Plíseň na zdi: Nevíš si s ní rady? Tak objev toto přírodní řešení!

Jak odstranit plíseň na zdi

Dům by měl být naším útulným místem, ve kterém se cítíme příjemně. Avšak někdy jsme jeho otroky. Zapomínáme na to, že byt/dům má sloužit nám, a ne my jemu. Za každých okolností se snažíme, aby byl maximálně čistý a bez jakýchkoli nepříjemných pachů. Proto pravidelné běhání s vysavačem, mopem a prachovkou je každotýdenním maratonem povinností.

Někdy však ani všechny přípravky, které používáme, nemusí být účinné. Pokud máme v bytě přílišnou vlhkost, může se to odrazit na plísních, které mají tendenci obsazovat stěny, rohy stěn nebo stropy.

Zpočátku jsou neškodné, ale z dlouhodobého hlediska mohou způsobovat různé zdravotní problémy. Co s tím? Rozhodně nemusíte utíkat do obchodu pro chemické přípravky. Stačí, když zajdete do kuchyně a vyberete si správné ingredience. Proč plísně vznikají? Jak odstranit plíseň přírodní cestou?

Tip pro vás: Barvení železa: Jak na to?

Jak vypadá plíseň v koupelně či domácnosti? 

Co je plíseň a jak poznat plíseň? Plísně jsou mikroskopické houby, které rostou ve vlhkém prostředí a mohou se vyskytovat v různých barvách a texturách. Plísně mohou mít různé barvy včetně bílé, černé, hnědé, zelené nebo šedé. Barva plísní může záviset na druhu a podmínkách růstu.

Plísně v domácnosti se mohou projevit jako skvrny, které mohou být vláknité, šupinaté, hrubé nebo mastné. Jejich povrch může být hladký nebo hrudkovitý. Plísně mohou vyzařovat charakteristický zápach, který je často popsán jako plísňovitý, zatuchlý nebo dokonce hnilobný. Tento zápach se může zesilovat v případě zvýšené vlhkosti.

Plísně mohou být měkké nebo suché na dotek, v závislosti na druhu a jejich stáří.

Zdroj plísně – proč vzniká plíseň?

Jaké jsou příčiny vzniku plísní? Plísně se často vyskytují v oblastech se zvýšenou vlhkostí, jako jsou koupelny, kuchyně, sklepy, oblasti pod okny a místa s úniky vody. Plísně vznikají v důsledku přítomnosti vlhkosti a organického materiálu, který poskytuje živiny pro jejich růst. Existuje několik faktorů, které mohou přispět k vzniku plísní uvnitř domu.

Vlhkost je klíčovým faktorem při vzniku plísní. Vlhké prostředí umožňuje plísním růst a množení se. Vysoká vlhkost může být způsobena úniky vody, kondenzací, špatným větráním, záplavami nebo jinými vodními škodami.

Plísně se nejčastěji vyskytují při mírných teplotách, které jsou typické pro vnitřní prostředí domu. Ideální teplota pro růst plísní je obvykle mezi 20 a 30 °C. Nedostatečná ventilace může způsobit hromadění vlhkosti uvnitř domu, což vytváří ideální podmínky pro růst plísní a plísnění stěn.

Doporučujeme: Jak můžete využít dešťovou vodu ve vaší domácnosti a ušetřit tak na spotřebě vody?

Kuchyňská sůl a plíseň Depositphotos

Babské rady a jednoduché tipy, díky kterým se zbavíte plísní:

1. Kuchyňská sůl a hořčičná semena – pomohou vyčistit plíseň

Sůl je jedním z nejlepších pomocníků při odstraňování plísní. Tento prostředek proti plísním najde doma každý. Dokáže snadno absorbovat vlhkost a vytváří ochrannou bariéru proti rozmnožování a růstu mikroorganismů. Slouží nejen k dezinfekci, ale také k odstranění plísnivých skvrn.

V tomto případě nasypejte ½ kg soli do lahve s větším hrdlem a umístěte ji do středu místnosti nebo v blízkosti plísnivé stěny. Sůl tak bude pohlcovat vlhkost a zabraňovat množení bakterií a hub, které způsobují plíseň. Pokud si všimnete, že sůl v lahvi změní barvu, je načase ji vyměnit, protože již nedokáže pohlcovat vlhkost.

Na stejném principu fungují i hořčičná semena, která mají dezinfekční vlastnosti, čímž pomáhají odstraňovat houby, které napadají stěny a stropy, a vytvářejí na nich plíseň. Prášek z hořčičných semen pohlcuje vlhkost v místnosti, proto je vhodné nasypat ho do misky a položit do blízkosti plísnivých stěn. Tento prášek vyměňte jednou týdně.

Doporučujeme: Podsedáky a polštáře na zahradní nábytek: TAKTO prodloužíte jejich životnost

2. Bílý ocet a soda – účinní bojovníci proti plísním

Ocet je jedním z nejlepších ekologických čisticích prostředků, které se využívají i na odstraňování plísní. Má protiplísňové a antibakteriální vlastnosti, které působí přímo na mikroorganismy způsobující vlhkost a plísně.

Smíchejte ocet s vodou v poměru 1:1 a směs vlijte do lahve s rozprašovačem. Nastříkejte na stěnu a nechte působit 20 minut. Po uplynutí dané doby stěny otřete vlhkým hadříkem nebo houbou.

I soda pomáhá pohlcovat vlhkost v domácnosti. Má antibakteriální vlastnosti, proto se používá na čištění mnoha povrchů. Navíc má bělicí vlastnosti a působí jako deodorant, který pomáhá odstraňovat zápach a vlhkost.

Smíchejte sodu s vodou nebo citronovou šťávou. Vytvořenou směs naneste na plísnivé mapy na stěně a nechte působit 20 až 30 minut. Následně zbytky otřete štětcem nebo hadříkem.

Doporučujeme: Nenáročné rostliny do venkovních květináčů, které zkrášlí okno, balkon i terasu

plísnivé stěny Depositphotos

3. Čajovníkový olej (Tea Tree olej) – pomůže odstranit plíseň

Čajovníkový olej patří mezi populární oleje, protože slouží nejen našemu zdraví a kráse, ale je pomocníkem i při zdravém úklidu domácnosti. Má protiplísňové vlastnosti.

Přidejte lžičku čajovníkového oleje do půl litru vlažné vody, nalijte do lahve s rozprašovačem a pořádně protřepejte. Vytvořený přípravek nastříkejte na stěnu a nechte působit 15 minut. Poté povrch stěny utřete hadříkem.

Samozřejmě, v tomto období nezapomeňte na pořádné větrání místností, protože pravidelné větrání je klíčem k odstranění vlhkosti v domácnosti.

Prevence vzniku plísní – jak předejít opětovnému výskytu?

  1. Dobře větrejte: Udržujte dobrou ventilaci ve vašem domě, aby se minimalizovala vlhkost vzduchu. Plísně se nejčastěji vyskytují ve vlhkém prostředí. 
  2. Odstraňte zdroje vlhkosti: Identifikujte a opravte všechny zdroje vlhkosti ve vašem domě, jako jsou úniky vody, netěsnosti, poruchy klimatizace nebo kondenzace. 
  3. Monitorujte vlhkost: Investujte do vlhkoměrů, abyste mohli pravidelně monitorovat úroveň vlhkosti ve vašem domě. Pokud je vlhkost vysoká, uvažujte o použití odvlhčovače vzduchu. 
  4. Izolujte studené povrchy: Zajistěte, aby studené povrchy, jako jsou stěny a okna, byly dobře izolované, aby se minimalizovala kondenzace vlhkosti. 
  5. Pravidelně provádějte údržbu: Zajistěte pravidelnou údržbu domácnosti, jako je čištění odtoků, odstraňování plísní a jiných znečištění. 
  6. Používejte odolné materiály: Při renovacích nebo stavbách zvažte použití odolných materiálů, které jsou odolné vůči plísním a hubám, jako jsou speciální nátěry nebo materiály s antimikrobiálními vlastnostmi. 
  7. Opatrně s nábytkem a dekoracemi: Nenechávejte nábytek a dekorace přiléhající ke stěnám, aby se minimalizovala akumulace vlhkosti a zvýšila se cirkulace vzduchu. 
  8. Důkladně sušte textilie: Po praní prádla nebo jiných textilií, jako jsou ručníky nebo závěsy, je důkladně usušte, abyste minimalizovali vlhkost uvnitř domu. 
  9. Zajistěte dobré odtokové systémy: Ujistěte se, že vaše odtokové systémy jsou správně fungující a odvádějí vodu daleko od základů domu. 
  10. Pravidelně kontrolujte dům na příznaky plísní: Jakmile zpozorujete i malé znaky plísně, okamžitě je odstraňte a zjistěte příčinu, proč se objevily, abyste předešli jejich opětovnému výskytu. 

Proč je plíseň nebezpečná?

  • Zdravotní rizika: Některé druhy plísní produkují toxiny známé jako mykotoxiny, které mohou být škodlivé pro lidské zdraví. Vdechování nebo vystavení těmto toxinům může způsobit různé zdravotní problémy, jako jsou respirační obtíže, alergie, podráždění očí, kůže a dýchacích cest, ale i vážné problémy jako astma nebo jiná respirační onemocnění. 
  • Zhoršení kvality vnitřního vzduchu: Plísně mohou způsobit znečištění vnitřního vzduchu ve vašem domě, když se spóry a toxiny uvolňují do vzduchu. To může vést ke zhoršení kvality vnitřního vzduchu, což může mít negativní vliv na zdraví a pohodu obyvatel domu, zejména těch, kteří trpí alergiemi nebo respiračními problémy. 
  • Poškození struktury domu: Plísně na stěně mohou poškodit strukturu domu, když začnou růst a infikovat stavební materiály jako dřevo, izolace, sádrokarton nebo jiné povrchy. To může vést k rozkladu materiálů a potenciálním problémům s bezpečností a stabilitou budovy. 
  • Estetické problémy: Kromě zdravotních a strukturálních problémů může plísně způsobit i estetické problémy ve vaší domácnosti. Plísně mohou zanechat špinavé a škaredé skvrny na stěnách, stropu, podlaze nebo jiných površích, což může vést k nutnosti drahých oprav nebo renovací. 
  • Šíření infekce: Jakmile se plísně začnou šířit ve vašem domě, mohou se rychle rozšířit do dalších částí budovy a vyžadovat rozsáhlejší opatření na jejich odstranění.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE