat, resp. by mohlo dojít k zabarvení prádla. Skvrny z oblečení se dají dostat pryč pomocí octa. Může však dojít i k zabarvení kůže, to však do pár dní zmizí.

Nepřehlédněte: Hojení ran: Seznamte se s bylinkami, které zahojí téměř každou ránu!

použití hypermangánu Redakce KAMzaKRASOU.sk

Použití hypermangánu v zahradě

Pokud jste vášnivým zahradníkem, máme pro vás jeden tip. Hypermangán je totiž dobrým bojovníkem proti škůdcům a chorobám rostlin. Zkušený zahradník používá hypermangán například při výskytu padlí na rostlinách.

Postup přípravy roztoku hypermangánu:

Na 100 ml vody nechte rozpustit asi 0,5 g manganistanu draselného. Roztok v takovém poměru vám pomůže s dezinfekcí půdy. Rovněž jím můžete postříkat mladé rostliny.

Vyčistí i akvárium

Hypermangán je vhodné využít i na čištění akvária. Pokud vám, nedajbože, umírají rybičky a vy nevíte přijít na příčinu, je vhodné vydezinfikovat i samotné akvárium. Právě na to můžete použít roztok z manganistanu draselného. Pár krystalků rozpustěte ve vodě a roztok použijte na čištění akvária, stejně jako všech dekorací, které se v něm nacházejí. Nezapomeňte akvárium po vyčištění i pořádně opláchnout.

Zkuste i tyto tipy na použití hypermangánu:

  • dezinfekce: slabý roztok hypermangánu je skvělým dezinfekčním přípravkem, který si rychle poradí s bakteriemi – můžete jím například propláchnout zavařovací sklenice nebo dezinfikovat předměty, které používala nemocná osoba,
  • čištění ovoce a zeleniny: slabý roztok hypermangánu můžete použít na důkladné očištění zeleniny a ovoce, plody nechte namočené v roztoku pár minut a následně je důkladně opláchněte vodou, zbavíte se nečistot a bakterií,
  • zápachy: roztok hypermangánu si poradí s různými typy zápachu, jako je například zápach potu z obuvi, zvířecí pach z koberců, látek či nábytku i zapáchající misky a podobně,
  • nadbytečné potení: do lavoru nalejte vodu a přidejte trochu hypermangánu (aby vznikl slabě růžový roztok), roztok na máčení nohou a rukou používejte jednou týdně po dobu 10 minut,
  • mykóza nehtů a nohou: doporučuje se 2 až 3krát týdně namáčet chodidla alespoň 15 minut ve slabém roztoku hypermangánu,
  • regulace pH půdy: hypermangán se používá i na regulaci pH půdy – pokud je pH půdy příliš kyselé, přidá se hypermangán do půdy, aby se zvýšila alkalickost (tento postup pomáhá zlepšit výživu rostlin a podporuje jejich růst).

UPOZORNĚNÍ: Používat je třeba jen slabé roztoky hypermangánu a při manipulaci s ním je nezbytné být opatrný. Samotné krystalky mohou popálit pokožku. Nezapomeňte ho proto uchovávat na bezpečném místě mimo dosah dětí! Ohledně přesného použití hypermangánu na léčebné účely je vhodné se vždy poradit s lékařem nebo lékárníkem!

A kde hypermangán zohnat?

Dostanete ho prakticky v každé lékárně. A zakoupit si ho můžete v malých plastových nádobkách za pár drobných.

Zdroj úvodnej fotky: Redakce KAMzaKRASOU.sk

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE