Ústupující dásně: Příčina tě překvapí, čti!

Ústupující dásně příčina i řešení

„Přece si čistím zuby pravidelně – alespoň dvakrát denně a dostatečně dlouho.“ Jedna z typických vět, kterou zubař slyší od svých pacientů. Většina lidí si totiž myslí, že čištění zubů dvakrát denně po dvě až tři minuty úplně postačí a vše bude v pořádku. Problém je ale v tom, že mnohdy mají špatnou techniku nebo vůbec nepoužívají mezizubní kartáčky. A právě z toho může vzniknout jeden problém.

Ústupující dásně nejsou ve začátečních stádiích vůbec patrné, takže je lze snadno přehlédnout. Až když si člověk vidí polovinu zubu, až tehdy zjistí, že něco není v pořádku. Příčin je několik, nemusí jít jen o špatnou hygienu. Prozradíme vám, jaké jsou příčiny a co z přírodní lékárny vám pomůže tento problém vyléčit.

Tip pro vás: Máš opuchlé prsty na rukou? Víme, co za tím může být

Lze zastavit ústup dásní? 

Možná si řeknete, že ústupující dásně jsou jen přechodným problémem, který se sám po čase vyléčí. Bohužel, to není úplně pravda, toto onemocnění dásní je třeba včas zachytit. Pokud se tento proces nezačne léčit v raném stádiu, může postupně dojít k vypadávání zubů a to nejen v místě, kde jsme si ustupující dáseň všimli. Zánět se totiž přirozeně bude šířit dál a dál.

Jak zjistit, že dásně postupně ustupují? 

Jak si to včas všimnout? Velmi jednoduše! Zub nebo zuby jsou citlivější, dáseň je mírně zarudlá a daný zub či zuby se mohou proti ostatním zdát delší. Ústupující dásně se často projevují jako postupné odsunutí dásní od zubů. Při pohledu do zrcadla můžete vidět, že zuby mají delší vzhled, protože je více zubního krčku viditelného.

Když dásně ustupují, může se odhalit kořen zubu, což může způsobit citlivost na teplé, studené, sladké nebo kyselé jídla a nápoje. Dásně, které ustupují, mohou být náchylnější na krvácení. Krvácení dásní se může objevit při čištění zubů nebo používání dentálních nití. Postupný ústup dásní může způsobit, že mezizubní prostory se zvětší.

Pokročilá recese dásní může způsobit, že zuby ztratí oporu a mohou se posouvat nebo se může změnit jejich poloha v ústní dutině.

Doporučujeme: Pozor! Kovová chuť v ústech může signalizovat vážné onemocnění

Proč dásně ustupují? Depositphotos

Proč dásně ustupují? 

Nejčastější příčinou vzniku tohoto jevu jsou obyčejné bakterie. Každý zub obsahuje na svém povrchu množství bakterií, stejně tak je tomu i v celých ústech. Při nedostatečné nebo špatné hygieně se tyto bakterie, ve spojení se složkami ze stravy, jimiž jsou hlavně cukry, začnou množit a ukládat v blízkosti dásně. V prvních stádiích se to jeví jako nepatrný zubní povlak, který je snadno odstranitelný zubním kartáčkem.

Časem, pokud ho neodstraníme, začne tvrdnout a promění se na zubní kámen, který nám musí odstranit zubní lékař. Pokud tyto procesy v ústech stále ignorujeme, bakterie budou nadále produkovat látky, které začnou dráždit naše dásně. Ty začnou ustupovat.

Kromě dentální hygieny a genetiky mohou být i další příčiny. Jednou z nich jsou hormonální změny. To se týká hlavně žen. Změny jsou patrné, ať už během puberty, těhotenství nebo s nástupem menopauzy. Pozorovatelné to je hlavně zvýšenou citlivostí zubů a léčba je většinou pomocí endokrinologa. Ten určí hladinu jednotlivých hormonů, které by za to mohly být zodpovědné a spolu se zubařem se postarají o úpravu tohoto stavu.

Další příčinou ustupujících dásní může být drsný přístup. Dásně jsou jemnou strukturou, která je do určité míry stlačitelná, ale na druhé straně je snadno poškoditelná. Pokud si budete zuby čistit příliš silně a kartáčkem budete tlačit na dáseň, poškodíte ji tím. Stejně tak i nesprávným používáním dentální niti dochází často k poraněním dásně, které mohou vést k jejímu ustupování. Samozřejmě nejde o jeden – dva krát, co se vám něco takového stane - musíte takto dáseň poškozovat delší dobu.

Podívej také: Rutin – zázrak pro cévní systém. V kterých potravinách ho hledat?

Rizikové faktory ustupujících dásní: 

  • nedostatečné, nepravidelné čištění zubů a nesprávná ústní hygiena, 
  • kouření, 
  • gingivitida (chronický nebo akutní zánět dásní, nedostatečná léčba zánětu dásní), 
  • parodontitida, 
  • bruxismus (skřípání zuby), 
  • mechanické poškozování dásní, 
  • genetika.

Je rozdíl mezi čištěním zubů a správným čištěním zubů 

Pokud včas nezastavíme ustupování dásní, můžeme si velmi snadno přivodit parodontitidu, která je pro zubaře stále těžkým oříškem, s nímž se snaží bojovat. Kromě toho však můžeme mít i genetické predispozice, s nimiž nic, kromě správné hygieny, neuděláme.

Správné čištění zubů vám ukáže váš zubní lékař a měl by vás také poučit o nutnosti používání mezizubních kartáčků. Právě ty se dostanou na místa, kam se obyčejný kartáček nedostane – mezi zuby. Pokud si budete opravdu dobře čistit zuby, nemůže se stát, že by vás trápilo cokoli se zuby, samozřejmě, pokud už není pozdě.

Musíte vidět: Průvan v hlavě: Nejlepší tipy, jak ho rychle porazit

Správné čištění zubů Depositphotos

Jak léčit ústup dásní? 

Pokud jde o léčbu ustupujících dásní, v první řadě byste měli vyhledat svého zubaře a poradit se s ním. Po zahájení léčby si můžete ale pomoci i sami těmito přírodními látkami! Jak zastavit ustupující dásně? Ústa si vyplachujte tímto:

  • Mořskou solí: Vlažná voda s mořskou solí pomůže uklidnit podrážděné dásně, dezinfikuje je, zmírní i bolest. Vyplachujte si jí ústa 15 sekund dvakrát až třikrát denně. 
  • Sezamovým olejem: Sezamový olej nejen dezinfikuje, ale má i antibakteriální účinky, což se v případě namnožených bakterií může hodit. Nalijte polévkovou lžíci oleje do vody a kloktajte až 15 minut. Následně si vypláchněte ústa čistou vodou. Opakujte každý den po dobu jednoho měsíce. 
  • Heřmánkovým čajem: Heřmánek kamilkový má antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Připravte si čaj ze dvou až tří lžic sušené byliny, louhujte 10 minut a vyplachujte jím ústa třikrát denně. Tento postup dělejte až do doby, kdy zánět a citlivost ustoupí. 
  • Tee tree olejem: Má podobné vlastnosti jako předchozí zmíněné látky, avšak má i antibiotické účinky, což je mimořádně příznivé při léčbě zánětlivých a ustupujících dásní. Používat ho můžete i při krvácivých dásních! Kapněte jednu až dvě kapky do zubní pasty a myjte si s ní normálně zuby, jako by tam ani nebyl. Avšak maximálně několik týdnů, ne více. 
  • Zeleným čajem: Platí, že čím více čaje vypijete, tím lépe. Samozřejmě, zjistěte si, jaké je maximálně doporučené množství zeleného čaje, který máte doma, na den a nepřekračujte ho. Zelený čaj je dokonce vědecky zkoumán při léčbě parodontózy. Podobně to je i s brusinkovou šťávou, která je spolu s čajem volbou číslo jedna při ustupujících dásních. 

Správné čištění zubů

Milé dámy, na závěr bychom vám rádi připomněli, že je velmi důležité, aby vás váš zubní lékař poučil o tom, jak si správně čistit zuby. Technika čištění zubů je nesmírně důležitá. Díky tomu se vyhnete různým nepříjemným problémům, bolesti a hlavně ušetříte peníze. Investujte raději do kvalitního kartáčku a mezizubního kartáčku. Také je nutná vhodná zubní pasta.

Pokud už trpíte nepříjemnostmi, jako jsou krvácivé či ustupující dásně nebo citlivé dásně, navštivte nejprve lékaře a až potom si naordiňujte výše zmíněné výplachy z domácí lékárničky. Rozhodně nepodceňujte nic, co se vám nezdá ve vašich ústech, ani tu nejmenší změnu. Neberte zdraví ústní dutiny na lehkou váhu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE