Trápí vás zakalená a zelená voda v bazénu? S touto přísadou, kterou máte doma, se jí zbavíte!

čištění zelené vody v bazénu

Konečně jste si dopřáli bazén. V těchto pekelných horkostech je ochlazení se v příjemném bazénu k nezaplacení. Chodíte však do práce, staráte se o domácnost, o děti a řešíte tisíc věcí a najednou je váš bazén z ničeho nic zelený. To se stává.

Stalo se to snad každému. Nic se ale neděje. Nemuseli jste nikde udělat chybu. Jen jste zapomněli doplnit tabletu do plaváku nebo chemii, či sůl. Problém však je, jak z té vody zase udělat krásnou, čistou a čirou. Máte několik možností.

Doporučujeme: Podsedáky a polštáře na zahradní nábytek: TAKTO prodloužíte jejich životnost

Proč mám zakalený, zelený bazén? 

Je to hned z několika důvodů. Některým důvodům se dá předejít, jiným zase ne. Každý se učí na vlastních chybách a na další sezónu už budete moudřejší. Toto jsou nejčastější důvody, proč je zakalená voda, právě ve vašem bazénu:

  • Bazén nepřikrýváte. Padají do něj listy, nečistoty prach a podobně. 
  • Nepoužíváte správné dávkování chemie nebo jiných přípravků, které do bazénu používáte. 
  • Nepouštíte bazénovou filtraci dostatečně často.

Kromě opalovacích krémů a olejů a všeho, co jste měli na pokožce, které nepřidávají čistotě vody, může voda také kysnout, kvůli velkým horkům. I z toho důvodu je dobré pouštět filtraci pravidelně. Aby jste neměli jen stojatou vodu, kde se začnou tvořit řasy a sinice.

Dávejte pozor i na zakrývání, ať už normálními nebo solárními plachtami. Zabrání sice, aby vám tam padaly nečistoty, ale také voda pod plachtou kysne. Když se tedy delší dobu nekoupete, sem tam bazén odkryjte, navzdory tomu, že pouštíte filtraci.

Doporučujeme: Jak se na jaře starat o balkonové květiny, aby kvetly až do konce podzimu?

Vitamín C do bazénu Redakce ZaKrasou

Vyčištění zelené zakalené vody 

Můžete celý bazén vypustit a napustit znovu. Je to zdlouhavý a trochu nákladný proces, při dnešní ceně vody a elektřiny. Je to však jedno z řešení. Když vodu vypustíte, bazén musíte důkladně vymýt a vydezinfikovat. Až potom můžete napouštět čistou vodu.

Po napuštění nezapomeňte vodu správně připravit, aby se nestalo o několik dní zase to samé. Příprava vody přípravkem „start“ nebo „šok“ není výmysl. Zpracuje vodu tak, aby vydržela celou sezónu. Když používáte sůl, nebo jiné nechemické přípravky do bazénu, řiďte se vždy přesnými pokyny, jak vodu připravit.

Vitamín C vám bazén vyčistí

Pokud nechcete celou vodu vypouštět a znovu napouštět, je tu levné řešení z lékárny. Kupte ten nejobyčejnější vitamín C v lékárně. Obsahuje totiž kyselinu L-askorbovou, která vám se zakalenou zelenou vodou velmi rychle dokáže pomoci. Kupte určitě hned několik balení. Záleží, samozřejmě, na tom, jak velký bazén máte.

Tablety můžete dát rovnou do bazénu do vody nebo pokud to chcete urychlit a lépe vitamín C rozpustit, klidně ho dejte do plaváka na bazénové tablety. Pokud však nechcete kupovat zbytečně několik balení, v drogeriích je dostat kilové balení v prášku, z kterého do klasického bazénu použijete tak 200g. Nasypte rovnou do bazénu a zamíchejte sítkou na sbírání odpadu. Rozpustí se téměř okamžitě.

Je to velmi rychlý způsob, jak vodu vyčistit. Pozitivní je, že šetří vaši peněženku, nezatěžuje životní prostředí a neškodí vašemu zdraví, jako kdyby jste do bazénu vylili litry dezinfekce, aby jste dosáhli podobného účinku. Vaše pokožka a pokožka vašich dětí se vám poděkuje také.

Bude vás zajímat: Nenáročné rostliny do venkovních květináčů, které zkrášlí okno, balkon i terasu

Vitamín C do bazénu Redakce ZaKrasou

Jak udržet bazén čistý?

Už jsme zmínili, že pravidelné filtrování a cirkulace vody je základ. Pokud to budete dodržovat, máte napůl vyhráno. Bazén se snažte přikrývat. Pokud se vám ale do plachty nechce investovat, tak ho alespoň občas vyčistěte pomocí síťky na hmyz a nečistoty. Když se takto nepořádek z bazénu vybírá pravidelně, nemá šanci zezelenat, ani se nějak hůře znečistit.

Alespoň jednou do měsíce dno bazénu povysávejte. Samozřejmě vysavačem na to určeným. Je to nákladnější záležitost, ale nemusíte si ho hned kupovat. Půjčte si ho od známých nebo z půjčovny nářadí. Bazénu to velmi pomůže. Usměrněte své děti, sebe, ale i návštěvy tak, aby jste se před vstupem do bazénu osprchovali a opláchli si nohy. A na závěr, nezapomínejte dávkovat bazénové přípravky podle návodů. Nespolehejte se na to, že to chvíli vydrží.

Pevně věříme, že vitamín C vám pomůže a že pokud se budete o bazén pravidelně starat, už s takovouto situací nebudete muset bojovat. Užijte si léto a nádherné slunečné počasí ve vašem bazénu bez dalších komplikací!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE