Co znamená boule na zápěstí? Zjisti, co jsou gangliové cysty!

boule na zápěstí

Objevila se i vám menší či větší boule, respektive hrbol na zápěstí, případně někde v okolí kotníků? Víte, o jaký zdravotní problém by mohlo jít a co je jeho příčinou? Může jít i o takzvanou gangliovou cystu (ganglion/ganglión).

Tento hrbol nemusí některým jedincům v podstatě způsobovat žádné potíže, ale u jiných často způsobuje bolestivé stavy. V následujícím článku se podíváme na to, jak taková cysta vzniká, jaké jsou její možné příčiny a jaké jsou možnosti léčby.

Tip pro vás: TOP 4 potraviny, které pomohou vyčistit tlusté střevo

Přítomnost cysty na zápěstí – co je ganglion? 

Pod pojmem ganglion rozumíme nezhoubnou podkožní cystu, respektive cystu vyplněnou rosolovitou hmotou. Gangliová cysta vzniká obvykle nahromaděním kloubní tekutiny v okolí šlach.

Nejčastěji se objevuje v oblasti kloubů horních, řidčeji i dolních končetin, výjimečně také v okolí páteře. Ve většině případů ji lze pozorovat na zápěstí shora, v okolí dlaně zdola či na prstech, potom na kotníku, koleni či vrchní části chodidla.

Příčiny a rizikové faktory gangliové cysty 

Přesné příčiny vzniku ganglionu nejsou zcela známé. Předpokládá se, že tato cysta nejpravděpodobněji vzniká z důvodu dlouhodobého a pravidelného přetěžování, dlouhodobého dráždění a mechanického namáhání kloubů a šlach. K jejímu vzniku často přispívají stereotypní pohyby, například při hraní na hudební nástroj či psaní na počítači a používání počítačové myši.

V rizikové skupině se nacházejí sportovně aktivní jedinci, jejichž klouby jsou pod stálým tlakem. Ganglion také může být následkem onemocnění, infekce či úrazu kloubu. Ve vyšší míře se tento zdravotní problém vyskytuje u žen a obecně obvykle u jedinců mezi 20. a 40. rokem života.

Podívejte se také: Ústupující dásně: Příčina tě překvapí, čti!

Gangliová cysta na chodidle
Depositphotos

Jak se projevuje gangliová cysta?

Gangliovou cystu můžeme obvykle pozorovat jako hrudku pod kůží, která může být jen drobná a nenápadná, ale také může mít průměr několik centimetrů. Také může být buď měkčí, nebo poměrně tvrdá. Tyto cysty nejsou zhoubné, respektive rakovinné a nerozšiřují se do dalších částí těla.

Prakticky nemusí pro zdraví člověka představovat žádné riziko a v mnoha případech mu ani nezpůsobují další potíže. Záleží však také na tom, jak velká je cysta a jaké je její umístění. Například v důsledku ne právě šťastného umístění může ganglion omezovat hybnost konkrétního kloubu.

Pokud se nachází v blízkosti nervů, může na ně tlačit a způsobovat i bolest. Tento zdravotní problém může být doprovázen bolestí při pohybu i bolestí na dotek. Také se může objevit svalová a kloubní slabost v dané oblasti či nepříjemné brnění.

Neraz se stává, že cysta během svého růstu jednoduše praskne, vstřebá se a zanikne. Rovněž častá je však i recidiva tohoto zdravotního problému, kdy se ganglion znovu objeví na tom samém nebo jiném místě.

Léčba cysty na zápěstí

A jak se gangliové cysty léčí? Jak jsme již naznačili výše, někdy se tento zdravotní problém vyřeší i sám. V mnoha případech totiž ganglion zmizí tak nečekaně, jak se objevil. Pokud si tento problém u sebe všimnete, je vhodné ho pozorovat, zda například neroste a podobně. Léčba obvykle není potřebná.

Avšak, pokud ganglion začne člověku způsobovat obtíže, zejména pokud se objeví bolesti nebo se omezí hybnost kloubu, je na místě navštívit odborného lékaře. V rámci odborné léčby se volí neoperační přístupy, ale i chirurgická léčba. Může se přistoupit k odsátí nadbytečné tekutiny pomocí jehly, chirurgickému odstranění problému, případně k použití dlahy či předpisu protizánětlivých léků a podobně.

I v případě chirurgického odstranění ganglionu však může dojít k jeho opětovnému výskytu cysty. K prevenci tohoto problému, respektive k léčbě nebolestivých cyst může přispět i nezatěžování postižené oblasti. Vhodné jsou častější pauzy od opakovaných pohybů, pomoci také mohou opěrky na zápěstí či imobilizace dané oblasti.

Doporučujeme: Pozor! Kovová chuť v ústech může signalizovat vážné onemocnění

cysta na zápěstí
Depositphotos

Přírodní podpora léčby u gangliové cysty

Při bolestech či otocích mohou být nápomocné teplé obklady či obklady ze sáčků s černým čajem, který má protizánětlivý charakter. Z domácích receptů na léčbu ganglionu je ještě známé použití gelu z léčivé rostliny Aloe vera a také koupele v epsomské soli.

Epsomská sůl může pomoci snížit zánět i zmírnit bolest kloubů a svalů. Při přetrvávajících výrazných obtížích je však určitě vhodná zmíněná návštěva lékaře.

Prevence gangliové cysty

Ze všeho nejvíce je, samozřejmě, důležitá prevence před vznikem ganglionu. Odborníci doporučují dělat si častěji přestávky od opakovaných pohybů. To znamená, že pokud pracujete na počítači nebo jinak manuálně, je vhodné dělat si pauzy a omezit stejné pohyby rukama, ale i nohama. Doporučené jsou i různé cviky, díky kterým si můžete procvičit zápěstí. Vhodné je také používat různé opěrky na zápěstí.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE