Nejlepší recepty z tofu – tofu burger, tacos, stir-fry a další speciality

recepty z tofu

Tofu je skvělou ingrediencí pro ty, kteří se rozhodli pro rostlinnou stravu nebo jednoduše hledají zdravější alternativy k tradičnímu masu. Díky své neutrální chuti se tofu snadno přizpůsobí různým jídlům a umožňuje nekonečné variace. 

Pokud ještě nejste velkým fanouškem tofu, těchto 8 receptů vám ukáže, že se dá připravit nejen rychle, ale i chutně a rozmanitě. Ať už preferujete asijské koření, vegetariánské burgery nebo exotické kari omáčky, tofu se přizpůsobí všem vašim kulinářským touhám.

Reklama

Nejlepší recepty z tofu:

1. Tofu na asijský způsob s arašídovou omáčkou 

Ingredience:

  • 300 g tofu

  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky

  • 1 polévková lžíce sezamového oleje

  • 1 polévková lžíce olivového oleje

  • 1 čajová lžička strouhaného zázvoru

  • 2 stroužky česneku (prolisované)

  • 1 polévková lžíce medu nebo javorového sirupu

  • 2 polévkové lžíce arašídového másla

  • 1 polévková lžíce rýžového octa

  • 1 čajová lžička chilli vloček 

  • Čerstvý koriandr na ozdobu

Postup: Tofu nakrájejte na kostky nebo plátky a jemně osušte papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečnou vodu. Na pánvi zahřejte olivový olej a sezamový olej. Opečte tofu na středním ohni asi 5-7 minut z každé strany, dokud nebude křupavé a zlatavé.

Na menší pánvi zahřejte med, sójovou omáčku, arašídové máslo, rýžový ocet a strouhaný zázvor. Přidejte česnek a chilli vločky. Nechte směs pomalu zahřívat a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Opečené tofu podávejte s arašídovou omáčkou a ozdobte čerstvým koriandrem. Můžete podávat s rýží nebo čerstvou zeleninou.

Veganské tofu burgery
Freepik

2. Vegánské tofu burgery 

Ingredience:

  • 300 g tofu

  • 1/2 šálku strouhanky

  • 1/4 šálku nakrájených cibulek

  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky

  • 1 čajová lžička mletého zázvoru

  • 1 čajová lžička česneku (prolisovaného)

  • 1/2 čajové lžičky kurkumy

  • Sůl a černý pepř podle chuti

  • 1 polévková lžíce olivového oleje

  • 4 celozrnné housky

  • Zelenina a omáčky podle vlastního výběru (například avokádo, rajčata, salát)

Postup: Tofu nakrájejte na malé kousky a jemně ho osušte papírovými utěrkami. V misce rozmačkejte tofu vidličkou na malé kousky, přidejte strouhanku, nakrájené cibulky, sójovou omáčku, česnek, zázvor, kurkumu, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte, až vznikne hustá směs.

Z připraveného tofu vytvořte 4 burgery. Na pánvi zahřejte olivový olej a opečte burgery na středním ohni 3-4 minuty z každé strany, dokud nejsou zlatavé. Burgery podávejte v celozrnných houskách s oblíbenou zeleninou, omáčkami nebo avokádem.

3. Tofu stir-fry se zeleninou a rýží 

Ingredience:

  • 300 g tofu

  • 1 šálek uvařené rýže (ideálně jasmínová nebo basmati)

  • 1 mrkev 

  • 1 paprika 

  • 1 cibule 

  • 2 stroužky česneku (prolisované)

  • 1/4 šálku sójové omáčky

  • 1 polévková lžíce sezamového oleje

  • 1 polévková lžíce olivového oleje

  • 1 čajová lžička čerstvého zázvoru 

  • 1 čajová lžička medu (nebo agávového sirupu)

  • 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře

Postup: Začněte tím, že tofu nakrájíte na kostky a jemně ho osušíte papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečnou vodu. Na pánvi zahřejte olivový olej a přidejte tofu. Opečte ho na středním ohni 5-7 minut, dokud nebude křupavé a zlatavé. Zatímco se tofu peče, na jiné pánvi nebo woku zahřejte sezamový olej. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a papriku. Opékejte na středním ohni asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne, ale stále bude křupavá.

Do pánve se zeleninou přidejte česnek, zázvor, sójovou omáčku, med a mletý černý pepř. Dobře promíchejte a nechte vařit další 2 minuty, aby se všechny chutě spojily. Přidejte opečené tofu, vše dobře promíchejte a vařte ještě 2-3 minuty, aby se ingredience propojily. Podávejte s rýží.

Tofu s kokosovou kari omáčkou
Freepik

4. Tofu s kokosovou kari omáčkou

Ingredience:

  • 300 g tofu 

  • 1 plechovka kokosového mléka

  • 1 polévková lžíce kari pasty (červená nebo žlutá, podle chuti)

  • 1 polévková lžíce olivového oleje

  • 1/2 cibule 

  • 2 stroužky česneku 

  • 1 polévková lžíce zázvoru (strouhaného)

  • 1 čajová lžička kurkumy

  • 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře

  • 1 čajová lžička cukru

Postup: Začněte tím, že tofu nakrájíte na kostky a jemně osušujete papírovými utěrkami. Na pánvi zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte tofu a opečte ho 5-7 minut, dokud nebude zlatavé a křupavé. Po opečení tofu vyjměte z pánve a odložte na stranu.

Do téže pánve přidejte nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Opékejte asi 2-3 minuty, dokud se cibule nezměkne a nezíská zlatavý nádech. Poté přidejte kari pastu, kurkumu a černý pepř. Nechte chvíli opražit, aby se koření uvolnilo a vonělo.

Přidejte kokosové mléko a cukr, dobře promíchejte a nechte omáčku jemně vařit na nízké teplotě 5-7 minut. Během vaření se omáčka zjemní a zhoustne. Vraťte opečené tofu zpět do pánve a vařte ještě 2-3 minuty, aby se tofu spojilo s omáčkou a všechny chutě se propojily. Podávejte s čerstvým koriandrem a jako přílohu můžete přidat rýži nebo pečenou zeleninu.

Reklama

5. Tofu špenátové lasagne

Ingredience:

  • 12 lasagnových plátků

  • 300 g tofu 

  • 200 g špenátu 

  • 1 cibule 

  • 2 stroužky česneku 

  • 1/4 šálku rostlinného mléka 

  • 1 polévková lžíce nutričních kvasnic

  • 1/2 čajové lžičky sušeného oregana

  • 1/2 čajové lžičky bazalky

  • 500 ml rajčatového protlaku nebo omáčky

  • Sůl a černý pepř podle chuti

  • 1 lžíce olivového oleje

Postup: Na začátku uvařte lasagnové plátky podle návodu na obalu. Na pánvi zahřejte olivový olej a osmažte cibuli a česnek do měkka. Přidejte špenát a nechte ho povařit, dokud nezměkne (pokud používáte mražený špenát, nerozmrazujte ho předem, rovnou ho přidejte).

V misce rozmačkejte tofu vidličkou, přidejte nutriční kvasnice, rostlinné mléko, oregano, bazalku, sůl a pepř. Promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Na dno pekáče nalijte trochu rajčatové omáčky, pak dejte vrstvu lasagní, natřete na ni tofu špenátovou směs, přidejte další vrstvu lasagní a zopakujte. Nakonec zalijte zbylou rajčatovou omáčkou.

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut, dokud lasagne nezískají zlatavou barvu. Před podáváním nechte trochu vychladnout.

6. Rizoto s tofu a zeleninou 

Ingredience:

  • 1 šálek arborio rýže

  • 200 g tofu

  • 1 mrkev 

  • 1 paprika 

  • 1/2 cibule 

  • 2 stroužky česneku 

  • 1/4 šálku bílého vína 

  • 750 ml zeleninového vývaru 

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

  • 1/4 šálku rostlinného mléka 

  • Sůl a černý pepř podle chuti

  • Čerstvé bylinky na ozdobu

Postup: Na pánvi zahřejte olivový olej a opečte tofu na středním ohni asi 5-7 minut, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté ho vyjměte a odložte. Na téže pánvi osmažte cibuli a česnek, dokud nezměknou. Přidejte nakrájenou mrkev a papriku a vařte ještě 5 minut, aby se zelenina změkla.

Přidejte arborio rýži a promíchejte, aby se dobře obalila v oleji a zelenině. Pokud používáte víno, přilijte ho nyní a nechte ho odpařit. Začněte přidávat zeleninový vývar po půl šálku, přičemž stále míchejte. Přidejte další vývar až tehdy, když se předchozí absorbuje. Pokračujte v přidávání vývaru, dokud rýže nebude měkká (asi 15-20 minut).

Když je rizoto hotové, přidejte opečené tofu, rostlinné mléko, sůl a pepř podle chuti. Promíchejte a nechte ještě chvíli povařit, aby se všechny chutě spojily. Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami.

7. Tofu tacos s guacamole a salsou 

Ingredience:

  • 200 g tofu

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 červená cibule

  • 1 červená paprika

  • 1 zelená paprika

  • 1/2 lžičky uzené papriky

  • 1/2 lžičky mletého koriandru

  • 1/4 čajové lžičky soli

  • 6 malých tortil na tacos

  • 1 avokádo

  • 1 rajče

  • 1/4 šálku čerstvého koriandru

  • šťáva z 1 limetky

  • 1/4 šálku bílého jogurtu

Postup: Začněte tím, že tofu nakrájíte na malé kostky a na pánvi s olivovým olejem ho opečete, aby mělo zlatavou barvu. Po opečení tofu přidejte na pánev najemno nakrájenou cibuli a papriky. Restujte, dokud se zelenina nezměkne. Přidejte uzenou papriku, mletý koriandr a sůl, aby se všechny chutě spojily. Opekajte ještě 2-3 minuty.

Mezitím si připravte guacamole. Avokádo rozmačkejte v misce, přidejte nakrájené rajče, koriandr, limetkovou šťávu a sůl podle chuti. Na zjemnění můžete přidat i lžíci přírodního jogurtu, který dodá guacamole krémovost.

Na každou tortilu naneste vrstvu guacamole a na vrch přidejte tofu se zeleninou. Tacos můžete ozdobit další limetkovou šťávou a čerstvým koriandrem. Podávejte hned a užívejte si tuto chutnou a zdravou verzi mexického jídla.

Tofu miso polévka
Freepik

8. Tofu miso polévka  

Ingredience:

  • 200 g tofu

  • 1 litr zeleninového vývaru

  • 2 lžíce miso pasty

  • 1/2 šálku nasekané zelené cibule

  • 1/2 šálku nakrájených hub shiitake (nebo jiných hub podle preference)

  • 1 mrkev, nakrájená na tenké plátky

  • 1/2 šálku špenátu

  • 1/2 lžičky sezamového oleje

  • 1 lžička sójové omáčky

  • 1/4 šálku nori (sušené řasy) na posypání

Postup: Začněte tím, že tofu nakrájíte na malé kostky a na pánvi s trochou sezamového oleje ho opečete dozlatova. Po opečení tofu ho odložte stranou. V hrnci přiveďte zeleninový vývar do varu a přidejte miso pastu, důkladně promíchejte, aby se miso úplně rozpustilo.

Přidejte do hrnce nakrájené houby, mrkev a zelenou cibuli a vařte přibližně 5 minut, dokud zelenina nezměkne. Poté přidejte špenát a tofu, nechte ještě chvíli povařit, aby se všechny chutě spojily. Na závěr přidejte sójovou omáčku a podle potřeby dosolte. Polévku můžete podávat horkou, posypanou nori, které dodá miso polévce autentickou chuť.

Reklama

Tofu jako všestranná a zdravá volba

Tofu je skutečným pokladem v kuchyni – nejen pro vegany, ale i pro každého, kdo hledá zdravější a rozmanité možnosti v stravě. S jeho jemnou texturou a schopností přijmout různé chutě a přísady, je ideální pro přípravu jídel, která jsou nejen chutná, ale i plná výživy. Vyzkoušejte některý z těchto receptů a objevte, jak může být tofu nejen zdravým, ale i lahodným základem pro vaše oblíbené pokrmy.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE