Květiny na stinný balkon: Tyto jsou nejvděčnější a milující stín!

Květiny na stinný balkon

Pěstování květin na sluncem zalitém balkóně či terase je potěšením pro oči i duši. Proč by o tuto radost měli přijít ti, kteří mají na balkóně polostín, dokonce stín? Existuje mnoho zajímavých, nádherně zbarvených rostlin, které stín milují a daří se jim. Některé mají nápadné listy, jiné rozzáří prostor krásnými a voňavými květy. Pokud chystáte výsadbu do větších nádob nebo kontejnerů, výhodné je kombinovat trvalky s jednoročními rostlinami, které v následující sezóně vyměníte za jiný druh a váš balkón bude každý rok jiný. Nabízíme vám několik tipů na rostliny, které prosperují i ve stínu.

Podívejte se také na: Nenáročné rostliny do venkovních květináčů, které zkrášlí okno, balkon i terasu

Elegantní a něžné fuchsie

Fuchsie jsou úžasné rostliny milující stín. Můžete si vybrat mezi vzpřímenými, převislými nebo vypěstovanými na kmínku. Očarují nás škálou barev od šarlatové, purpurové přes červenou a růžovou až po dvoubarevné odrůdy s bílými a pastelovými odstíny.

Při dobré péči kvetou celé léto až do podzimu. Abyste toho dosáhli, nezapomeňte pravidelně odstraňovat odkvetlé květy. Kromě stínu fuchsiím vyhovuje vlhko, ne však mokro. Převislé druhy jsou ideální do závěsných košů a nádherně vypadají v květináčích a ve smíšené výsadbě s rostlinami s dekorativními listy, například heucherami nebo funkiemi.

Tip pro vás: Květ "ženského štěstí" přináší své majitelce štěstí v lásce

fuchsie
Depositphotos

Královna stínu – begónie

Miluje stín a polostín, protože pochází z jihoamerického pralesa. Na slunci se jí nedaří. Tato hlíznatá rostlina byla vyšlechtěna v mnoha druzích a barvách. Můžete si vybrat vzpřímeně rostoucí, převislé s květy v odstínech od bílé až po tmavě červenou.

Na balkon je dávejte až po mrazech, při zalévání dejte pozor, abyste vodou nepostříkali listy nebo stonky. Očarující jsou velkokvěté begónie s velkými barevnými květenstvími různých barev. Romanticky působí kultivar Begonia Camelia se svými růžovobílými květy, které, jak napovídá název, připomínají kamélii. Begónie jsou křehké, snadno se lámou, proto by jejich stanoviště mělo být v závětří.

Tradiční a moderní hortenzie

Hortenzie máme spojené s představou mohutnějšího keře. Existují však kultivary, které lze pěstovat v nádobách a hodí se na balkon orientovaný na východ s kratší dobou slunečního svitu.

Podívej se: Objevte 9 způsobů, jak provonět celý váš domov bez chemie

hortenzie
Depositphotos

I když jsou působivé ve všech barvách, zelené, bílé a růžové, nejžádanější je modrá. Tu určuje kyselost půdy. Pokud pH půdy má stupeň 4,5, což dosáhnete i roztokem síranu hlinitého, vaše hortenzie, která byla minulý rok růžová, může kvést namodro. Pro pěstování v nádobách jsou nejvhodnější hortenzie kalinolistá, rychle rostoucí hortenzie stromkovitá a atraktivní hortenzie latnatá. Bonus jsou květy, které jsou dekorativní i v sušené podobě.

Nezapomeňte

  • Květiny musíte zasadit do nádob s otvory na odtok přebytečné vody, aby nebyly přemokřené kořeny.
  • Květiny zasaďte do substrátu určeného pro balkónové rostliny. Obsahuje výživné látky na několik týdnů dopředu.
  • Zalévejte odstátou vodou, nejlépe z předchozího dne, aby vyprchal chlór. Ideální je zalévání ráno.
  • Přibližně 6 týdnů po zasazení začněte přihnojovat. Můžete si vybrat hnojivové tyčinky nebo tekuté hnojivo.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE