Skutečně nám káva s mlékem škodí? Proč se vzdát tohoto povzbuzovače?

káva s mlékem škodí

Dokáže vás káva nastartovat do nového dne? Kávu pijeme různými způsoby. Velkou, malou, s čokoládou, šlehačkou, mlékem nebo dokonce alkoholem.

Nejčastěji si objednáváme tento černý povzbuzovač s mlékem. Možná jste netušili, co dokáže takový neduh udělat s naším zdravím. Vše souvisí s prostředím v orgánech. Kyselé prostředí je v žaludku a zásadité je ve dvanáctníku. Jak nám může škodit pití kávy s mlékem? Komu přidání mléka do kávy nemusí vyhovovat?

Tip pro vás: Co se stane s tvým tělem, když vypiješ tento nápoj z kurkumy?

Káva a mléko – věděli jste, že káva s mlékem škodí trávení? 

Někdo potřebuje kávu jen ráno, aby získal energii na začátek dne. Někdo pije kávu ze záliby. Každý máme jiný důvod pití tohoto hořkého nápoje. Káva by se neměla pít hned po jídle, ani na prázdný žaludek. Nejdůležitější je, aby se nepila s mlékem. Proč je mléko v kávě problém?

Podívejte se také: Co bychom neměli jíst k snídani? Tímto si nevědomky škodíme!

Káva a mléko Depositphotos

Proč nepít kávu s mlékem?

Žlučník uvolňuje žluč, která má pozitivní vliv na trávení. Slinivka břišní má dvě velmi důležité funkce. Reguluje hladinu cukru v krvi a vytváří trávicí enzymy, které uvolňuje do dvanáctníku. Káva s mlékem tyto dva orgány poškozuje.

Káva s mlékem vytváří v žaludku kyselé prostředí, a tedy i kyselou reakci. Je to sice v žaludku příjemné, ale ve dvanáctníku, kde je již zásadité prostředí, to vyvolává křeče. Tímto stahem se trávicí enzymy nedostanou nejen do dvanáctníku, ale ani do střeva, čímž se komplikuje celé trávení.

Pokud to uděláte jednou za čas, tělo to nepociťuje tragicky. Pokud pijete kávu s mlékem denně několikrát, vaše trávení se může časem velmi zkomplikovat. Zkuste vynechat mléko v kávě, stejně tak i zákusky se smetanou nebo šlehačkou.

Pro koho je káva s mlékem nevhodná?

Káva s mlékem může být nevhodná pro několik skupin lidí v závislosti na jejich zdravotním stavu a individuálních intolerancích. Samozřejmostí je nevhodnost v případě, pokud jedinec trpí laktózovou intolerancí nebo alergií na mléko. Kterým jedincům ještě škodí káva s mlékem?

  • Reflux kyseliny a žaludeční problémy: Káva může stimulovat vylučování žaludeční kyseliny a mléko může zpomalovat trávení, což může zhoršit symptomy gastroezofageálního refluxu nebo jiných žaludečních potíží.
  • Osoby s akné nebo kožními problémy: Některé studie naznačují, že mléčné výrobky mohou zhoršit akné nebo jiné kožní problémy. Káva s mlékem tedy může některým jedincům způsobit zhoršení kožního stavu.
  • Hormonální nerovnováha a další efekty: Některé studie naznačují, že hormony obsažené v kravském mléce mohou ovlivnit lidský endokrinní systém, potenciálně přispívající k hormonální nerovnováze.

Doporučujeme: Jaké léčivé účinky má mrkvová šťáva? Budeš překvapená!

káva s mlékem Depositphotos

Je vhodnější pít kávu s rostlinnou náhradou mléka?

Pití kávy s rostlinnou náhradou mléka může být vhodnější pro lidi, kterým dělá problém klasické kravské mléko. Rostlinná mléka, jako jsou sójové, mandlové, ovesné, rýžové nebo kokosové mléko, neobsahují laktózu, která je častou příčinou trávicích potíží u lidí s laktózovou intolerancí.

Také neobsahují mléčné proteiny, které mohou vyvolat alergické reakce u těch, kteří jsou alergičtí na kravské mléko. Rostlinná mléka by měla být lehčeji stravitelná, protože neobsahují laktózu ani mléčné proteiny, které mohou vyvolat zažívací potíže. Pokud vám káva s kapkou mléka vůbec nevadí, klidně můžete volit klasické mléko.

Účinky kávy – jaké benefity nám přinese šálek kvalitní černé kávy?

Šálek kvalitní černé kávy nabízí několik zdravotních výhod, díky obsahu bioaktivních složek jako jsou kofein a antioxidanty. Zde jsou některé z hlavních benefitů pití černé kávy:

  • Zvýšení energie a bdělosti: Kofein, stimulant nervového systému, je asi nejznámější složkou kávy. Může rychle zvýšit hladiny energie a bdělosti, což je užitečné pro zlepšení koncentrace a pozornosti. 
  • Zlepšení metabolismu: Kofein také stimuluje metabolismus, což může zvýšit spalování kalorií. Tento efekt může být užitečný pro lidi, kteří se snaží zhubnout nebo udržet zdravou hmotnost. 
  • Podpora duševního zdraví: Pravidelná konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem některých neurodegenerativních onemocnění, včetně Alzheimerovy choroby a Parkinsonovy choroby. Také může pomoci snižovat riziko vzniku deprese. 
  • Zdroj antioxidantů: Káva je bohatá na antioxidační složky, včetně chlorogenové kyseliny a melanoidinů, které mohou pomoci chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. 
  • Podpora zdraví srdce: Ačkoliv káva může dočasně zvýšit krevní tlak, dlouhodobé studie naznačují, že pravidelná konzumace může být spojena s nižším rizikem některých srdečních onemocnění. 
  • Prevence některých druhů rakoviny: Výzkumy naznačují, že konzumace kávy může být spojena s nižším rizikem některých typů rakoviny, včetně rakoviny jater a rakoviny tlustého střeva.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE