Jak se projevuje zánět slinivky břišní? Tyto příznaky nesmíte ignorovat!

zánět slinivky břišní

Co je pankreas? Pankreas, jinak také slinivka břišní, patří mezi velké žlázy trávicího systému. V těle má několik funkcí. Tvoří se v ní pankreatická šťáva, která je důležitá pro trávení potravy. Zde jsou také produkovány dva významné hormony lidského těla, a to inzulín a glukagon.

Tento orgán postihují převážně dvě nejčastější onemocnění. Jedná se zejména o zánět a rakovinu pankreasu. O zánětu pankreasu, nebo také pankreatitidě, se dozvíte více v následujícím článku.

S jakými rizikovými faktory může souviset toto onemocnění? Jaké jsou příznaky akutní pankreatitidy? Jak probíhá chronická forma zánětu pankreasu a jaké jsou příznaky chronické pankreatitidy? Jaké komplikace a následky může mít zánět pankreasu a jak se léčí? Jak probíhá diagnostika pankreatitidy? Jaká je dieta při zánětu? Zjistěte vše důležité!

Tip pro vás: Ústupující dásně: Příčina tě překvapí, čti!

Zánětlivý proces v pankreasu 

Zánět pankreasu, tedy pankreatitida, je zánětlivé onemocnění pankreasu. Postihuje především oblast žlázy s vnějším vylučováním. Tehdy obvykle nastává problém týkající se enzymů a trávení. V některých těžších případech může být narušena i hormonální funkce pankreasu.

Akutní a chronický průběh zánětu pankreasu

Rozlišují se dva typy zánětu, a to akutní a chronický zánět.

  • Akutní pankreatitida vzniká náhle. Dochází při ní k zablokování vývodu, kterým by měly za normálních okolností odtékat trávicí enzymy do dvanáctníku. Ty se však vracejí zpět a poškozují orgán. Akutní zánět pankreasu může být skutečně nebezpečný a spojuje se s mnoha komplikacemi. Léčba této těžké formy zánětu vyžaduje hospitalizaci. Ve skutečně závažných případech, například při potvrzení šíření nekróz, se přistupuje k chirurgickému zákroku.
  • Chronická pankreatitida má naopak pomalejší průběh a mírnější projevy. Obvykle si nevyžaduje hospitalizaci. Pacient by měl dbát na správné stravování a pravidelné návštěvy u lékaře.

Doporučujeme: Jaké jsou příznaky nemocných jater? Tyto bychom měli znát!

slinivka břišní Depositphotos

Jaké příčiny nejčastěji způsobují zánět slinivky břišní

Jaké jsou příčiny zánětu slinivky břišní? Za akutní pankreatitidou může stát několik příčin. Tou nejčastější jsou žlučové kameny, které brání odtoku trávicích šťáv ze slinivky do dvanáctníku. Pankreatitida, způsobená kameny, se ve vyšší míře objevuje především u žen.

U mužů je zase zánět častěji vyvolán nadměrnou konzumací alkoholu, což je však dlouhodobý faktor, který má vliv na vznik onemocnění.

K akutní pankreatitidě může dojít i po úrazu slinivky, například po tupém úderu v břišní oblasti. Riziko zánětu z dlouhodobého hlediska zvyšuje i vysoká hladina tuků v krvi nebo užívání některých léků, například kortikoidů. Negativním jevem je v tomto případě i vysoká hladina vápníku v krvi.

Mezi další faktory, ovlivňující vznik onemocnění, můžeme zařadit i některé infekce nebo dokonce genetiku.

Příčiny chronické pankreatitidy

Chronická pankreatitida může být následkem prodělaných akutních forem zánětu slinivky břišní. Roli v rozvoji hraje rovněž mnoho faktorů.

Rizikové pro toto onemocnění slinivky břišní je chronické zneužívání alkoholu, kouření, dlouhodobě užívané léky, ale i neovlivnitelné faktory, jako genetické faktory. I některá jiná onemocnění mohou vést k chronickému zánětu slinivky břišní.

Nejčastější příznaky zánětu slinivky břišní

Akutní a chronická forma zánětu slinivky břišní se projevuje různě. Příznaky akutní pankreatitidy bývají obvykle velmi výrazné. Postižený nejčastěji pociťuje prudkou až nesnesitelnou bolest v oblasti nadbřišku, která se může postupně šířit podél pasu, do zad a klidně až mezi lopatky.

K bolesti se také přidává nevolnost nebo zvracení. Může se objevit průjem i zácpa. Pacient se hůře hýbe, klesá mu krevní tlak a může pociťovat závratě a mdloby. V krajním případě může dokonce upadnout do šoku.

Projevy akutní formy pankreatitidy:

  • zvracení a nevolnost, 
  • ostrá bolest v nadbřišku, 
  • horečka, 
  • zvýšená citlivost v oblasti pankreasu.

Chronická pankreatitida se obvykle nespojuje s tak náhlou a intenzívní bolestí. Ta se často dostavuje například po jídle. Postižený často ztrácí na váze, a to především v důsledku snížené chuti k jídlu.

S touto formou zánětu slinivky břišní se dále spojují různé zažívací potíže i zhoršené vstřebávání tuků. Příznakem tohoto onemocnění je také změna stolice. Začíná být světlejší a mastnější. Podezření na problém se slinivkou břišní je vhodné vždy konzultovat s lékařem, aby se předešlo vážnému poškození orgánu a dalším komplikacím.

Projevy chronické formy pankreatitidy:

  • mírnější bolesti břicha, 
  • průjmy nebo žlutavá stolice, 
  • postupně snížená funkce pankreasu.

Doporučujeme: Jaké jsou příčiny prasknuté žilky v oku? Může to být vážné?

Jak léčit zánět slinivky břišní Depositphotos

Zánět pankreasu u dětí – příznaky a projevy

Obvykle se projevuje stejně jako zánětlivé onemocnění pankreasu u dospělých. Vyskytuje se však u starších dětí a výjimečně i u dětí předškolního věku. Mezi příznaky zánětu pankreasu u dětí můžeme zařadit:

  • silná bolest břicha, 
  • nevolnost, 
  • zvracení.

Možné komplikace a následky akutní a chronické pankreatitidy 

Jaké může mít pankreatitida následky? Akutní pankreatitida může narušit normální funkci pankreasu. Zánět může oslabit pankreas a usnadnit vznik bakteriálních infekcí, které mohou být vážné a vyžadovat intravenózní antibiotika nebo chirurgický zákrok.

Těžká akutní pankreatitida může vést k selhání ledvin nebo dýchacím problémům. Akutní pankreatitida může způsobit ileus, což je dočasné zastavení činnosti střev.

Chronické poškození pankreasu zánětem může vést k nedostatečné produkci trávicích enzymů, což ztěžuje tělu zpracování a absorpci živin, vede k hubnutí a výživovým nedostatkům. Poškození a jizvení pankreasu může způsobit přetrvávající a často těžko zvládatelné bolesti. Hrozí vznik cukrovky.

Nejzávažnější komplikací může být rakovina pankreasu (která se vyznačuje vysokou mortalitou). Jizvení v důsledku zánětu může stlačit žlučové cesty, což může způsobit žloutenku a další komplikace.

Diagnostika zánětu slinivky břišní

  • osobní a rodinná anamnéza, 
  • fyzikální vyšetření (vyšetření břicha hmatem), 
  • krvavé testy (měření hladin enzymů, kompletní krevní obraz, vyšetření funkce jater), 
  • USG vyšetření, 
  • zobrazovací metody – CT, MRI.

Jak léčit zánět slinivky břišní?

  • Při léčbě akutní pankreatitidy se někdy uplatňuje hospitalizace. Podávány jsou léky proti bolesti, podle potřeby antibiotika a další medikamenty. Důležitý je klid na lůžku a hydratace. Léčba do velké míry závisí hlavně na vyvolávající příčině. 
  • Při léčbě chronické pankreatitidy se rovněž mohou podávat léky proti bolesti, také enzymové suplementy. Důležitá je úprava stravy a zdravý životní styl. Doporučuje se nízkotučná dieta, lehčí strava, vyloučení alkoholu, nevhodné jsou mastné jídla. 

Jaká je dieta při zánětu slinivky břišní?

  • Nízkotučná strava: Vyhněte se vysokotučným jídlům, jako je mastné maso, plnotučné mléčné výrobky a smažené potraviny. Doporučuje se jíst libové maso, jako je kuřecí, krůtí nebo ryby. 
  • Malé, časté jídla: Jezte menší porce během dne namísto velkých jídel, co pomůže zmírnit zatížení trávicího systému. Tímto se dá předejít tomu, že se objeví bolesti slinivky břišní. 
  • Dostatečný příjem bílkovin: Zajistěte dostatečný příjem bílkovin z libového masa, rybího filé, vajec a nízkotučných mléčných výrobků. 
  • Omezení jednoduchých cukrů: Vyhněte se cukru a sladkým potravinám, které mohou způsobit rychlé zvýšení hladiny glukózy v krvi. 
  • Dostatek vitamínů a minerálů: Zajistěte příjem dostatečného množství vitamínů a minerálů, případně doplňky na doporučení lékaře, zejména pokud máte malabsorpci. 
  • Hydratace: Pijte dostatek tekutin, abyste předešli dehydrataci, zejména pokud máte časté zvracení nebo průjem. 
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE