Kdy a jak hnojit jahody? TOP tipy, jak dosáhnout bohaté úrody!

jak a kdy hnojit jahody

Kdy a jak hnojit jahody? Dnes jsme si pro vás připravili TOP tipy, jak dosáhnout bohaté úrody! Je třeba udělat přesně TOTO, už když jahody začnou kvést.

Kdy a jak hnojíte své jahody, může hrát rozhodující roli v tom, jak zdravé jsou vaše rostliny a, samozřejmě, kolik jahod produkují. Ať už pěstujete trvalky nebo červnové jahody, půda, na které rostou z roku na rok, postupně ztrácí svou sílu.

Tip pro vás: Jak můžete využít dešťovou vodu ve vaší domácnosti a ušetřit tak na spotřebě vody?

TOP tipy, jak dosáhnout bohaté úrody! 

Jako většina rostlin nesoucích zeleninu a ovoce, i jahody vyžadují dobré množství dusíku, fosforu a draslíku (N-P-K), aby vytvořily zdravé listy a květy.

Kromě této „velké trojky" - N-P-K - si jahody vyžadují i dostatečné množství mikroživin na podporu růstu. Bohužel, na rozdíl od jednoletých zeleninových rostlin a květin, pravděpodobně nemůžete každou sezónu zasadit své trvalky na nové místo. Z tohoto důvodu se každým dalším rokem bez pomoci půda stává méně úrodnou a vaše rostliny méně produktivní.

Nejjednodušší a nejlepší způsob, jak vyřešit tento problém, je, samozřejmě, hnojivo. Ale pokud jde o rostliny jahod, kdy a jak použijete toto hnojivo, může znamenat obrovský rozdíl. Nejen v jejich schopnosti produkovat více plodů, ale i v schopnosti přežít a přezimovat s každým dalším rokem.

Kdy hnojit jahody a čím hnojit jahody? 

Existují dvě důležitá období, kdy je třeba rostlinky jahod pohnojit.

  • První je na začátku vegetačního období, předtím než vůbec začnou produkovat listy nebo své plody. 
  • Druhé je od poloviny léta do začátku podzimu, když se jahody připravují na zimu.

Pokud jde o rané přihnojování, musíte rostlinám dodat dávku energie těsně předtím, než přecházejí ze svého klidového stavu. Je mimořádně důležité aplikovat dávku na jaře ve správném čase.

Doporučujeme: Jak se na jaře starat o balkonové květiny, aby kvetly až do konce podzimu?

Jak sázet jahody Depositphotos

Hnojení jahod na jaře - kdy a jak hnojit jahody?

Na začátku jara jsou rostlinky připraveny začít ukládat energii do kořenového systému na produkci ovoce.

  • A když se hnojivo aplikuje právě v době, kdy začnou růst, živiny se absorbují pro lepší plodění. 
  • Pokud však hnojíte, když listy vyrostou už v plné síle, živiny místo toho půjdou více na růst listů než na produkci plodů. Konečným výsledkem tak budou velké rostliny s malými plody. 
  • Nikdy nehnojte svou úrodu, když plodí. Může se zdát, že je dobrý nápad dodávat rostlinám živiny při jejich produkci, ale tato energie v podobě hnojiva může ve skutečnosti způsobit, že rostliny přestanou kvést a soustředí se na růst listů.

Pokud na jaře vysazujete nové rostliny jahod, použijte do výsadbové jamy místo hnojiva kompost. Pro jejich začátek to bude dokonalá volba.

Hnojení na jaře - jak hnojit jahody?

Při hnojení na začátku sezóny je vhodné použít granulované hnojivo s pomalým uvolňováním. S malým množstvím listí rostoucím na začátku sezóny bude granulovaná aplikace pomalu vsakovat ke kořenům pod nimi.

Při výběru hnojiva hledejte buď hnojivo s vyváženým složením N-P-K, nebo takové, které se trochu přiklání na stranu draslíku.

Jedna věc, které se chcete vyhnout, je jakékoliv hnojivo, které obsahuje příliš mnoho dusíku. Nadbytek dusíku povede k většímu růstu listů a nižší produkci ovoce.

Jarní hnojení jahod je pro pěstování jahod a správnou péči o jahody velmi důležité. Zajistíte tak zdravý růst jahod a následné plodění jahod. Jahody v červnu tak budou mít skvělou chuť!

Nepřehlédněte: Podsedáky a polštáře na zahradní nábytek: TAKTO prodloužíte jejich životnost

jahodové sazenice Depositphotos

Dusík - Fosfor - Draslík (N-P-K)

Pokud jde o obsah látek N-P-K, hledejte hnojiva, která jsou blízko poměru 10-10-10. Pokud můžete, zkuste najít směs, která má ve skutečnosti o něco více draslíku (K). Draslík výrazně napomáhá při produkci ovoce a je vynikající na pomoc při pěstování bohatších a větších plodů.

  • Více než cokoliv jiného dbejte na včasné hnojení. 
  • Aplikujte hnojivo v doporučeném množství uvedeném na zadní straně balení.
  • Nejlepší je hnojivo trochu zalít, aby se lépe vstřebalo do půdy.

Jako alternativu ke granulovaným hnojivům můžete jako jarní hnojivo použít kompost – jednoduše ho mulčujte kolem vašich rostlinek jahod a zalijte vodou. Podobně jako v případě granulovaných hnojiv se živiny pomalu vsáknou, aby pomohly posílit kořeny.

Hnojení jahod v létě

Rostliny rodící v červnu přihnojujte koncem léta po jejich zpětném ořezu. To jim pomůže znovu růst a doslova nabít jejich kořenový systém. Pro dobrou produkci jsou důležité nejen silné kořeny. Zdravé kořenové struktury jsou také méně náchylné k zamrznutí nebo odumření během tuhé zimy.

  • Pokud pěstujete stále plodící odrůdy jahod, je nejlepší aplikovat hnojivo na začátku podzimu, když rostlina přestane produkovat plody. 
  • To jí pomůže začít ukládat energii i na plody v následujícím roce.

Bez ohledu na to, který typ jahod pěstujete, můžete opět použít dobré univerzální granulované hnojivo nebo několik centimetrů kompostu na podporu vašich rostlin pozdě v sezóně.

POZOR - pozdní hnojení může ve skutečnosti podnítit jemný pozdní růst, který ponechává rostliny náchylné k zimnímu poškození.

Hnojení jahod mulčováním

Mulčování rostlin jahod na konci sezóny slouží k jejich ochraně proti plevelům a také jako příprava na zimu. Sláma nebo posekané listí na to fantasticky poslouží.

Doporučujeme také: Jak odstranit plíseň? Jedině kvalitním přípravkem

kdy sázet jahody Depositphotos

Užitečné tipy na závěr

Pokud pohnojíte jahody v květnu, už v červnu si budete moci vychutnávat chutné a sladké ovoce. Proto jsou právě tyto dny ideální pro hnojení jahod!

Půda se již postupně otepluje, takže kořeny budou připravené absorbovat všechny užitečné látky a živiny.

  1. 5 g hypermanganu rozpusťte v 0,5 l vody. Přidejte část tohoto rozpuštěného manganistanu draselného do 10 litrů vody. Zbytek použijte na jiné rostliny. Přidejte k tomu 0,5 čajové lžičky kyseliny borité předem zředěné v malém množství (50 ml) horké vody. Poslední složkou je jód – přidejte ho 10 kapek. Vše opět promíchejte a jahody postříkejte hotovým roztokem. 
  2. Druhý den postříkejte květy jahod 1 litrem vody s 1 lžičkou medu. To rychleji přiláká včely, což pomůže jahodám nasadit více plodů. 
  3. Po týdnu zalévejte jahody tímto roztokem – v 500 ml teplé vody rozmíchejte 30 g cukru a 10 g suchého droždí. Nechte několik hodin na teplém místě. Směs zřeďte ve 20 litrech vody. Můžete přidat i 1 g kyseliny askorbové.

Zdroj úvodnej fotky: redakce KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabáková, Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE