Tofu je skvělou ingrediencí pro ty, kteří se rozhodli pro rostlinnou stravu nebo jednoduše hledají zdravější alternativy k tradičnímu masu. Díky své neutrální chuti se tofu snadno přizpůsobí různým jídlům a umožňuje nekonečné variace.
Pokud ještě nejste velkým fanouškem tofu, těchto 8 receptů vám ukáže, že se dá připravit nejen rychle, ale i chutně a rozmanitě. Ať už preferujete asijské koření, vegetariánské burgery nebo exotické kari omáčky, tofu se přizpůsobí všem vašim kulinářským touhám.
Nejlepší recepty z tofu:
1. Tofu na asijský způsob s arašídovou omáčkou
Ingredience:
300 g tofu
2 polévkové lžíce sójové omáčky
1 polévková lžíce sezamového oleje
1 polévková lžíce olivového oleje
1 čajová lžička strouhaného zázvoru
2 stroužky česneku (prolisované)
1 polévková lžíce medu nebo javorového sirupu
2 polévkové lžíce arašídového másla
1 polévková lžíce rýžového octa
1 čajová lžička chilli vloček
Čerstvý koriandr na ozdobu
Postup: Tofu nakrájejte na kostky nebo plátky a jemně osušte papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečnou vodu. Na pánvi zahřejte olivový olej a sezamový olej. Opečte tofu na středním ohni asi 5-7 minut z každé strany, dokud nebude křupavé a zlatavé.
Na menší pánvi zahřejte med, sójovou omáčku, arašídové máslo, rýžový ocet a strouhaný zázvor. Přidejte česnek a chilli vločky. Nechte směs pomalu zahřívat a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Opečené tofu podávejte s arašídovou omáčkou a ozdobte čerstvým koriandrem. Můžete podávat s rýží nebo čerstvou zeleninou.
Freepik2. Vegánské tofu burgery
Ingredience:
300 g tofu
1/2 šálku strouhanky
1/4 šálku nakrájených cibulek
2 polévkové lžíce sójové omáčky
1 čajová lžička mletého zázvoru
1 čajová lžička česneku (prolisovaného)
1/2 čajové lžičky kurkumy
Sůl a černý pepř podle chuti
1 polévková lžíce olivového oleje
4 celozrnné housky
Zelenina a omáčky podle vlastního výběru (například avokádo, rajčata, salát)
Postup: Tofu nakrájejte na malé kousky a jemně ho osušte papírovými utěrkami. V misce rozmačkejte tofu vidličkou na malé kousky, přidejte strouhanku, nakrájené cibulky, sójovou omáčku, česnek, zázvor, kurkumu, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte, až vznikne hustá směs.
Z připraveného tofu vytvořte 4 burgery. Na pánvi zahřejte olivový olej a opečte burgery na středním ohni 3-4 minuty z každé strany, dokud nejsou zlatavé. Burgery podávejte v celozrnných houskách s oblíbenou zeleninou, omáčkami nebo avokádem.
3. Tofu stir-fry se zeleninou a rýží
Ingredience:
300 g tofu
1 šálek uvařené rýže (ideálně jasmínová nebo basmati)
1 mrkev
1 paprika
1 cibule
2 stroužky česneku (prolisované)
1/4 šálku sójové omáčky
1 polévková lžíce sezamového oleje
1 polévková lžíce olivového oleje
1 čajová lžička čerstvého zázvoru
1 čajová lžička medu (nebo agávového sirupu)
1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
Postup: Začněte tím, že tofu nakrájíte na kostky a jemně ho osušíte papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečnou vodu. Na pánvi zahřejte olivový olej a přidejte tofu. Opečte ho na středním ohni 5-7 minut, dokud nebude křupavé a zlatavé. Zatímco se tofu peče, na jiné pánvi nebo woku zahřejte sezamový olej. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a papriku. Opékejte na středním ohni asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne, ale stále bude křupavá.
Do pánve se zeleninou přidejte česnek, zázvor, sójovou omáčku, med a mletý černý pepř. Dobře promíchejte a nechte vařit další 2 minuty, aby se všechny chutě spojily. Přidejte opečené tofu, vše dobře promíchejte a vařte ještě 2-3 minuty, aby se ingredience propojily. Podávejte s rýží.
Freepik4. Tofu s kokosovou kari omáčkou
Ingredience:
300 g tofu
1 plechovka kokosového mléka
1 polévková lžíce kari pasty (červená nebo žlutá, podle chuti)
1 polévková lžíce olivového oleje
1/2 cibule
2 stroužky česneku
1 polévková lžíce zázvoru (strouhaného)
1 čajová lžička kurkumy
1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
1 čajová lžička cukru
Postup: Začněte tím, že tofu nakrájíte na kostky a jemně osušujete papírovými utěrkami. Na pánvi zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte tofu a opečte ho 5-7 minut, dokud nebude zlatavé a křupavé. Po opečení tofu vyjměte z pánve a odložte na stranu.
Do téže pánve přidejte nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Opékejte asi 2-3 minuty, dokud se cibule nezměkne a nezíská zlatavý nádech. Poté přidejte kari pastu, kurkumu a černý pepř. Nechte chvíli opražit, aby se koření uvolnilo a vonělo.
Přidejte kokosové mléko a cukr, dobře promíchejte a nechte omáčku jemně vařit na nízké teplotě 5-7 minut. Během vaření se omáčka zjemní a zhoustne. Vraťte opečené tofu zpět do pánve a vařte ještě 2-3 minuty, aby se tofu spojilo s omáčkou a všechny chutě se propojily. Podávejte s čerstvým koriandrem a jako přílohu můžete přidat rýži nebo pečenou zeleninu.
5. Tofu špenátové lasagne
Ingredience:
12 lasagnových plátků
300 g tofu
200 g špenátu
1 cibule
2 stroužky česneku
1/4 šálku rostlinného mléka
1 polévková lžíce nutričních kvasnic
1/2 čajové lžičky sušeného oregana
1/2 čajové lžičky bazalky
500 ml rajčatového protlaku nebo omáčky
Sůl a černý pepř podle chuti
1 lžíce olivového oleje
Postup: Na začátku uvařte lasagnové plátky podle návodu na obalu. Na pánvi zahřejte olivový olej a osmažte cibuli a česnek do měkka. Přidejte špenát a nechte ho povařit, dokud nezměkne (pokud používáte mražený špenát, nerozmrazujte ho předem, rovnou ho přidejte).
V misce rozmačkejte tofu vidličkou, přidejte nutriční kvasnice, rostlinné mléko, oregano, bazalku, sůl a pepř. Promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Na dno pekáče nalijte trochu rajčatové omáčky, pak dejte vrstvu lasagní, natřete na ni tofu špenátovou směs, přidejte další vrstvu lasagní a zopakujte. Nakonec zalijte zbylou rajčatovou omáčkou.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut, dokud lasagne nezískají zlatavou barvu. Před podáváním nechte trochu vychladnout.
6. Rizoto s tofu a zeleninou
Ingredience:
1 šálek arborio rýže
200 g tofu
1 mrkev
1 paprika
1/2 cibule
2 stroužky česneku
1/4 šálku bílého vína
750 ml zeleninového vývaru
2 polévkové lžíce olivového oleje
1/4 šálku rostlinného mléka
Sůl a černý pepř podle chuti
Čerstvé bylinky na ozdobu
Postup: Na pánvi zahřejte olivový olej a opečte tofu na středním ohni asi 5-7 minut, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté ho vyjměte a odložte. Na téže pánvi osmažte cibuli a česnek, dokud nezměknou. Přidejte nakrájenou mrkev a papriku a vařte ještě 5 minut, aby se zelenina změkla.
Přidejte arborio rýži a promíchejte, aby se dobře obalila v oleji a zelenině. Pokud používáte víno, přilijte ho nyní a nechte ho odpařit. Začněte přidávat zeleninový vývar po půl šálku, přičemž stále míchejte. Přidejte další vývar až tehdy, když se předchozí absorbuje. Pokračujte v přidávání vývaru, dokud rýže nebude měkká (asi 15-20 minut).
Když je rizoto hotové, přidejte opečené tofu, rostlinné mléko, sůl a pepř podle chuti. Promíchejte a nechte ještě chvíli povařit, aby se všechny chutě spojily. Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami.
7. Tofu tacos s guacamole a salsou
Ingredience:
200 g tofu
1 lžíce olivového oleje
1 červená cibule
1 červená paprika
1 zelená paprika
1/2 lžičky uzené papriky
1/2 lžičky mletého koriandru
1/4 čajové lžičky soli
6 malých tortil na tacos
1 avokádo
1 rajče
1/4 šálku čerstvého koriandru
šťáva z 1 limetky
1/4 šálku bílého jogurtu
Postup: Začněte tím, že tofu nakrájíte na malé kostky a na pánvi s olivovým olejem ho opečete, aby mělo zlatavou barvu. Po opečení tofu přidejte na pánev najemno nakrájenou cibuli a papriky. Restujte, dokud se zelenina nezměkne. Přidejte uzenou papriku, mletý koriandr a sůl, aby se všechny chutě spojily. Opekajte ještě 2-3 minuty.
Mezitím si připravte guacamole. Avokádo rozmačkejte v misce, přidejte nakrájené rajče, koriandr, limetkovou šťávu a sůl podle chuti. Na zjemnění můžete přidat i lžíci přírodního jogurtu, který dodá guacamole krémovost.
Na každou tortilu naneste vrstvu guacamole a na vrch přidejte tofu se zeleninou. Tacos můžete ozdobit další limetkovou šťávou a čerstvým koriandrem. Podávejte hned a užívejte si tuto chutnou a zdravou verzi mexického jídla.
Freepik8. Tofu miso polévka
Ingredience:
200 g tofu
1 litr zeleninového vývaru
2 lžíce miso pasty
1/2 šálku nasekané zelené cibule
1/2 šálku nakrájených hub shiitake (nebo jiných hub podle preference)
1 mrkev, nakrájená na tenké plátky
1/2 šálku špenátu
1/2 lžičky sezamového oleje
1 lžička sójové omáčky
1/4 šálku nori (sušené řasy) na posypání
Postup: Začněte tím, že tofu nakrájíte na malé kostky a na pánvi s trochou sezamového oleje ho opečete dozlatova. Po opečení tofu ho odložte stranou. V hrnci přiveďte zeleninový vývar do varu a přidejte miso pastu, důkladně promíchejte, aby se miso úplně rozpustilo.
Přidejte do hrnce nakrájené houby, mrkev a zelenou cibuli a vařte přibližně 5 minut, dokud zelenina nezměkne. Poté přidejte špenát a tofu, nechte ještě chvíli povařit, aby se všechny chutě spojily. Na závěr přidejte sójovou omáčku a podle potřeby dosolte. Polévku můžete podávat horkou, posypanou nori, které dodá miso polévce autentickou chuť.
Tofu jako všestranná a zdravá volba
Tofu je skutečným pokladem v kuchyni – nejen pro vegany, ale i pro každého, kdo hledá zdravější a rozmanité možnosti v stravě. S jeho jemnou texturou a schopností přijmout různé chutě a přísady, je ideální pro přípravu jídel, která jsou nejen chutná, ale i plná výživy. Vyzkoušejte některý z těchto receptů a objevte, jak může být tofu nejen zdravým, ale i lahodným základem pro vaše oblíbené pokrmy.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik