Dávej si pozor – toto jsou nejčastější příznaky schizofrenie!

jak se projevuje schizofrenie

Možná se vám jeví jako vzácné onemocnění, ale čísla ukazují pravý opak. Schizofrenie je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jednou z nejrozšířenějších psychických onemocnění, která trápí více než 21 milionů lidí na světě.

Proto je celkem možné, že postihuje i někoho, koho znáte. Naučte se proto rozpoznat strašidelné příznaky schizofrenie a je-li to nutné, upozorněte na ni! Neléčená schizofrenie je totiž velmi nebezpečná, zejména pro samotného pacienta.

Tip pro vás: Nejužitečnější rady a tipy pro psychické a fyzické zdraví

U koho se může rozvinout schizofrenie? 

Schizofrenie může postihnout kohokoli bez ohledu na pohlaví či etnickou příslušnost. Většinou postihuje lidi ve věku 16 až 30 let, přičemž je statisticky velmi vzácné, že se příznaky onemocnění projeví po 45. roku života či v útlém věku do 16 let. Příznaky onemocnění se obvykle u mužů projeví dříve než u žen.

Co přesně schizofrenii způsobuje, není dosud známo. Může to být směs mnoha faktorů, například rodinná historie, genetická predispozice, určitá struktura mozku, různé traumy (např. ztráta blízké osoby, či zaměstnání, neúspěch, týrání, šikana).

Podívejte se také: Trápí vás ve dne i v noci? Zjistěte, jaké jsou příčiny svalových křečí!

Příznaky schizofrenie Depositphotos

Příznaky schizofrenie 

Jak se tedy schizofrenie projevuje?

  • Halucinace jsou jedním z nejznámějších projevů schizofrenie vůbec. Schizofrenik tedy často vidí a slyší to, co ostatní lidé ne. 
  • Sebeklam je dalším častým příznakem schizofrenie. Schizofrenici často sami sebe přesvědčují o skutečnostech, které nejsou ani zdaleka pravdivé. 
  • Paranoia je posledním základním projevem tohoto duševního onemocnění. Schizofrenici opravdu věří, že ostatní lidé jsou proti nim spiknutí, což je doslova děsí. 

Kromě těchto nejčastějších a zároveň nejznámějších příznaků schizofrenie známe i další doprovodné, které se často mohou zaměnit za projevy deprese či jiných, mnohem lehčích onemocnění. Ani ty však nesmíme podceňovat a ignorovat.

Mezi ně patří například:

  • ztráta chuti do života, případně opuštění oblíbených aktivit, 
  • zanedbávání vzhledu, obydlí, 
  • neschopnost navazovat logické souvislosti, 
  • vymýšlení slov (schizofrenici často nedávají smysl), 
  • neustálé opakování určitých pohybů, 
  • nálada kolísá mezi dvěma póly – dobrá a špatná, 
  • velké lpění na věcech,
  • vyhýbání se kontaktu s lidmi,
  • zapomnětlivost, zmatenost,
  • rychlý nástup hněvu nebo rozrušení.

Bude se ti líbit: 30-minutová hormonální jóga: Skvělý způsob, jak podpořit hormonální rovnováhu!

Léčba schizofrenie Depositphotos

Léčba schizofrenie

Schizofrenie, podobně jako jiné psychické nemoci, obvykle není zcela vyléčitelná. Avšak správná léčba je důležitá. Jsou dostupné různé postupy, které sice nemohou nemoc úplně eliminovat, ale pomohou zmírnit projevy a dostat ji pod kontrolu.

Před zahájením léčby je nezbytná důkladná diagnostika, která ale bývá v případě duševních nemocí obvykle náročná. Pacient, takříkajíc, musí splňovat několik oficiálních diagnostických kritérií, aby lékař mohl vyslovit finální diagnózu.

V rámci léčby se uplatňují medikamenty, pacientovi jsou tedy podávány léky. Využívají se různé druhy psychoterapií. Význam mají různá režimová opatření, podpora okolí a v případě potřeby může být nezbytná i hospitalizace. Léčba schizofrenie musí být komplexní a dlouhodobá.

Mýty o schizofrenii

Schizofrenie je nepochybně závažné onemocnění, které vyžaduje léčbu, aby mohl postižený člověk žít plnohodnotný život. Někdy jsou pro schizofreniky nejtěžší běžné životní situace, jako práce či rodinné vztahy. Existuje však několik mýtů o schizofrenii, kterým byste neměli věřit.

  • Schizofrenik je rozdvojená osobnost. Jde snad o jeden z největších mýtů o této nemoci. Schizofrenici mají spíše špatné vnímání světa nebo dokonce ztrácejí smysl pro realitu, netrpí však poruchou rozdvojené osobnosti.
  • Schizofrenik je nebezpečný. Mnoho lidí si myslí, že schizofrenici jsou agresivní a násilní. Ačkoliv tento fakt navozují mnohé hollywoodské filmy, většina schizofreniků není násilných ani nebezpečných. Pokud některý z nich něco nebezpečného vykoná, bývá to často kvůli jiným psychickým problémům, například traumám z dětství. 
  • Pokud je rodič schizofrenik, bude schizofrenikem i dítě. Poslední největší mýtus je právě toto. Pokud má schizofrenii váš rodič, je jistá malá šance, že jí budete trpět i vy později. Pokud mělo schizofrenii více členů vaší rodiny, riziko se logicky zvyšuje.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE