TOP 4 potraviny, které pomohou vyčistit tlusté střevo

potraviny na čištění střeva

O pravidelném vyprazdňování se běžně nemluví. A i když víme, že je potřeba, často se nad ním moc nezamýšlíme, případně si ho rovnou zařazujeme do kategorie více méně tabu. Avšak, měli bychom věnovat pozornost už tehdy, když naše tlusté střevo jednoduše ráno nefunguje, neví se nastartovat, nebo častěji trpí zácpou.

Čištění tlustého střeva a tedy pravidelná a zdravá stolice jsou důležité z několika hledisek a všechny směřují k jednomu – k našemu zdraví. Špatné, či nedostatečné fungování tlustého střeva totiž znamená střevo zanesené, což dříve nebo později začne způsobovat zdravotní problémy. Mezi ty opravdu rizikové patří i rakovina tlustého střeva.

Tlusté střevo je potřeba důkladně vyčistit i kvůli toxinům, které se v něm jinak nacházejí. Díky kterým potravinám je zajištěná přirozená očista střev? Pomoci vám s tím mohou tyto 4 potraviny.

Doporučujeme přečíst: Pozor! Kovová chuť v ústech může signalizovat vážné onemocnění

TOP potraviny na vyčištění tlustého střeva:

1. Chia a lněná semínka

Ideální jsou lněná a chia semínka. Ty totiž mají skvělou schopnost projít naším tlustým střevem tak, že s sebou vezmou i látky, nečistoty a škodliviny, které se střevního prostředí drží „zuby nehty“. Tvar semínek je však stáhne s sebou a zaručí tak kvalitnější vyčištění střeva.

Lněná semínka si můžete dopřát v samostatné podobě a během dne jednoduše „obžírat“, nebo si je přidat do salátu, jogurtu, nebo si je zaobstarat přímo v pečivu. Podobně fungují i chia semínka, s jejich dávkováním, ale opatrně, jelikož na den byste měli přijmout asi jednu lžíci semínek.

Také je potřeba přidávat je do něčeho tekutého, například do jogurtu, nápoje, nebo do polévky. Zvýšit byste měli i samotný pitný režim.

Doporučujeme přečíst: Máš opuchlé prsty na rukou? Víme, co za tím může být

Chia
Depositphotos

2. Jablka – přírodní očista tlustého střeva

Které potraviny by ještě měla obsahovat strava pro tlusté střevo? No přece jablka, a to v každé jejich podobě! Jablka jsou celkově ideálním ovocem pro trávení i funkci střev, a to díky vysokému obsahu vlákniny. Jíst byste je měli ale nejlépe se slupkou, pod kterou se nachází nejvíce vlákniny, i vitaminů.

Vhodným časem pro konzumaci jablek je ráno, případně dopoledne, ale můžete si je klidně dopřát během celého dne. Samotný den můžete díky jablkům odstartovat i jinak – ihned po probuzení vypijte sklenici vlažné vody, ve které rozmíchejte lžičku jablečného octa.

Tlusté střevo vám perfektně vyčistí i čerstvá jablečná šťáva. Díky pravidelnému pití šťávy budete mít pravidelnou stolici, zlepší se vám trávení, i fungování jater.

3. Zázvor

Obvykle po něm saháme převážně v zimním období, když z nás chceme vyhnat rýmu, nebo se v chladných dnech trochu zahřát. Zázvor je ale vhodný po celý rok, a to v jakékoliv podobě.

Zmírňuje pocity nadýmání a navrací fungování tlustého střeva do normálu. Pozor by si ale měly dát těhotné ženy, kterým se zázvor nedoporučuje, resp. doporučuje v menším množství, jelikož pomáhá zmírňovat těhotenské nevolnosti.

Ideální je však volit zázvor v kombinaci s dalšími bylinkami na zmírnění nevolnosti, které jsou v těhotenství povolené. Případně můžete volit zázvorové bonbóny pro těhotné, které si můžete samy vyrobit nebo koupit přímo v lékárně.

Doporučujeme přečíst: Rutin – zázrak pro cévní systém. V kterých potravinách ho hledat?

Aloe vera
Depositphotos

4. Aloe vera

Věděli jste, že přírodní očista střev může být podpořena i pomocí známé rostlinky Aloe vera? Její detoxikační účinky jsou všeobecně známy. Aloe vera obsahuje také množství antioxidantů a využívá se jako prevence, ale také pomocník v boji s několika onemocněními. Pozitivně působí i na tlusté střevo, odstraňuje zácpu i průjem, upravuje stolici, čistí tělo od toxinů a posiluje celkovou imunitu těla.

Užívání Aloe vera může dokonce zlepšit i kožní problémy a dodat tělu novou energii. Do čerstvého Aloe vera gelu můžete přidat citronovou šťávu a během dne pít.

Další tipy, jak podpořit zdravá střeva: 

  • Vyvážená strava bohatá na vlákninu: Konzumace potravin bohatých na vlákninu, jako jsou celozrnné produkty, ovoce, zelenina a luštěniny, pomáhá udržovat dobrou střevní funkci a podporuje růst prospěšných střevních bakterií. Dostatek vlákniny je zásadní pro zdraví střev a dokáže minimalizovat mnohé trávicí obtíže. Skvělé je také psyllium, které dodá tělu velké množství vlákniny.
  • Probiotika a fermentované potraviny: Fermentované potraviny jako bílý jogurt, kefír, kimči a kvašená zelenina jsou přirozenými zdroji probiotik, které mohou přispět k zdraví střevní mikroflóry.
  • Dostatečný příjem tekutin: Hydratace je důležitá pro udržení zdraví střev. Pití dostatečného množství vody pomáhá udržovat střevní sliznici zdravou a podporuje pravidelné vyprazdňování.
  • Omezte příjem zpracovaných potravin a cukrů: Zpracované potraviny a vysoký příjem cukrů mohou negativně ovlivnit střevní mikroflóru a přispět k zánětlivým stavům.
  • Pravidelná fyzická aktivita: Cvičení nejen že podporuje celkové zdraví, ale může také pozitivně ovlivnit složení a aktivitu střevní mikroflóry a trávicí systém.
  • Snižte stres: Chronický stres může negativně ovlivnit střevní mikroflóru a bariérovou funkci střev. Techniky na zvládání stresu, jako jsou joga, meditace a hluboké dýchání, mohou pomoci.
  • Dostatek spánku: Kvalitní spánek je důležitý pro udržení zdravého střevního mikrobiomu. Snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim a zajišťovat si dostatečný a kvalitní spánek.
  • Vyhněte se nadměrnému užívání antibiotik: Antibiotika mohou narušit střevní mikroflóru. Používejte je jen na lékařský předpis a v souladu s pokyny.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE