Nejčastější signály nemocné játry – těchto 7 příznaků neignorujte!

signály nemocné játry

Játra patří mezi životně důležité lidské orgány. Jsou zodpovědná za odstraňování toxických látek z těla, metabolismus důležitých látek a zásobování živinami. Tvoří se v nich žluč a mají mnoho dalších funkcí. Poškození nebo onemocnění jater může narušit jejich činnost a vést k dalším zdravotním obtížím.

Lidské tělo však obvykle dokáže upozornit člověka na to, že v organismu nastal nějaký problém. Jak se projevuje nemocná játra? Mezi signály poškozených jater můžeme zařadit dlouhodobou únavu a změny na pokožce. Zjistěte, jaké nejčastější signály nemocné játry byste neměli ignorovat.

Tip pro vás: Jaké jsou příznaky nemocných jater? Tyto bychom měli znát!

Jaká je funkce jater?

Játra jsou v těle člověka největší žlázou s vnějším vylučováním. Váží přibližně 1,5 kilogramu a jsou tvořena čtyřmi laloky. Nacházejí se v břišní dutině, konkrétně v pravé horní části břicha. Menší část zasahuje i do levé části těla. Řadíme je mezi orgány trávicího systému. Mají hnědočervenou barvu a měkkou konzistenci.

Játra se v lidském těle podílejí na nejdůležitějších úkolech. V každé sekundě v nich probíhá velké množství různých procesů. Játra čistí krev a detoxikují tělo od škodlivých látek. Z těla napomáhají odstraňovat vedlejší produkty metabolismu. V buňkách jater se také tvoří žluč, která je důležitá pro vstřebávání tuků a absorpci vitamínů A, D, E a K.

Tento orgán je jakousi zásobárnou důležitých látek, živin i minerálů. Zajišťuje látkovou výměnu a přeměnu živin. Při poškození jater může nastat problém s plněním všech důležitých funkcí zmíněných výše.

Nejčastější choroby jater

Choroby jater bývají vyvolané infekcí, nádory, chybami enzymů či působením toxických látek, jako jsou alkohol nebo drogy. Mezi nejčastější onemocnění patří cirhóza jater či stukovatění jater, nádor v játrech (rakovina jater) a zánět jater, objevují se také autoimunitní onemocnění tohoto důležitého orgánu. Jedná se o vážná onemocnění, která mohou způsobit selhání jater.

Rizikové faktory poškození jater:

  • nadměrná konzumace alkoholu,
  • nadváha a obezita,
  • infekce virem hepatitidy, a to hlavně hepatitidy B a hepatitidy C (mohou způsobit chronické poškození),
  • vysoké hladiny tuků v krvi a nadměrné hladiny cholesterolu,
  • nadměrné a dlouhodobé užívání některých léků, včetně mnoha volně prodejných (např. léky proti bolesti),
  • některé genetické choroby, např. Wilsonova choroba,
  • nedostatečně kontrolovaná cukrovka
  • expozice některým chemikáliím a toxinům,
  • celkově nezdravý životní styl.

Podívejte se také: Toto jsou potraviny, které škodí játrům. Máš je také ráda?

choroby jater Depositphotos

Tyto varovné příznaky onemocnění jater neignorujte:

1. Žloutenka

Problém s játry je v mnoha případech pozorovatelný na naší pokožce. Často jde o zabarvení kůže, případně i nehtů a očních bělomek dožluta – žloutenka. Žlutá kůže je způsobena hromaděním látky zvané bilirubin, které nastává, pokud játra dostatečně neuvolňují z těla toxiny.

2. Další kožní změny

Mezi symptomy nemocných jater patří i svědivá a velmi suchá pokožka citlivá na dotek či sluneční záření, za kterou opět stojí nahromaděné odpadové látky. Také se ve zvýšené míře může objevit akné, ekzém či další kožní problémy.

3. Trávicí obtíže

Další příznaky nemocných jater souvisí s trávicím traktem. Jelikož jsou játra součástí trávicího systému, jejich poškození má dopad i na procesy trávení. Zhoršená funkce jater může následně způsobit hned několik trávicích obtíží. U člověka se to projevuje například zhoršeným trávením mastných jídel a poruchou zpracování živin.

V některých případech může docházet k nepříjemnému pálení žáhy. Postupem času se objevuje i zvracení či nadýmání. Typickým projevem onemocnění jater bývá také nechuť k jídlu, což často směřuje k úbytku váhy.

4. Chronická únava

Dlouhodobé pocity únavy mohou být signálem zdravotního problému, zejména pokud za nimi nestojí nedostatek odpočinku. Chronická únava je také jedním ze signálů nemocných jater. Zvýšenou pozornost byste měli věnovat především tehdy, pokud jste vyčerpaný i po dostatečném odpočinku a spánku.

Postižení mohou pociťovat slabost, rychlou ztrátu sil, malátnost, nebo dokonce letargii. Problém s játry se může projevovat i neschopností udržet pozornost nebo střídáním nálad. Všechny projevy jsou přitom způsobeny nesprávnou funkcí organismu.

5. Změny moči

Někteří jedinci mohou problém v těle zaznamenat při návštěvě toalety. Signály narušené funkce nebo onemocnění jater jsou totiž i různé změny moči. Postižený může pozorovat velmi tmavý moč, což však bývá i projevem nedostatečného příjmu tekutin. Tmavší moč v ranních hodinách je obvykle v pořádku. Pozornost byste měli věnovat, pokud je oranžové až hnědé barvy nebo je velmi pěnivý.

Doporučujeme: TOP 4 potraviny, které pomohou vyčistit tlusté střevo

zdravá játra a cirhóza Depositphotos

6. Změny stolice

Projevy nemocných jater se týkají i změn stolice. Problém může naznačovat příliš bledou nebo krvavou stolici. Taktéž postiženého trápí častá zácpa, alebo naopak průjem.

7. Bolest břicha

Jedním z příznaků nemocných jater bývá i bolest jater. Postižený může pociťovat zejména bolest v horní oblasti břicha, případně v podbřišku. Typické jsou prudce vyrážející křeče. Taková bolest bývá někdy doprovázena pocitmi tlaku v břiše a nadýmáním.

Pokud problém s játry postupuje, mohou se objevit otoky způsobené hromaděním tekutiny v břišní dutině. Projevem nesprávně fungujících jater bývají i chronické bolesti hlavy, svalů nebo kloubů.

Co dělat při problémech s játry?

Občas je vhodné podpořit jejich činnost, aby fungovaly jako švýcarské hodinky. Skvělá je například jaterní dieta, při které je vhodné a nutné omezit příjem tučných jídel, tedy jídel bohatých na tuky. Zaměřit byste se měli na vyváženou stravu, která by měla být bohatá na nejrůznější živiny prospěšné nejen pro játra, ale celkově pro naše tělo.

A samozřejmě, při podezření na problémy s játry ať už při jejich bolesti nebo při jiných příznacích, je vhodné obrátit se na lékaře. Ten vám provede základní vyšetření, na základě kterých dokáže zjistit, zda jde o problémy s játry nebo jiným orgánem v těle.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE