Jaké typy pleti poznáme a jak se projevují? Odhal ten svůj!

Mnoho žen podceňuje význam důkladné a správné péče o pleť. Často se drží názoru, že na to, jaký je stav jejich pleti, má význam hlavně genetika a s tou, stejně jako s přirozeným stárnutím, prakticky není možné bojovat.

Ačkoli genetika a věk jsou neovlivnitelné faktory, které nelze úplně zvrátit, nesmíme zapomínat na to, že na stav naší pleti mají významný vliv i mnohé ovlivnitelné faktory – strava, pitný režim, míra fyzické aktivity a stresu, kouření, vnější prostředí, užívané léky a mimo dalších i způsob péče o pleť.

To, do jaké míry můžeme své pleti pomoci právě vhodnou péčí, bychom nikdy neměli podceňovat. Avšak, než se do toho pustíme, měli bychom znát svůj typ pleti. Jaké typy pleti poznáme, jak zjistit ten svůj a proč je dobré mít v tomto směru jasno?

Proč znát svůj typ pleti?

Existuje několik základních typů pleti, které mají své charakteristické projevy. Typ pleti je dán převážně geneticky, takže se s ním v podstatě narodíme. S věkem a vlivem různorodých vnitřních a vnějších faktorů, které na kůži obličeje působí, se ale může měnit aktuální stav pleti. To znamená, že naše pleť nemusí být úplně stejná ve 20-tce a 40-tce nebo dokonce ani v létě a zimě.

Znát svůj typ pleti a mít vědomost o jejím aktuálním stavu je přitom velmi důležité. Proč? Poznání své pleti je základním krokem k výběru vhodné péče o pleť a zajištění jejího zdravého a krásného vzhledu. Každý typ pleti má totiž značně odlišné potřeby a může si vyžadovat speciální přípravky a metody ošetření. Pokud ho známe, víme si správně vybrat kosmetické produkty s vhodným složením a umíme předcházet různým kožním problémům.

Neznalost typu pleti a jejího stavu snadno vede k nesprávné péči o pleť, což může vést až k dlouhotrvajícím následkům – ztrátě hydratace, předčasným vráskám, nadměrné tvorbě mazu, rozšířeným pórům. K základním 4 typům pleti patří normální, suchá, mastná a smíšená pleť.

Doporučujeme: Pleťové masky značky NIVEA: Rychlá vzpruha a regenerace pro každý typ pleti

Dělení typů pleti

Zdroj: Depositphotos

Základní 4 typy pleti:

• Normální pleť

Jako první můžeme zmínit normální pleť. Většina žen by asi zasmála na myšlence, že něco jako normální pleť určitě neexistuje. Je pravdou, že normální pleť představuje ideální typ pleti bez zvláště výrazných problémů a u dospělých jedinců je méně častá. Naopak, pleť většiny dětí můžeme považovat za normální. Tento typ pleti se velmi snadno udržuje a obvykle nevyžaduje speciálnější péči. Normální pleť je dobře prokrvená a optimálně vyvážená – tvorba mazu i hydratace jsou primeraně zajištěny.

Znaky normální pleti:

  • může se mírně mastit v T-zóně, ale celkově není příliš mastná ani příliš suchá,
  • je vláčná a hladká s jemným povrchem,
  • má pouze přirozený lesk, žádný nadbytečný mastný lesk,
  • na pohled je svěží a má růžovkastou barvu,
  • má pouze jemně viditelné póry,
  • nemá tendenci k citlivosti (různé vnější podněty obvykle nezpůsobují podráždění),
  • obvykle na ní nejsou vidět žádné žilky, černé tečky a jiné nedokonalosti.

• Suchá pleť

Pokud pleť produkuje menší množství kožního mazu, než je normální, jedná se o suchý typ pleti. Suchá pleť má v důsledku nedostatku mazu málo lipidů, které jsou potřebné k udržení vlhkosti a k správné funkci ochranné bariéry před vnějšími vlivy. Suchá pleť je častější u žen než u mužů a s věkem se může její stav ještě zhoršovat. Tento typ pleti je obvykle tenčí a bývá náchylnější k podráždění vlivem vnějších faktorů.

Znaky suché pleti:

  • bývá na dotek drsnější,
  • na jejím povrchu bývají přítomné šupinky, zejména na čele nebo i na tvářích,
  • při vystavení vzduchu a vodě nastupuje napětí, tahání, případně svědění,
  • má méně viditelné póry,
  • vlivem různých faktorů se může začervenat,
  • mohou se na ní objevovat popraskané žilky,
  • je mdlá, nemá přirozený lesk, je značně matná,
  • již v nižším věku jsou na ní viditelnější vrásky.

• Mastná pleť

Prakticky přesným opakem suché pleti je mastná pleť. Jedná se tedy o typ pleti charakterizovaný zvýšenou tvorbou kožního mazu. Kůže majitelů mastné pleti bývá obvykle hrubá a náchylná k vzniku více nedokonalostí a kožních problémů, například akné. Kvůli nadměrnému mazu se často ucpávají póry a vytvářejí se vyrážky. Horší je čistěná. Její výhodou ale je, že je lépe odolná proti vysychání a zůstává déle hladká a bez vrásek. Její zhoršený stav je možné pozorovat především v období dospívání a hormonálních změn.

Znaky mastné pleti:

  • bývá nadměrně lesklá, zejména čelo, nos a tváře,
  • póry bývají rozšířené a viditelnější,
  • na pohled bývá mdlá,
  • kolem nosu se často vyskytují černé tečky,
  • dobře si uchovává elasticitu,
  • častěji se na ní tvoří záněty,
  • obvykle na ní hůře drží make-up (bez použití vhodných přípravků na fixaci).

• Smíšená pleť

Posledním základním typem pleti je smíšená pleť, která, jak už název naznačuje, představuje určitou směs předchozích typů pleti. Smíšená pleť je velmi častá (v podstatě nejběžnější typ pleti) a její typickou vlastností je, že na ní lze pozorovat místa s nedostatkem kožního mazu, stejně jako místa s nadměrnou tvorbou kožního mazu. Je náročnější na péči, neboť vyžaduje současné ošetřování suchých i mastných oblastí.

Znaky smíšené pleti:

  • T-zóna (čelo, nos a brada) bývá mastná,
  • tváře bývají buď suché, nebo normální,
  • v T-zóně lze pozorovat nadměrné lesknutí,
  • pokud jsou tváře suché, může docházet k pnutí,
  • na tvářích mohou být přítomné šupinky,
  • jsou rozšířené póry,
  • kolem nosu mohou být viditelné černé tečky,
  • kolem nosu také mohou být vidět žilky.

 

Doporučujeme:​ Kosmetické přístroje pro péči o pleť: Které jsou vhodné pro domácí péči o obličej?

citlivá pleť

Zdroj: Depositphotos

Další podtypy pleti

Kromě základních 4 typů pleti lze hovořit také o určitých podtypech pleti. Téměř každý z výše uvedených typů pleti může současně odrážet jeden či více následujících podtypů, které například mohou lépe odrážet aktuální stav pleti nebo upozorňovat na její specifické potřeby.

• Citlivá pleť

Citlivou pletí označujeme pleť se sklonem k začervenání, pnutí, svědění, pálení, ale také k vzniku zánětů. Tento typ pleti obvykle rychle reaguje na různé vnější i vnitřní faktory, může se snadno vysypat a při doteku se na ní snadno tvoří skvrny. Její stav dokáže rychle zhoršit sluneční záření, stres nebo znečištění prostředí. Rychle reaguje na složky v kosmetických produktech. V podstatě kterýkoli ze základních typů pleti může být zároveň citlivý, ale nejvyšší pravděpodobnost k tomu má obvykle suchá pleť.

• Problémová / aknózní pleť

Problémovou a aknózní označujeme pleť, pro kterou jsou typické rozšířené póry, černé tečky, vyrážky, případně až akné. Častěji se tento podtyp týká osob s mastným nebo smíšeným typem pleti. Může představovat aktuální stav pleti, který se běžně vyskytuje v období puberty, ale může přetrvávat až do dospělosti. Problémová nebo aknózní pleť má nejednotnou strukturu i barevný tón.

K tomuto podtypu můžeme zařadit také ekzematickou nebo atopickou pleť, které jsou zase doprovázeny vysušováním a svěděním. Uvedené podtypy pleti si vyžadují důslednou systematickou péči a často i ošetření odborníkem.

• Zralá pleť

Každou pleť - normální, suchou, mastnou nebo smíšenou, lze časem označit jako stárnoucí nebo zralou. Zralá pleť vzniká přirozeně procesem stárnutí a je pro ni charakteristické ztenčování kůže. Zralá pleť bývá spíše suchší a méně elastická, snadněji podléhá poškození. Ztráta kolagenu se na ní projevuje prohlubováním vrásek. Zralá pleť má méně přirozeného lesku. U majitelek mastné pleti začíná pleť méně mastit. Mohou se na ní objevovat skvrny a rozšířené póry.

• Dehydratovaná pleť

Dehydratovaná pleť představuje spíše aktuální stav naší pleti. Dehydratovaná pleť není totéž jako suchá pleť. Pojmem dehydratovaná označujeme pleť, která neobsahuje dostatek vody, přičemž může, ale nemusí být na pohled suchá. Problém s dehydratovanou pleťou se často týká i mastného nebo smíšeného typu pleti. Dehydratovaná pleť je na pohled mdlá a má šedavý nebo šedohnědý nádech. Může působit mastně a zároveň vyvolávat pocit suchosti, citlivosti a napětí. Na dehydratované pleti jsou viditelnější jemné linie a vrásky, zarudlé místa a drobné šupinky (přestože je normální tvorba mazu).

• Pleť s hyperpigmentacemi

Jako poslední podtyp pleti můžeme uvést pleť s hyperpigmentacemi, tedy s oblastmi nerovnoměrné pigmentace na kůži, což se projevuje ztmavnutými plochami nebo skvrnami na tváři. Nejčastějším typem hyperpigmentací jsou pigmentové skvrny způsobené slunečním zářením, ale hyperpigmentace mohou vznikat i v procesu stárnutí (stářím způsobené skvrny) nebo jako následek zánětlivých stavů nebo poranění kůže (zánětlivé hyperpigmentace) a z mnoha dalších příčin. Tento podtyp pleti se projevuje hlavně nerovnoměrným zbarvením kůže obličeje a může se týkat normální, suché, mastné i smíšené pleti.

Jak zjistit typ své pleti?

Existuje poměrně jednoduchý trik, jak doma pohodlně odhalit svůj základní typ pleti. Postupujte následovně:"

  1. Pleť si vyčistěte šetrným čisticím přípravkem bez alkoholu.
  2. Vyčištěnou pleť jemně osušte a ponechte 1 hodinu bez jakéhokoli kosmetického přípravku.
  3. Následně zhodnoťte pleť.
  4. Pokud na pleti není přítomný mastný film a cítíte značné napětí, máte suchou pleť.
  5. Pokud se celá pleť leskne, pravděpodobně máte mastnou pleť.
  6. Pokud je pleť mastná pouze v oblasti T-zóny (čelo, nos a brada) a tváře jsou suché nebo bez napětí, máte smíšenou pleť.
  7. Pokud ani po hodině na pleti necítíte zvláštní mastnotu, suchost, napětí a ani se příliš neníčí, blahopřejeme, pravděpodobně máte normální pleť. 

TIP: Pomoci si můžete i pomocí průsvitného papíru. Přiložte jej na obličej a poté se na něj podívejte proti jasnému světlu. Pokud nenajdete téměř žádné skvrny, vaše pleť bude pravděpodobně suchá. Pokud jsou naopak přítomné skvrny na všech částech obličeje, půjde o mastnou pleť. Pokud papír zachytí skvrny hlavně v oblasti T-zóny, můžete mít smíšenou nebo normální pleť.

Při zjišťování typu své pleti nezapomínejte sledovat i další typické příznaky daného typu pleti, o kterých jsme mluvili výše (například viditelnost pórů). Nezapomínejte se také zaměřit na zmíněné podtypy pleti - jsou na vaší pleti značně viditelné známky stárnutí, má sklon k tvorbě vyrážek, bývá často přecitlivělá?

Pokud si nevíte rady s typem své pleti a vhodnou péčí, určitě je vhodné obrátit se na odborníka, případně zkušenou kosmetičku, která vám pomůže se stanovením typu pleti a výběrem správné péče.

 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE