Základ a teorie je jednoduchá. Musíme přetransformovat jídla z těstovin na zeleninovou variantu. Je to o trochu více kreativní a chutnější varianta, jak doplnit potřebné množství zeleniny každý den. A k tomu je vhodné snížit příjem kalorií, sacharidů a lepku.
Jediné, co potřebujete, jsou jednoduché kulinářské dovednosti, nůž a škrabka na zeleninu. Zkuste to i prostřednictvím těchto chutných receptů na dietní saláty. Zeleninové saláty mohou být velmi chutné, stačí se nebát kombinace různých chutí.
Jde navíc o velmi zdravá jídla, která obsahují množství vitamínů a živin, stejně jako vlákniny, která je nezbytná pro správné trávení. I v procesu hubnutí je příjem vlákniny důležitý. Vyzkoušíte tyto fit saláty?
Doporučujeme přečíst: Opečený česnek: Tohle dokáže s tělem do 24 hodin!
TOP recepty na nejlepší nízkokalorické saláty:
Thajské ořechovo-bramborové „nudle“
Kalorie: 305
Tyto nudle vypadají na první pohled stejně, ale jedná se více-méně o vegetariánskou verzi. Namísto rýžových nudlí použijete sladké brambory ze zeleninové polévky (poskytují extrémně mnoho dobrých chutí). Vaše tělo obohatíte o velký příjem betakarotenu, který vaše tělo potřebuje každý jeden den pro správné fungování.
Zajímavým faktem zůstává výzkum, jehož výsledek ukazuje, že beta-karoten je pro naše tělo mnohem lépe stravitelný, než jsou brambory zpracované na tuku. Vzhledem k tomu se tyto „nudle“ velmi snadno a rychle připravují. Přidejte ještě semínka, omáčku, arašídy, červenou bazalku a koriandr.
2. Dýňové špagety s pestem
Kalorie: 340
Dýně je ideální volbou při nahrazení běžné verze těstovin, obzvláště tehdy, pokud potřebujete velký přísun vlákniny. Dýňové špagety se dají vařit i v mikrovlnné troubě, máte je hotové asi za 12 minut.
Když jsou špagety hotové, jednoduše přidáte pesto, plátky rajčat, piniové oříšky a čerstvou bazalku. I bez skutečných těstovin dostanete plnohodnotnou chuť italské kuchyně.
Doporučujeme přečíst: 4 skvělé recepty z dýně hokkaido - na lahodnou polévku, pyré, rizoto i pečenou pochoutku
Zdroj: Depositphotos
3. „Makaronový“ salát
Kalorie: 167
Jaro se pomalu blíží a s ní i pikniková sezóna. A právě makaronový salát je ideálním pokrmem na malé posezení v srdci přírody, nebo na zahradní večírek.
Cuketu můžete nakrájet, jakkoliv se vám to bude hodit. Cuketa se vaří velmi rychle a pro zachování tradiční chuti stačí přidat vejce, která jsou bohatá na bílkoviny. Můžete ho podávat jako lehký předkrm nebo přílohu.
4. Pikantní asijské mrkvové „nudle“
Kalorie: 172
Jeden asijský distributor nabízí zajímavé mrkvové nudle. Jsou velmi chutné a můžete si je připravit na 3 způsoby: sladký, slaný a pikantní. Dokonce všechny tři v jedné misce! Sladkou variantu vytvoříte v kombinaci s kokosovým nektarem nebo medem.
Slanou přidáním sójové omáčky a pikantní z asijské chilli omáčky. Navíc, z mrkve ještě získáte přirozenou sladkost. Podle předběžných výzkumů by mrkev měla hrát potenciální roli při ochraně jater, regulaci hladiny krevního cukru a cholesterolu. A i kdyby se to nepotvrdilo, tak minimálně dobře chutná.
Zdroj: Depositphotos
5. Kuřecí maso s paprikovou „těstovinou“
Kalorie: 215
Nejjednodušší způsob, jak nahradit těstovinu, je vytvořit dlouhé proužky chutné zeleniny. Tyto „nudle“ jsou kombinací proužků papriky a červené cibule.
Kuřecí maso také nakrájíme na podlouhlé kousky, takže vše na talíři vypadá podobně a jednotně. Přidáme trochu medu a koření pro orientální chuť. Tuto chutnou zeleninovou směs můžeme zabalit do kukuřičné tortily.
6. Pepe salát
Kalorie: 160
Tři tradiční složky tohoto italského salátu jsou: sýr pecorino Romano, těstoviny a černý pepř. Jednoduché složení obohacené o červenou/žlutou papriku je doslova "nebe v puse". Jelikož papriky jsou bohaté na živiny, zejména na vitamín C a mají málo kalorií a intenzivní chuť, nelze je vynechat.
.
Zdroj: Depositphotos
7. Řecký okurkově-nudlový salát
Kalorie: 311
Pokud máte rádi čerstvé saláty, tento si zamilujete. Tradiční řecká kuchyně je plná sladko-kyselých chutí a jedinečných mléčných výrobků, jako je například řecký jogurt.
Samotná chuť salátu je velmi podobná tzatziki. Tzatziki je pikantní, nebo jen mírně sladko-kyselý dip, složený z řeckého jogurtu, okurky a koření. V tomto případě okurka nahradí nudle. Okurku si nastrouháme a ochutíme přesně tak, jak zmíněné tzatziki. Díky řeckému jogurtu je salát osvěžující a sytý.
8. Řepa s kozím sýrem a rukolou
Kalorie: 176
Málo známá, ale o to chutnější je kombinace řepy a rukoly. Řepu si budeme muset před přidáním do salátu upéct nebo uvařit. Může to trvat déle, tak si na to vyhraďte čas.
V první řadě ji je třeba nakrájet na malé části (nezapomeňte, že řepa barví, a proto si raději navlékněte rukavice). Ještě do horké řepy vložíme kozí sýr, aby se jemně rozpustil (pokud to nemáte rádi, můžete ho přidat až do vychladlé) a přidáme zbylou zeleninu.
Zdroj: Depositphotos
9. Mrkvovo-vejčecý salát, kterému nikdo neodolá
Počet porcí: 3
Kalorie na 1 porci: 262
Složení salátu:
- 500 g mrkve
- 300 g nízkotučného bílého jogurtu
- 1 menší cibule (můžete volit šalotku nebo červenou cibuli)
- 5 vajec
- 2 stroužky česneku
- 1/4 lžičky soli
- pepř
Postup:
- Vejce uvaříme natvrdo a necháme je vychladnout. Po vychladnutí oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Mrkev si očistíme a nastrouháme na struhadle.
- V misce smícháme jogurt s kořením, solí a prolisovaným česnekem.
- Následně vmícháme nastrouhanou mrkev, nakrájená vejce a nadrobno nakrájenou cibuli.
- Dobře promícháme a před podáváním dáme do lednice alespoň na 2 hodiny.
10. Kuřecí salát
Kalorie na 1 porci: 140-180 kcal
Složení salátu:
- 200 g kuřecích prsou
- 2 šálky listů salátu čerstvé (např. listový salát, hlávkový salát, rukola, polníček)
- 1 velká mrkev (nastrouhaná)
- 1 čerstvou okurku nakrájenou na malé kostky
- 1 rajče nakrájené na kostky
- 1/4 cibule (nakrájená na tenké kroužky)
- 2 PL jogurtového dresinku
- olivový olej
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvě nasekaná petrželová nať na ozdobu
Postup:
- Kuřecí prsa nakrájejte na kostky nebo proužky. V hrnci osolte vodu a uvařte kuřecí maso. V případě potřeby odstraňte povrchovou pěnu. Poté odstavte z tepla a nechte vychladnout.
- V malém mixéru nebo pomocí mixéru na šlehání si připravte dresinkovou omáčku podle vaší volby. Pokud se rozhodnete pro jogurtovou omáčku, přidejte do ní trochu citronové šťávy a nastrouhaný česnek pro chuť.
- Zeleninu nakrájejte na malé kousky.
- Do salátové mísy přidejte listy salátu, nakrájenou mrkev, okurku, rajče a cibuli. Přidejte vařené kuřecí maso. Dochutěte salát solí a černým pepřem podle chuti.
- Před podáváním tento dietní salát polejte připravenou dresinkovou omáčkou a ozdobte čerstvou petrželovou natí.