Je instantní káva tvým denním společníkem? Rozluč se s ní!

instantní káva

Historie instantní kávy se začala psát v roce 1901, kdy japonský vědec Satori Kato představil světu kávový prášek. Protože neměl podnikavého ducha, nepodařilo se mu na něm vydělat. Až o pár let později využil objev Japonce George Washington (výzkumník a jmenovec prvního prezidenta USA).

Tento pán ve velkém rozjel svůj byznys během první světové války, kdy vojáci neměli, pochopitelně, čas na přípravu pořádné kávy. Proč šálek instantní kávy není nejlepší volbou?

Tip pro vás: Skutečně nám káva s mlékem škodí? Proč se vzdát tohoto povzbuzovače?

Dva základní způsoby výroby instantní kávy

Obecně spočívá výrobní postup ve vaření kávy z mletých kávových zrn. V dalším kroku se tato káva upraví jedním ze dvou způsobů. První možností je sublimace. Káva se nejprve zmrazí, odpaří se z ní led a, voilà, granule jsou na světě.

Druhým způsobem je sušení dříve vařené kávy vzduchem vysoké teploty. Druhý zmíněný postup je poměrně riskantní, protože kávě obecně škodí vysoké teploty (jednoduše řečeno).

Podívej se také: Ovesné vločky a hubnutí: Pomohou, nebo kvůli nim přiberete?

pití instantní kávy Depositphotos

Nesmyslnost pití instantní kávy – má negativní účinky?

A teď otázka! Jíte instantní polévky, kaše a podobná chemicky upravená jídla? Pokud se stravujete zdravě, tak určitě ne, že? Proč potom pijete obyčejný průmyslově zpracovaný výluh z kávy? Nemluvě o použitých kávových zrnech. Jaká zrna se podle vás používají na její výrobu, když je konečný zákazník nemá možnost tuto vstupní surovinu vidět?

Málokdo zkoumá původ rozpustné kávy a způsob její výroby. To výrobce osvobozuje od mnoha kvalitativních vlastností, které, naopak, zrnková káva musí splňovat.

Proto se největší požadavky kladou na aroma a chuť i za cenu přidání látek, které v opravdové kávě nemají co dělat. Pokud jste si někdy dali kvalitně praženou bio kávu, uvařenou z čerstvě umletých kávových zrn, tak víte, že výrobci instantní „brečky“ se mohou i na hlavu postavit, chuť skutečné kávy ničím nenahradí.

Možné negativní vlastnosti instantní kávy 

Instantní káva, jako rychlá a pohodlná alternativa k klasické kávě, má několik možných negativních účinků, které mohou být podobné jako u jiných forem kofeinu, ale mají i specifická rizika:

  • Problémy s trávením: Instantní káva může podráždit žaludeční sliznici a způsobit žaludeční nepříjemnosti, jako je například kyselost. Konzumace instantní kávy denně může být příčinou vašich trávicích problémů.
  • Nižší kvalita a přídavné látky: Instantní káva často prochází procesem, který může zahrnovat přidání chemických látek pro zlepšení chuti a zachování. Tyto přídavné látky mohou některým lidem způsobovat zdravotní problémy nebo alergické reakce.
  • Redukce důležitých antioxidantů: Oproti tradičně připravované kávě, instantní káva může obsahovat méně antioxidantů, které jsou známé svými prospěšnými účinky na zdraví.

Doporučujeme: Toto prozrazuje barva tvého auta o tvé osobnosti!

kvalitní zrnková káva Depositphotos

Jaká je cena přechodu na kvalitní kávu? 

Pokud pijete instantní kávy „kvalitnějších” značek, nebo dokonce bio rozpustnou kávu, volba přejít na kvalitní zrnkovou bude pro vás a vaši peněženku přijatelnější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Jak si připravit skvělou kávu i v pohodlí domova? K přípravě zrnkové kávy je potřebná počáteční investice do kávovaru s mlýnkem nebo do nějakého alternativního přístroje na výrobu kávy, např. aeropressu. V dnešní době je možností, jak si připravit kvalitní a chutnou kávu opravdu mnoho. Kromě aeropressu ji můžete připravit i na sporáku v moka pot či pomocí french press-u.

V obchodě neobejděte ani chemex „kávovar“. Je to skleněná nádoba ve tvaru přesýpacích hodin s dřevěným korzetem – používá se s papírovým filtrem, do kterého se nasype mletá káva a ta se následně zalije vodou. Tyto přístroje jsou ve srovnání s plně automatickými kávovary podstatně levnější!

Po přečtení tohoto článku můžete pokračovat v pití instantní kávy jen z dvou důvodů. V prvním případě byste se měli nad sebou zamyslet, protože za to může jedině vaše lenost. Pokud se vás tedy netýká druhý případ – nedostatek financí. V tom případě jediné, co pro sebe můžete udělat, je zalít rozpustnou kávu horkou, ne vařící vodou. Ale to už určitě všichni víte.

Jaké benefity nám poskytuje kvalitní zrnková káva? 

  1. Zlepšení mentální bdělosti: Káva obsahuje kofein, stimulant, který může zlepšit koncentraci, bdělost a mentální schopnosti. Umožňuje rychlejší a efektivnější zpracování informací. 
  2. Antioxidanty: Zrnková káva je bohatým zdrojem antioxidantů, které pomáhají neutralizovat volné radikály v těle a mohou redukovat riziko některých onemocnění, včetně některých typů rakoviny a srdečních chorob. 
  3. Zlepšení fyzické výkonnosti: Kofein zvyšuje vylučování adrenalinu, což může zlepšit fyzickou výkonnost tím, že připraví tělo na intenzivnější fyzickou námahu. 
  4. Podpora metabolismu: Káva může stimulovat metabolismus a zvýšit spalování kalorií, což může být nápomocné při řízení hmotnosti nebo při dietách. 
  5. Podpora duševního zdraví: Pravidelná konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem vzniku deprese a může dokonce snížit riziko sebevražedných sklonů. 
  6. Ochrana proti neurodegenerativním chorobám: Pravidelná konzumace kávy může snížit riziko vzniku Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby. 
  7. Podpora zdraví srdce: Přestože káva může dočasně zvýšit krevní tlak, dlouhodobé studie naznačují, že pravidelné pití kávy může snížit riziko některých srdcových onemocnění.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE