Borová voda: Skutečný zázrak, který může být nápomocný?!

Borová voda

Dermokosmetika je víceméně speciální nebo specifická kategorie přípravků určených k péči o pokožku, kterou doporučují odborníci, buď kožní lékaři, nebo lékárníci. Dermokosmetika je sama o sobě založena na vysoké účinnosti, která je prokázána i klinickou studií.

Po Jarischově vodě, která je považována za jakýsi zázrak, tu máme borovou vodu. Svými účinky určitě nezaostává za tou Jarischovou, která patří mezi poměrně oblíbené. Právě borová voda patří mezi jakýsi druh dermokosmetiky, která je určena k dermálnímu použití, resp. vnějšímu ošetření pokožky. Aplikujeme ji tedy na postižená místa.

Dermální roztok, kyselina boritá, borová voda, Solutio acidi borici – více názvů pro jednu vodu, která obsahuje 3 gramy kyseliny borité na 100 gramů dermálního roztoku. Proč je tato voda považována za další tekutý zázrak, který si zamilují ženy, ale i muži nebo děti? Co všechno je v její moci a proč mít alespoň jedno balení roztoku stále ve své domácí lékárničce?

Podívej se také na: Na co použít vazelínu? O tomto využití jsi určitě nevěděla!

účinky borové vody
Redakce ZaKrasou.cz

Borová voda - Solutio acidi borici 3 %

Borová voda, o které mluvíme, představuje vodní roztok kyseliny borité (konkrétně 3 % kyseliny), který se používá k vnějšímu ošetření pokožky. Má dezinfekční účinky, které jsou vhodné pro ošetření problémové pokožky, avšak pozor, nikdy ji neaplikujte na otevřenou ránu! Rovněž disponuje i protizánětlivými účinky.

Borová voda pomáhá zpomalovat množení bakterií a plísní, které se nacházejí na povrchu pokožky a mohou způsobovat různé problémy. Borová voda je velmi účinná při léčbě očních infekcí, ale lze ji použít i v případě ušních infekcí. Díky svým protiplesňovým účinkům ji můžete použít také k léčbě, respektive odstranění zápachu nohou, protože snižuje pocení.

Její další a poměrně nejoblíbenější výhodou je, že je velmi nápomocná při léčbě kožních infekcí, jako jsou alergické projevy, ekzém, kvasinkové infekce kůže či plíseň na nohou. Stejně tak se doporučuje i k ošetření drobných popálenin na pokožce nebo k oplachování tváře v případě akné a jiných kožních problémů.

Využití borové vody:

  • dezinfekce pokožky,
  • mykóza na nohou,
  • ekzém,
  • zánět,
  • akné,
  • vaginální mykóza.

Tipy na použití borové vody:

  • Borová voda na dezinfekci

V první řadě se využívá zředěná kyselina boritá na dezinfekci. Namočte sterilní gázu nebo vatový tampon do borové vody. Jemně aplikujte roztok na postižené místo. Avšak pozor, borová voda se NIKDY nesmí nanášet na otevřenou ránu! Je vhodné ji pouze potírat okolí rány, čímž předejdete případnému šíření zánětu a urychlíte tak proces hojení.

Vyhněte se nadměrnému tření, aby nedošlo k podráždění pokožky. Nechte roztok působit na místě několik minut. Pokud je to nutné, po aplikaci borové vody můžete místo jemně osušit sterilní gázou. Pokud je nutné místo chránit, můžete ho překrýt sterilním obvazem.

  • Borová voda a gynekologické problémy

Jaký je způsob použití borové vody při gynekologických obtížích? Borová voda se dokonce používá k oplachování intimních partií v případě vaginální mykózy. Doporučuje se intimní partie oplachovat borovou vodou, případně udělat si sedací koupel nebo namočit vatové tampony či gázu do borové vody a zavést do intimních partií na celou noc.

Samozřejmě, v tomto případě je ideální poradit se se svým gynekologem o vhodnosti používání této vody k oplachování intimních partií.

  • Borová voda na zánět uší

Mnozí borovou vodu doporučují i při zánětech uší. Při zánětu vnějšího ucha, který je doprovázen svěděním a bolestí, stejně tak i při zánětu středního ucha, který je doprovázen otokem a především bolestí.

Nedoporučuje se však nalévat vodu do ucha. Lepší volbou je namočit kousek vaty do borové vody a vtlačit do ucha. Případně můžete do borové vody namočit vatovou tyčinku a vnitřek ucha pouze potřít.

  • Borová voda a oční infekce

Jak jsme psali výše, vodní roztok kyseliny borité se používá i v případě, kdy vás trápí zánět očních spojivek. Při zánětu dochází k rozšíření krevních cév, k pálení a řezání očí či dokonce k pocitu písku v očích. Zánět se může projevit svěděním, citlivostí na světlo či pocitem suchých očí.

V tomto případě je vhodné borovou vodu aplikovat alespoň 3krát denně na oči. A to buď prostřednictvím kapátka, nebo namočených tamponů v daném roztoku. Borová voda vám takto pomůže z oka vyplavit nečistoty (např. prach), zmírnit svědění a jiné podráždění.

Doporučujeme: Lámání vlasů – co to způsobuje a jak to zastavit?

borová voda
Redakce ZaKrasou.cz

  • Borová voda na vlasy

Borovou vodu mnozí doporučují i k vnějšímu použití na vlasy, a to ke zmírnění vypadávání vlasů. Jak používat borovou vodu v tomto případě? Můžete vyzkoušet některý z těchto dvou způsobů – buď si ji vmasírujete do vlasové pokožky a už neoplachujete, nebo ji použijete k závěrečnému oplachu vlasů. Borová voda je rovněž účinná i proti lupům. Ke zmírnění projevů svědění vlasové pokožky a k odstranění lupů se doporučuje používat ji alespoň dvakrát týdně.

  • Borová voda na ekzém

Kožní lékaři doporučují používání borové vody i k ošetření ekzematické pokožky. Jelikož disponuje protizánětlivými účinky, je vhodné atopický ekzém potírat borovou vodou. Samozřejmě, je třeba ji používat s mírou, maximálně třikrát denně. Při jejím nadměrném používání může dojít k podráždění pokožky a v horším případě i ke zhoršení stavu pokožky.

  • Borová voda na akné

Kyselina boritá se doporučuje i k ošetření aknózní pokožky. Vhodné je umývat si jí tvář nebo problematickou pleť potírat tamponem namočeným v borové vodě. Borová voda nejenže zlepšuje stav pokožky, ale také pomáhá předcházet vzniku akné či dokonce i léčí zánět na pokožce. Takto zabráníte šíření akné a také tvorbě pupínků.

Je borová voda vhodná pro děti? 

Bohužel, borová voda se nedoporučuje k dezinfekci pokožky ani ke zmírnění různých kožních projevů u dětí. Dokonce není vhodná ani při zánětu uší, novorozeneckém akné ani opruzeninách. Přestože jde o kyselinu a dětská pokožka je příliš jemná a citlivá, aby ji dokázala snést.

Lékaři ji však doporučují používat u dětí starších než 10 let, ale ve zředěné formě. Pokud chcete borovou vodu použít k ošetření pokožky u staršího dítěte, doporučuje se ji zředit vodou a používat v minimálním množství.

Mohou borovou vodu používat těhotné a kojící ženy?

Borová voda je bezpečná k vnějšímu použití u těhotných i kojících žen. Avšak, doporučuje se o její vhodnosti použití poradit s ošetřujícím lékařem, který nejlépe zná stav ženy během těhotenství. Vězte, že pokožka těhotných či kojících žen může být citlivější, a proto někdy dermální použití není úplně vhodné.

Doporučujeme: Jarischova voda - tekutý zázrak z lékárny. Jaké jsou její účinky?

Jak používat borovou vodu
Redakce ZaKrasou.cz

Má borová voda i vedlejší účinky? 

Jak jsme již psali výše, i borová voda může mít vedlejší účinky, a to hlavně v případě, že ji použijete v nadměrném množství. Dodržujte proto správný způsob použití. Ojediněle se tak může vyskytnout pálení nebo podráždění v místě její aplikace.

Pokud se u vás vedlejší účinky projeví, přestaňte borovou vodu používat a obraťte se na svého lékaře či lékárníka.

Jak a kde skladovat borovou vodu?

V první řadě je třeba podotknout, že borovou vodu je nutné uchovávat mimo dosah dětí. Co se týká jejího skladování, udržujte ji v místnosti do 25 °C. V žádném případě ji nepoužívejte po datu expirace (je uvedeno na etiketě). Nepoužitou nebo nespotřebovanou borovou vodu nevylévejte do odpadu, ale vraťte ji do lékárny.

Tip: Borová voda pro domácí mazlíčky

Jelikož se borová voda používá k dezinfekci pokožky, můžete ji použít i k ošetření pokožky u vašich domácích mazlíčků. Ať už u psa nebo kočky, borová voda je vhodná k vyplachování očí při zánětu. Ideální je namočit vatový tampon do borové vody a oči přetírat.

Borovou vodu můžete použít i na poraněné tlapky nebo při odstraňování blech.

Zdroj úvodnej fotky: Redakce ZaKrasou.cz

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE