Barvení železa: Jak na to?

barva na železo

Barvení železa přináší mnoho výhod. Ty se týkají nejen estetického vzhledu, ale i trvanlivosti a odolnosti vůči korozi a jiným vnějším faktorům. Správně provedené barvení výrazně prodlouží životnost kovových konstrukcí a zlepší jejich celkový vzhled. Jak ale na to?

Barva na železo nebo kvalitní nejlepší venkovní barva na kov jsou sice důležité, ale stačit to nebude. Barvení železa musíte provádět důkladně, zodpovědně a s určitými schopnostmi. Pokud se do toho jdete pustit poprvé, nemějte strach. Přinášíme vám malý návod, jak krok za krokem železo nabarvit.

Pojďme se tedy podívat na to, jak úspěšně nabarvit železo a dosáhnout profesionálních výsledů v domácím prostředí.

Tip pro vás: Jak odstranit plíseň? Jedině kvalitním přípravkem

Barva je krok číslo 0

Venkovní antikorozní barva na kov bude při barvení železa krokem číslo 0. Pokud koupíte barvu nekvalitní a od neověřeného výrobce, i ten největší profesionál může narazit. Výběr barvy nebo nátěru je tak klíčovým faktorem, který přímo rozhodne o výsledku, a to už před samotným barvením. Doporučujeme investovat raději do ověřených značek, které vám poradí zkušený prodejce nebo profesionální malíř. Mohou být sice o něco dražší, kvalitou a spolehlivostí jsou však neocenitelné. Nepokazte si to už na začátku!

Doporučujeme: Našla jsi v květinách mšice? Nevyhazuj je, ale zkus tento trik!

Farba na kov Depositphotos

Barvení železa: Krok za krokem pro domácí kutily

Pokud jste tedy dali na nás a koupili si kvalitní barvu na železo, můžeme jít na to. Předtím však budete potřebovat ještě několik nástrojů:

• lak, nátěr, čistič kovů lak

• štětce

• drátěný kartáč nebo brusný papír

• hadřík

Doporučujeme také: Nenáročné rostliny do venkovních květináčů, které zkrášlí okno, balkon i terasu

1. Příprava

Pokud jdete barvit starý a rezavý kov, je potřeba korozi nebo starou barvu odstranit. Na to použijete drátěný kartáč nebo brusný papír. Velkou pozornost věnujte právě rezavým místům, které mohou nepříznivě ovlivňovat novou vrstvu. Stejně tak můžete zatmelit díry a jiné nerovnosti. Potom umyjte povrch čistou vodou. Použít můžete i čistič kovů.

Příprava povrchu je důležitá, protože zajišťuje lepší adhezi nátěru na kovový povrch, čímž se předchází odlupování barvy v budoucnosti. Dobrá příprava zaručuje i rovnoměrné rozložení nátěru, což vede k esteticky příjemnějšímu výsledku. Kromě toho odstranění starých barev a nečistot umožňuje lepší vizuální hodnocení stavu kovu a identifikaci případných poškození nebo nerovností, které by mohly ovlivnit výsledný vzhled a ochranu povrchu.

Nepřehlédni: Jak můžete využít dešťovou vodu ve vaší domácnosti a ušetřit tak na spotřebě vody?

Nanášení ochranného nátěru Depositphotos

2. Nanášení ochranného nátěru

Pokud jste k přípravě povrchu přistoupili zodpovědně a zdárně jste ji provedli, můžeme začít natírat.

V případě, že jde o starý kov, doporučujeme nanést ochranný nátěr. Pořádně promíchejte obsah plechovky a štětcem naneste tento nátěr. Nechte ho pořádně zaschnout a druhou vrstvu naneste až po 4 hodinách.

Pokud jde o nové železo, i tak povrch očistěte a potom naneste základní antikorozní nátěr. Nechte ho zaschnout, zbruste brusným papírem a až potom přejděte k dalšímu kroku.

3. Nanášení barvy

Dalším krokem je už samotné nanášení antikorozní barvy na železo. Opět promíchejte obsah a důkladně nanášejte. Dbejte na čistotu práce a pozornost věnujte i nejmenším detailům. Vrstva by měla být rovnoměrná a neměli byste zapomenout ani na méně dostupná místa.

Po nanesení můžete povrch zbrousit brusným papírem se zrnitostí 200 a natírat lakem.

4. Závěrečné práce

Zkontrolujte, zda nátěr dokonale zaschl a zda nejsou na povrchu viditelné nějaké nerovnosti nebo nečistoty. Pokud povrch stále schne, zajistěte, aby se ho nikdo nedotkl. Okolí a nástroje důkladně očistěte a uložte. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE