Nenáročné rostliny do venkovních květináčů, které zkrášlí okno, balkon i terasu

Květiny dokážou zkrášlit nejen zahradu, ale také okna, balkon či terasu u domu. Pěstování rostlin ve venkovních nádobách není vůbec náročné. Důležité je vybírat rostliny, které jsou určeny k pěstování v květináčích. Při výběru rostlin však nezapomínejte na orientaci vašeho balkonu a terasy. Podle toho vybírejte i rostliny do stínu, polostínu či na slunné stanoviště.

Na váš slunný balkon či stinnou terasu nebo na okna volte rostliny, které jsou nenáročné, bohatě kvetou nebo upoutají svými zajímavými listy. Které z květin jsou vhodné k výsadbě do vegetačních nádob? Jakými rostlinami si můžete ozdobit své venkovní prostory u domu či bytu?

Nepřehlédněte: Podsedáky a polštáře na zahradní nábytek: TAKTO prodloužíte jejich životnost

Jak vybrat venkovní květináč?

Při výběru venkovního zahradního květináče byste měli zohlednit několik skutečností. Před koupí byste měli zvážit, zda bude květináč umístěn na balkoně, terase či na okně a jak velký by měl být.

Květináče ve tvaru čtverce mají uhlazenější vzhled a dají se použít například k lemování cesty podél chodníku nebo k označení vchodu na terasu. Pokud hledáte květináč na balkon, můžete vsadit na moderní vyvýšené květináče či klasické oválné.

Materiál, ze kterého je květináč vyroben, ovlivňuje i jeho hmotnost. Pokud máte v plánu rostliny častěji přesouvat, je lepší zakoupit si proutěné nebo plastové květináče, které jsou lehčí. Těžší a pevnější květináče najdou své uplatnění na větrných terasách či balkonech nebo tam, kde jsou děti.

Při výběru venkovních květináčů nezapomínejte na jejich design a provedení. Květináče nebo truhlíky na rostliny by měly dokonale ladit s ostatními doplňky a zahradním nábytkem či balkonovým posezením.

Begonie INSTAGRAM/malachitowa_mama

Begonie 

Nádherné begonie jsou jedněmi z nejbohatěji kvetoucích sezónních rostlin. Jde o široce používané květiny při výzdobě zahrad, interiérů, balkonů či teras. Jejich krása vynikne na slunných i polostinných místech až do prvních mrazů.

Begonie patří mezi květiny do závěsných květináčů, samozřejmě je můžete vysadit i do kombinovaných výsadeb. Jednou z nejpopulárnějších odrůd je hlíznatá begonie, která je oblíbená pro své velké, barevné květy a krásné olistění.

Brslen NSTAGRAM/lucid_dream_cat

Brslen 

Rychlerostoucí, nenáročný a vždyzelený brslen více než květy upoutá svými lesklými nebo matnými kožovitými listy, které mohou být buď čistě zelené nebo různobarevné. Odrůdy s pestrými panašovanými listy vyžadují více slunce, ve stínu jsou méně vybarvené. Rostliny s čistě zelenými listy tolerují i stín.

Odolný brslen je jedním z nejkrásnějších celoročních květin do květináčů. Nejvíce se hodí do kombinovaných výsadeb, ve kterých se stává pěkným pozadím pro ostatní vysazené rostliny, zejména pro trvalky, nižší okrasné trávy, miniaturní jehličnany a dřeviny.

Tip pro vás: Jak odstranit plíseň? Jedině kvalitním přípravkem

Hořčičník INSTAGRAM/mathias.emil Hořčičník (Erysimum) 

Hořčičník patří mezi méně známé venkovní květiny do květináčů. Můžete ho vysadit nejen přímo do volné půdy, ale především do nádob. Vynikne v rámci kombinovaných výsadeb s dvouletými rostlinami, cibulovinami, trvalkami vhodnými na slunné stanoviště, stejně jako solitér.

Hořčičník preferuje slunná a teplejší místa, ve stínu se mu nedaří. Tato okrasná rostlina zaujme fialovými, oranžovými nebo žlutými a příjemně voňavými květy, ozdobou této rostliny jsou také delší šedozelené listy.

Podívejte se také na: Našla jsi v květinách mšice? Nevyhazuj je, ale zkus tento trik!

Muškáty INSTAGRAM/plan_t__mm

Muškáty 

Stálicemi a ozdobami oken či balkonů jsou pestrobarevné muškáty. Jsou neodmyslitelnou součástí dekorace domu a tradicí, která nikdy nevyjde z módy. Existuje mnoho druhů a odrůd těchto venkovních květin. Jak pěstovat muškáty snad ovládá každý z nás. Daří se jim na slunném místě. V létě jim dopřejte pravidelnou zálivku a jednou týdně dávku hnojiva. Odkvetlé květy pravidelně odstraňujte.

Muškáty jsou známé svou odolností vůči suchu a horku, ale jsou citlivé na chlad, proto je třeba je zazimovat. Pěstují se pro nádherně zbarvená květenství, ale jsou i druhy s aromatickými listy, které dokážou odhánět dotěrný hmyz.

Ostřice INSTAGRAM/landdesignhq

Ostřice 

Okrasné trávy patří v poslední době mezi oblíbené rostliny do moderní zahrady. Jedněmi z nich jsou i nenáročné ostřice, které jsou vyhledávané kvůli svému širokému spektru barev. Můžete je najít v zelené, hnědé, oranžové, žluté, bíložluté či bílozelené barvě.

Ostřice patří mezi populární podzimní květiny do květináčů, ale svým půvabem vás potěší i v letních či zimních kompozicích. Tato okrasná tráva se nemusí stříhat. Dokáže růst i na stinném místě a ve vlhku.

levandule INSTAGRAM/karins_landhaus

Mezi další květiny vhodné do venkovních květináčů patří voňavá levandule, barevné čemeřice, něžné macešky, okrasný kavyl či poutavé fuchsie. Na balkoně či terase se ve venkovním květináči na nožičkách či v klasickém květináči na balkon bude dařit i bohatě kvetoucím surfiniím, dlužichám s krásnými listy či chutným jahodám nebo listovému salátu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE