Nejlepší tipy, jak odvodnit tělo. Zbav se prebytečné vody!

Na léto jsme se všichni těšili a nemohli jsme se ho dočkat. Ale najednou, když už se blíží, chceme, aby bylo chladnější, protože vysoké teploty nám vůbec nedělají dobře. Kromě toho, že léto je ideálním obdobím pro letní sporty a opalování, je zároveň velkým zatížením pro naši organismus. 

Každé tělo totiž reaguje na vysoké teploty jinak. U některých z nás může dojít k fyziologické reakci na teplo, v důsledku čehož začne náš organismus zadržovat vodu. Opuchlé nohy nebo ruce tak nenechají na sebe dlouho čekat. 

Pokud máte pocit, že jste jako nafouknutý balón, sotva se vám obouvají oblíbené letní boty nebo máte problém nasadit si prsten, nejste v tom sami. K zadržování vody může dojít i v období před menstruací, kdy se tělo připravuje na hormonální změny. Co tedy dělat v případě, že váš organismus zadržuje vodu? Jak si doma poradit se zadržováním vody v těle a minimalizovat problémy, jako jsou opuchlé nohy a ruce? 

Pozrite si také: Bolest v pravém boku pod žebry: Příčiny mohou být vážné!

Přebytečná voda v těle - jaké jsou příčiny zadržování vody?

Předtím než se ponoříme do tipů, jak bojovat se zadržováním vody v organismu, pojďme si říct, jaké jsou příčiny nadbytečného množství vody v těle. K zadržování vody v organismu nemusí docházet jen během letních dní.

Existují totiž i různá onemocnění, která mohou způsobit zadržování vody. Dokonce i u některých léků může být zadržování vody vedlejším účinkem. Pozor si také dejte na nadměrné solení a jídla s vysokým obsahem soli, protože i sůl může přispět k retenci vody.

Obecné důvody, proč tělo zadržuje vodu:

  1. Nadměrný příjem soli/sodíku: Vysoký příjem soli může způsobit, že tělo zadržuje více vody, zvláště pokud je příjem draslíku, který pomáhá regulovat sodík, nízký. 
  2. Sedavý způsob života: Nedostatek pohybu může snižovat schopnost těla efektivně čerpat krev a tekutiny z končetin zpět do srdce, což může vést k zadržování vody. 
  3. Teplotní podmínky: Velmi teplé počasí může zvýšit retenci tekutin, protože tělo se snaží udržet vodu pro ochlazení.
  4. Hormonální změny: Hormonální změny během menstruačního cyklu, těhotenství nebo menopauzy mohou způsobit dočasné zadržování vody. 
  5. Lékové příčiny: Některé léky, jako jsou kortikosteroidy, léky na vysoký krevní tlak (antihypertenziva) a nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), mohou způsobit nebo zhoršit zadržování vody. 
  6. Zdravotní stavy: Chronická onemocnění jako selhání srdce, cirhóza jater a onemocnění ledvin mohou přispívat k vážnému zadržování vody. Také podmínky jako hypotyreóza nebo problémy s lymfatickým systémem mohou vést k edému.

Projevy zadržování vody v těle 

Jaké jsou příznaky zadržování vody v těle? Při zadržování vody můžete pozorovat: 

  • otoky nohou, chodidel a kotníků, 
  • otoky rukou či obličeje, 
  • nafukování v oblasti břicha, 
  • výkyvy hmotnosti, 
  • ryhy na kůži (podobné těm, které vznikají po dlouhém pobytu ve vodě), 
  • zhoršená celulitida (pomerančová kůže). 

Bude tě to zajímat: Hojení ran: Seznamte se s bylinkami, které zahojí téměř každou ránu! otoky rukou Depositphotos

Jak se zbavit nadbytečné vody v těle?

Především je nutné změnit své stravovací návyky. Jaká úprava stravy je důležitá, chceme-li podpořit odvodnění organismu a zmírnit otoky těla? Z jídelníčku byste měli především vyřadit slaná jídla a omezit používání soli při vaření. Ideální je také zařadit do jídelníčku více zeleniny.

Zelenina kromě přísunu vitamínů a minerálů může pomoci vyplavovat vodu z těla. Nejlepší zeleninou, která má odvodňující účinky, je petržel a salátová okurka. Mezi potraviny odvodňující zadržovanou vodu patří také celer.

Dávejte si pozor i na rafinovaný cukr, který nejenže přispívá k zadržování vody v organismu, ale také zvyšuje riziko vzniku obezity či cukrovky. Místo rafinovaného cukru si dopřejte přírodní cukr, který je obsažen v ovoci. Některé druhy ovoce mají dokonce i močopudné účinky. Jde především o vodní meloun, hrozno a lesní plody.

Bylinky na odvodnění organismu

Při zavodnění organismu je vhodné sáhnout i po bylinkách na odvodnění, které mají močopudné účinky. Podávat je můžete jako bylinné čaje. Vhodné je udělat si čaj z:

  • kopřivy, 
  • přesličky, 
  • hlohu, 
  • pampelišky, 
  • ibíšku, 
  • vhodný je také zelený čaj nebo černý čaj. 

Doporučujeme: Zastavený zubní kaz není mýtus! Jak ho zastavit?

Čaj z pampelišky Depositphotos

Tip, jak si poradit se zadržováním vody – SAUNA 

V létě asi jen málokoho napadne zajít si do sauny, kde je mnohem vyšší teplota než venku. Sauny mnozí využívají především během zimních měsíců k prohřátí organismu. Avšak sauna pomáhá tělo zbavit se toxinů a stejně tak i vody, proto ji mnozí doporučují vyzkoušet pro odvodnění organismu.

Platí totiž, že když tělo vystavíte vyšší teplotě, bude se více potit a tím více vody se zbavíte. Stojí za zkoušku, co říkáte?

Obecné tipy proti zadržování vody a na odvodnění těla: 

Zvýšení příjmu vody: Ironicky, pití více vody může pomoci redukovat zadržování vody. Když je tělo dehydratované, snaží se zadržovat více vody. 

Omezení příjmu sodíku (snížení příjmu soli): Snížení množství soli ve stravě může pomoci zmírnit zadržování vody. Dbajte na skrytý sodík ve zpracovaných potravinách a restauračních jídlech. 

Zařazení draslíku do stravy: Draslík pomáhá vyrovnat účinky sodíku na rovnováhu tekutin v těle. Potraviny bohaté na draslík, jako jsou banány, sladké brambory, špenát a avokádo, mohou být prospěšné. 

Fyzická aktivita: Pravidelné cvičení pomáhá stimulovat cirkulaci krve a lymfatického systému, což může snižovat zadržování vody. 

Správná poloha při spánku: Spánek s mírně zvýšenými nohami může podporovat odtok tekutin z dolních končetin a zmírnit otoky. 

Snížení stresu: Stres může přispívat k zadržování vody, takže techniky na snižování stresu, jako jsou joga, meditace a hluboké dýchání, mohou být účinné. 

Zvážení změn v lécích: Pokud užíváte léky, které mohou způsobovat zadržování vody, poraďte se s lékařem o možných alternativách. 

Lymfatická masáž: Tento druh masáže skvěle rozproudí lymfu. Je dobré si ji dopřát, pokud vás trápí zavodnění organismu. Lymfatický systém pomáhá udržovat rovnováhu tekutin v těle a podílí se na imunitním systému tím, že odstraňuje odpadové produkty z tkání. 

otoky nohou, chodidel a kotníků Depositphotos

Závažné zadržování vody a otok – kdy navštívit lékaře? 

Závažné zadržování vody a otok v důsledku ukládání vody v tekutinách mohou být příznaky různých zdravotních stavů, které si vyžadují lékařskou pozornost. Zde jsou některé situace a příznaky, kdy je důležité vyhledat lékařskou pomoc: 

Otok, který je rychlý nebo nevysvětlitelný: Pokud si všimnete rychlého nárůstu otoku nebo otoku, který nevíme vysvětlit běžnými příčinami jako dlouhé stání nebo sedění, měli byste navštívit lékaře. 

Otok spojený s bolestí nebo začervenáním: Otok, který je spojený s bolestí, začervenáním nebo teplem na dotek, může signalizovat infekci nebo zánět a vyžaduje si okamžitou lékařskou pozornost. 

Otok v jedné končetině: Pokud máte otok pouze v jedné noze nebo ruce, může to být znakem krevní sraženiny nebo jiného vážného cirkulačního problému. Tento stav může být vážný a vyžaduje si okamžitou lékařskou pomoc. 

Dýchací obtíže nebo bolesti na hrudníku: Otok doprovázený dýchacími obtížemi, pocitem tlaku nebo bolesti na hrudníku může být znakem vážného zdravotního problému, jako je selhání srdce nebo plicní onemocnění. 

Otok a únava: Trvalý otok, který je spojený s únavou, ztrátou chuti k jídlu nebo změnami v močení, může naznačovat problém s ledvinami nebo srdcem. 

Otok při těhotenství: Otok nohou a kotníků je běžný při těhotenství, ale náhlý nebo výrazný otok v rukách, obličeji nebo kolem očí může být znakem preeklampsie, která je vážným stavem vyžadujícím okamžitou lékařskou pozornost. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE