Pečené kuře s olivami a vůní Středomoří: Jednoduchý recept, který si zamiluješ

pečené kuře s olivami

Moderní vaření je stále více o jednoduchosti, dostupnosti, rychlém postupu a zároveň o výrazných, vzrušujících chutích. Uprostřed rušného života, když chceme něco dobrého, ale nemáme čas stát celé hodiny u sporáku, se objevují recepty, které spojují dvě důležité vlastnosti - minimum práce a maximum zážitku. Chuť si přece v žádném případě nechceme odpírat. Pečené kuře s olivami, které si dnes připravíme, v sobě nese středomořského ducha, ale zároveň nepůsobí složitě. Je syté, svěží, plné barev a podmanivých vůní, přičemž jeho příprava vám zabere jen několik minut.

Toto jídlo se dokonale hodí na klidné rodinné večeře, víkendová setkání s přáteli i běžné pracovní dny, kdy toužíte po něčem, co vás zahřeje. Díky olivám, bylinkám a citrusům má jemně slanou, svěží chuť, která vynikne na pozadí šťavnatého kuřete. Pojďme na to!

Reklama

Recept na pečené kuře s olivami

Pečené kuře je stará klasika. Je to jídlo, které si pamatujeme z dětství - často s česnekem a bramborami. Varianta s olivami však nabízí trochu jiný příběh. Vnáší do kuchyně intenzivnější chutě a připomíná vůni přímořských míst, letních dovolených či malých rodinných podniků u moře.

Jak už víme, středomořská strava patří mezi ty nejzdravější. Olivy obsahují antioxidanty, vitamín E a zdravé tuky, které podporují kardiovaskulární zdraví. Kvalitní kuřecí maso je zdrojem bílkovin a v kombinaci s bylinkami a olivovým olejem tvoří lehký, vyvážený pokrm. Tato kombinace ingrediencí vytvoří jídlo, které je syté, ale nezatíží organismus. Proto si ho můžeme dopřát s radostí.

Ingredience (6 porcí):

  • 6 kuřecích stehen s kostí
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 1 žlutá cibule, nakrájená na proužky
  • 1 lžíce medu
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky papriky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • Volitelně: 3-4 plátky pomeranče
Reklama

Na bylinkové olivy:

  • ½ šálku odpeckovaných oliv (nakrájených)
  • 3-4 lžíce olivového oleje
  • ¼ šálku čerstvé petrželové natě, nasekané
  • ¼ šálku čerstvého koriandru, nasekaného
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený nebo nasekaný
  • Šťáva z 1 citronu
  • ½ lžičky citronové kůry
  • ¼ lžičky chili vloček
  • Sůl podle chuti

Postup:

  • Nejprve si připravte cibuli, nakrájejte ji na silnější proužky a rozložte na dno zapékací nádoby. Kuřecí stehna položte přímo na ně. Pokapejte je olivovým olejem. Cibule během pečení změkne a její sladkost doplní aromatické tóny oliv a šťáva z masa.
  • Do mísy si připravte směs koření - kurkumu, kmín, papriku, sůl a černý pepř. Touto směsí potřete stehna, která poté získají krásnou barvu. Přidejte med, který jemně zkaramelizuje kůži.
  • Nádobu přikryjte alobalem a pečte 25 minut při teplotě 200 °C. Poté alobal odstraňte, polijte maso šťávou a nechte dopéct dalších 25 minut, dokud kůžička nebude pěkně křupavá a maso šťavnaté.
  • Mezitím, co se kuře peče, připravte si bylinkové olivy. V misce smíchejte olivy, nasekané bylinky, citronovou šťávu a kůru, česnek, chili vločky a olivový olej. Tato směs je i sama o sobě neuvěřitelně chutná.
  • Po upečení jednoduše naložte porci kuřete na talíř, přelijte šťávou a navrch přidejte štědrou lžíci směsi bylinkových oliv.

Kombinace kuřete a oliv je přítomna v mnoha kulturách. Najdeme ji v marocké kuchyni, kde se často připravuje s citronem a koriandrem ve slavném tagine (keramická nádoba). V Itálii se kuře peče s bylinkami a olivovým olejem, ve Francii se setkáváme s recepty, ve kterých se kuře dusí na bílém víně, olivách a bylinkách. A právě to může sloužit i jako inspirace pro vás.

recept na pečené kuře
Instagram / @somethingnutritious

S čím servírovat pečené kuře s olivami

K tomuto jídlu se krásně hodí:

Pokud máte rádi sytější kombinace, zkuste bramborovou kaši nebo dušenou zeleninu. Pro lehčí alternativu doplňte jídlo zeleninovým salátem pokapaným citronovou šťávou.

Reklama

Pečené kuře s olivami je jídlo, které patří mezi ty, ke kterým se budete vracet. Jeho jednoduchost, vůně a chuť vás pohltí natolik, že ho budete vařit nejen během týdne, ale i během svátků či speciálních příležitostí. Připomíná nám, že dobré jídlo nemusí být komplikované. Někdy stačí pár kvalitních surovin, trocha času a ochota vychutnat si moment.

Ať si ho připravíte jako rychlou večeři po dlouhém dni, nebo jako gesto lásky pro rodinu či přátele, tento recept připomíná, že domov může být tam, kde je něco teplého na talíři a dobrá atmosféra okolo stolu. Přeji vám dobrou chuť!

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @somethingnutritious

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE