Co je to epsomská sůl? Zázrak, který ti pomůže s mnoha neduhy!

Epsomská sůl není žádný výmysl moderní doby. Byla objevena již na začátku sedmnáctého století. Přesto není velmi známou surovinou, což je ovšem velká škoda. Jde totiž o skvělého přírodního pomocníka při mnoha zdravotních či kosmetických problémech. 

Jaké jsou účinky epsomské soli? Epsomská sůl dokáže zatočit s bolestí nebo záněty. Také je skvělá na boj proti akné nebo mastným vlasům. Podívejte se spolu s námi na možnosti využití epsomské soli pro zdraví a krásu! 

Co je epsomská sůl? 

Epsomská sůl je přírodní formou soli hořčíku. Z chemického hlediska je to sloučenina zvaná síran hořečnatý. Údajně již na začátku sedmnáctého století našel farmář nedaleko městečka Epsom ve Spojeném království studnu, ve které byla příliš hořká voda.

Zjistilo se, že studna je bohatá na zmíněný síran hořečnatý. Postupně došlo k objevení jeho léčivých účinků a blahodárného vlivu, například na pokožku člověka. Z města Epsom se později stalo jedno z prvních lázeňských míst. Hořčík obsažený v síranu hořečnatém napomáhá regulovat aktivitu enzymů, snižuje zánět, podporuje funkci svalů a nervů.

Epsomská sůl má silné detoxikační účinky. Její vítanou vlastností je, že se snadno vstřebává přes pokožku. Tato látka pomáhá předcházet tvorbě krevních sraženin a tiší bolest kloubů i svalů. Vlivem na zdraví pleti potlačuje kožní onemocnění a podporuje okysličení celého těla. Také napomáhá dobrému spánku, uvolňuje stres a napětí. 

Kde koupím síran hořečnatý – epsomskou sůl?

Epsomskou sůl v současnosti bez problémů zakoupíte například na internetu. Kilové balení stojí od 75 CZK, což vám však vydrží velmi dlouho. Dostupná bývá také v lékárnách.

Podívejte se také: Domácí hnojivo na květiny: S tímto ti květiny porostou raz-dva!

Tipy, jak využít epsomskou sůl pro zdraví a krásu:

1. Epsomská sůl na akné

Epsomská sůl je v první řadě vynikajícím pomocníkem při péči o pleť. Můžete si z ní připravit například peeling. Smíchejte půl lžičky síranu hořečnatého s trochou vody, případně s vaším čistícím přípravkem nebo micelární vodou. Směs vmasírujte do pleti a opláchněte studenou vodou.

Epsomská sůl vyčistí póry a zatočí s bakteriemi, které často stojí za tvorbou vyrážek. Tento peeling můžete také vyzkoušet na celé tělo. Vaše pokožka bude zvláčněná i omlazená a zbavíte se jejích odumřelých částí.

Epsomská sůl na aknéDepositphotos

2. Epsomská sůl na mastné vlasy

Pokud vás trápí rychle se mastící vlasy, neváhejte na ně použít epsomskou sůl. Tato látka totiž účinně pohlcuje přebytečnou mastnotu. Stačí, když z ní za hrst přidáte do klasického šamponu a vlasy si umyjete jako obvykle. Z epsomské soli si také můžete připravit masku. Smíchejte jeden díl síranu hořečnatého a jeden díl kondicionéru.

Směs zahřejte v menším hrnci a po mírném ochlazení naneste na vlasy. Nechte působit 20 minut a smyjte. Vlasy budou posílené a plnější.

3. Epsomská sůl na nehty

Epsomská sůl může být použita na změkčení a zároveň posílení nehtů. Stačí si připravit koupel s epsomskou solí a ponořit do ní prsty na 10 až 15 minut. Taková koupel nehty pomůže změkčit, což je výhodné například při odstraňování zarostlého nehtu.

Doporučujeme: Jak využít citron v domácnosti: Vyzkoušej těchto 12 skvělých tipů

4. Tělové koupele s epsomskou solí proti bolesti a zánětu

Epsomská sůl je účinná nejen při péči o pokožku a vlasy, ale pomůže i při zdravotních problémech. Pokud vás trápí bolesti hlavy nebo kloubů, zánět v těle či svalové křeče, připravte si uvolňující koupel. Koupel jednoduše připravíte tak, že nasypete přibližně dvě šálky soli do příjemně hřejivé vody.

Taková koupel působí relaxačně, uvolňuje svalové napětí, zmírní bolest, sníží zánět a navodí procesy hojení. Kromě toho napomáhá snižovat množství vody, která se v těle nadbytečně ukládá.

Tělové koupele s epsomskou solíDepositphotos

5. Epsomská sůl na opuchlé nohy

Pokud přijdete po náročném pracovním dni domů s bolestivými a opuchlými nohami, máme pro vás jeden tip. Do lavoru s teplou vodou přidejte šálku epsomské soli a namočte si do něj nohy alespoň na 20 minut. Koupel utlumí bolest, odstraní opuchy i pocit těžkých a unavených nohou, zlepší krevní oběh a navíc zjemní pokožku.

Epsomskou sůl rozpuštěnou ve vodě také můžete látkou nanést na spálenou pokožku od slunce, štípance nebo bolestivé modřiny. Obklad bude působit protizánětlivě a urychlí hojení.

Koupel nohou s epsomskou solí je rovněž skvělým trikem, jak se zbavit zápachu nohou a zároveň i zmírnit nadměrné pocení. V tomto případě přidejte do lavoru s teplou vodou přibližně hrnek epsomské soli (můžete přimíchat i bylinky, např. šalvěj) a užijte si příjemný koupel.

Podívejte se také: Co dokáže tableta do myčky? Tyto tipy musíš vyzkoušet!

Epsomská sůl jako projímadlo (vnitřní použití)Depositphotos

6. Epsomská sůl jako projímadlo (vnitřní použití)

Epsomská sůl dokáže člověku pomoci i zevnitř. Užitečná je zejména při zácpě nebo jiných trávicích obtížích. Působí jako šetrné projímadlo, změkčuje stolici a usnadňuje její průchod střevy. Také upravuje špatné trávení a napomáhá k celkovému vnitřnímu očištění. Epsomská sůl se užívá ráno nalačno před snídaní. Stačí přidat jednu čajovou lžičku soli do sklenice s vodou.

Zde však platí jedno pravidlo. Tímto způsobem se používá pouze sůl přímo určená na vnitřní použití, žádná jiná! Její vnitřní užití také můžete konzultovat s lékařem.

Extra TIP: Epsomská sůl v zahradě 

Epsomská sůl není jen pomocníkem pro zdraví a krásu, ale využít ji můžete i při pěstování rostlin. Vodním roztokem epsomské soli můžete obohatit půdu o cenný hořčík. Ten pomáhá při vstřebávání dalších potřebných živin, jako jsou dusík, fosfor nebo síra.

Pěstujete v zahrádce růže? V tom případě zkuste do 4 l vody přidat 1 PL epsomské soli a keříky postříkejte roztokem, když začínají kvést. Zajistíte tak bohaté kvetení. Podpořit úrody rajčat a paprik můžete rovněž vodním roztokem epsomské soli. Roztok aplikujte na listy po odkvětu.


0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE