Úhlavní nepřátelé zahrádkářů – slimáci. Takto se jich zbavíte!

slimáci na zahradě

Slimáci jsou rozšířeni po celém světě a existuje velké množství různých druhů, které se liší svou velikostí, barvou a životním prostředím. Slimáci mají schopnost se pohybovat pomocí svých svalů, které se nacházejí na jejich břiše. Některé druhy slimáků mají schopnost se pohybovat ve vodě, zatímco jiné jsou přizpůsobeny pro půdu nebo jiné typy životního prostředí.

Slimáci mají důležitou roli ve svých ekosystémech, protože jsou důležitými články v potravním řetězci. Jsou také velmi odolní vůči nepříznivým podmínkám. ALE - jsou to také škůdci, kteří přivádějí zahrádkáře k zoufalství! I tak by se dali charakterizovat slimáci. S oblibou si pochutnávají na zahradních rostlinách, ale také na zelenině či ovoci. Nejvíce vyčíňají po setmění.

Škodu působí nejen konzumací. Nepříjemnosti způsobuje také sliz, který produkují. Narušuje totiž ochrannou vrstvu rostlin i plodů. Shromáždili jsme pro vás ověřené tipy, jak s nimi zatočit. Inspirujte se a nadobro je zlikvidujte!

Tip pro vás: Plíseň na zdi: Nevíš si s ní rady? Tak objev toto přírodní řešení!

Jak se zbavit slimáků? Zahradu zalévejte ráno!

Slimáci milují vlhká místa. Jsou pro ně velkým lákadlem. Jedním z účinných způsobů, jak před nimi chránit úrodu, je zalévat brzy ráno a ne před setměním. Pokud zahradu zavlažíte hned ráno, půda bude mít během dne šanci uschnout.

Odstraňujte plevel

Jedna z důležitých rad, jak na slimáky v zahradě, zní: odstranit z okolí rostlin vše, co může slimákům poskytnout úkryt. Plevel, listí, odumřelé části rostlin, ale také kameny. To vše vytváří stín, který slimáci vyhledávají během horkých dnů. Rostliny sázejte dostatečně daleko od sebe, aby kolem nich mohl proudit vzduch.

Nepřehlédněte: Nenáročné rostliny do venkovních květináčů, které zkrášlí okno, balkon i terasu

Slimáci Depositphotos

Chovejte drůbež, pomohou i šneci

Pokud vám to prostor, čas a okolnosti dovolí, pořiďte si drůbež. Slimáky požírají slepice, kachny či husy. Druh kachny, který mimořádně oblibuje slimáky, je indický běžec. Pomoci mohou i šneci s ulitou. Živí se totiž vajíčky slimáků. Jsou tedy jejich přirozenými nepřáteli.

Nalákejte je

Na slimáky můžete použít i taktiku přilákání na konkrétní místo. Použít můžete vlhkou desku, kterou umístíte do stínu. Na ni rozložte slupky z jablek, melounu nebo citrusů. Když se jich připlazí více, můžete je posypat solí, čímž je zneškodníte.

Osvědčené jsou i pasti ze sklenic či lahví napůl naplněných pivem, mlékem nebo šťávou z kompotu. Slimáky láká jejich vůně. Když vlezou dovnitř, ven se už nedostanou.

Využijte sílu rostlin 

Účinnou ochranu před slimáky nabízí i sama příroda. Tito škůdci nesnášejí vůni levandule, šalvěje, máty nebo rozmarýnu – slimáci nesnášejí aromatické rostliny. Odpuzují je také cibule a česnek, z nichž můžete připravit výluh tak, že je krátce povaříte ve vodě. Tekutinu nechte vychladnout a následně ji použijte jako přírodní repelent na postříkání rostlin, které slimáci ožírají.

Dřevěný popel a mletá káva

Účinnou zbraní proti slimákům je dřevěný popel, který nenávidí, protože se přichytí na jejich slizem pokryté tělo. Stejně účinně proti nim působí i mletá káva. Stačí, když ji rozsypete kolem rostlin. Za vyzkoušení stojí také použití popela z cigaret smíchaného s hrubozrnnou solí, rozdrcených skořápek z vajec, pudinkového prášku, pilin, kukuřičné mouky, jedlé sody a ovesných vloček.

Doporučujeme: Kdy a jak hnojit jahody? TOP tipy, jak dosáhnout bohaté úrody!

indický běžec Depositphotos

Slimáci v kompostu

Pokud nacházíte v kompostu slimáky, znamená to, že je příliš mokrý. Pomůže, když přidáte suché listí, karton nebo piliny. Rozházení kompostu po zahradě nemusí nutně znamenat, že roznesete vajíčka slimáků po zahradě. Pravděpodobně je sežerou brouci, případně je stlačí váha kompostu.

Slimáci - jak se jich zbavit?

Z mechanických způsobů ochrany před slimáky je nejvíce osvědčené:

  • Rozkládání desek a navlhčených starých textilií po zahradě – slimáci se pod nimi přes den ukrývají. Denně je kontrolujte a shromážděné jedince zničte.
  • Pivní pasti – slimáky lze úspěšně nalákat do zavařovacích sklenic částečně naplněných pivem a zapuštěných až po okraj do půdy. Slimáci, přitahováni vůní, padají do kapaliny a utopí se, když se ji snaží pít. Kontrolujte pasti alespoň několikrát týdně a podle potřeby je čistěte a doplňujte. Nezapomeňte umístit dostatek pastí na ochranu celé zahrady, zvláště pokud v ní máte mnoho slimáků.
  • Ruční sběr slimáků z rostlin – hledejte slimáky na povrchu listů a pod listy, stejně jako pod kameny a úlomky, pak je utopte v mýdlové vodě nebo je rozdrťte.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE