Příčné nebo podélné rýhy na nehtech – může jít o signál onemocnění?

rýhy na nehtech

Svému zdraví bychom měli věnovat dostatek pozornosti. Není nadarmo, že se říká, že zdraví máme jen jedno. Různé změny ve zdravotním stavu se proto opravdu nevyplatí ignorovat. Naše tělo nám může různými signály jasně naznačovat, že s ním něco není v pořádku.

Neměli bychom přehlížet nejen bolestivé stavy, ale například ani změny ve zbarvení stolice, nadměrné vypadávání vlasů, nezvyklé dýchací potíže či změny na pokožce. Indikátorem našeho zdraví mohou být dokonce i nehty. Ty by za normálních okolností měly mít růžovou barvu s bledě růžovými až bílými měsíčky u kořene.

Povrch zdravého nehtu je spíše hladký, lesklý, mírně vypouklý a nenacházíme na něm výrazné rýhy či dokonce skvrny. Různé změny v barvě, kvalitě či tvaru nehtů však mohou být signálem vážnějšího zdravotního problému – mohou poukazovat na onemocnění nehtů nebo i na choroby vnitřních orgánů. Co všechno o vašem zdravotním stavu mohou prozradit vaše nehty?

Doporučujeme: Záděry na nehtech: Jak se jich navždy zbavit?

Podélné pruhy na nehtech – jaké jsou možné příčiny vzniku?

Přítomnost podélných rýh na nehtech, které vedou od nehtového lůžka směrem k hornímu okraji nehtu, je ve většině případů zcela běžná a přirozená. S věkem se tyto vertikální rýhy mohou ještě více zviditelňovat, jedná se v podstatě o podobný jev jako vrásky na obličeji. Jejich výskyt však může souviset také s hormonálními změnami či problémy se štítnou žlázou.

Problém mohou naznačovat výrazné podélné rýhy doprovázené dalšími příznaky, jako jsou například barevné změny nebo nadměrné třepení. V takovém případě může jít například o projev anémie (chudokrevnosti). Do úvahy také přichází alopecie areata, která se projevuje nejen ztrátou vlasů ve větších shlucích, ale také změnami na nehtech.

Podobné deformity nehtů mohou být také spojeny s revmatoidní artritidou. Pozornost je třeba věnovat výskytu tmavých podélných čar, respektive pruhů na nehtech, které mohou poukazovat na maligní melanom. Projev v podobě tmavého svislého pruhu se obvykle objevuje na jednom nehtu.

Doporučujeme: Desatero krásné manikúry: Jak na domácí manikúru?

Křehké nehty
Depositphotos

Příčné pruhy na nehtech – signalizují problém?

Příčné rýhy na nehtech se objevují mnohem méně často a zpravidla vyžadují větší pozornost. Horizontální rýhy na nehtové ploténce jsou často nazývány také Beauovy linie a mohou být signálem různých onemocnění. Mohou souviset s cukrovkou, onemocněním oběhového systému, kožními nemocemi (ekzém, psoriáza).

Výrazné Beauovy linie na většině nehtů mohou rovněž poukazovat na infekci, například na příušnice, nebo na problém s několika vnitřními orgány. Často se však objevují i po překonání některých infekčních nemocí, horečnatých stavů, nebo po chemoterapii. Takto rýhované nehty mohou být způsobeny také zraněním, například po přiskřípnutí prstu do dveří.

Trápí vás nepravidelný tvar nehtů?

Všímat si je potřeba nejen změněného povrchu nehtů, ale také celkové změny jejich tvaru. Například zakřivení nehtů směrem nahoru často souvisí s genetikou, ale příčinou může být i nedostatek vitamínů, především železa.

Výrazně vypouklé nehty, které vypadají jako nafouknuté, se mohou objevit při poruchách jater, srdce nebo plic. Dovnitř zahnuté nehty mohou poukazovat jak na nedostatek železa, tak na hemochromatózu, což je onemocnění jater, nebo sníženou činnost štítné žlázy.

Změny barvy nehtů – mohou signalizovat onemocnění nehtů?

Změnu barvy nehtů bychom rozhodně neměli přehlížet. Jak jsme zmínili výše, zdravé nehty jsou růžové a mají světle růžový až bílý půlměsíc v místě, odkud vyrůstají.

Změna barvy na celé ploše nehtu nebo různé barevné skvrny zpravidla signalizují problém, zvláště pokud jim nepředcházelo žádné mechanické poškození nehtu. Neignorujte ani barevné změny nehtů, které neodrůstají. Modravé až fialové nehty mohou být známkou špatného okysličení krve, tedy nedostatku kyslíku.

Zažloutlé, namodralé či nahnědlé nehty s deformovaným nebo drobivým povrchem často poukazují na houbovitou infekci, tedy nehtovou mykózu. Ve velké části případů jsou příčinou změněné barvy nehtů právě plísně, které patří mezi časté nemoci nehtů na rukou i nohou. Tmavé až černé skvrny, které neodrůstají, mohou být způsobeny zmíněným melanomem. Hnědé zbarvení může poukazovat na onemocnění štítné žlázy nebo podvýživu.

Doporučujeme: Zaručený způsob na odstranění gel laku. Vyzkoušej ho doma i ty!

Zhoršená kvalita nehtů
Depositphotos

Zhoršená kvalita nehtů – ukazuje na chybějící výživné látky i nemoci

Ignorovat se nevyplácí ani výrazně zhoršenou kvalitu nehtů. Pokud jsou nehty příliš lámavé, třepí se a jsou tenké, rozhodně to není v pořádku.

  • Popisované problémy s nehty mohou být způsobeny nedostatkem některých živin ve stravě – mohou jim chybět vitamíny a mikroelementy. Dlouhodobě špatný stav nehtů může být zapříčiněn nedostatkem zinku, vápníku, vitamínu A, biotinu (vitamín B7) a dalších důležitých látek. Pomoci mohou výživové doplňky.
  • Nekvalitní nehty však mohou být i projevem některých nemocí. Mohou souviset s poruchami trávení, které negativně ovlivňují vstřebávání živin, což může ovlivnit i kvalitu nehtů, například Crohnova choroba, celiakie či ulcerózní kolitida.
  • Třepící se nehty často doprovázejí také psoriázu, onemocnění štítné žlázy, kožní nemoci, dokonce i těhotenství.
  • Křehké nehty však mohou být také výsledkem mechanického poškození, například nešetrné manikúry nebo po odstranění umělých nehtů.
  • Na vině mohou být i různé chemikálie, kterým jsou nehty vystaveny, jako jsou čistící prostředky.

Nehty mohou obecně poukazovat na širokou škálu zdravotních problémů. Mnohá onemocnění se navíc projevují i dalšími příznaky, které bychom neměli přehlížet. Při výskytu problémů s nehty a dalších doprovodných signálů se určitě poraďte s lékařem, který doporučí vhodná vyšetření a určí přesnou příčinu těchto problémů.

Trápí vás suché nehty?

Suché nehty mohou být způsobeny několika faktory. Některé z hlavních příčin suchých nehtů zahrnují:

  • nedostatečná hydratace – nedostatečný příjem vody může způsobit vysychání nehtů a kůže,
  • časté mytí rukou – pravidelné mytí rukou a používání dezinfekčních prostředků na bázi alkoholu může vysušit nehty a kůži, proto je pravidelně ošetřujte vhodným krémem,
  • používání nekvalitních nehtových přípravků – levné laky na nehty a odstraňovače laku mohou obsahovat agresivní chemikálie, které nehty vysušují,
  • chladné a suché podnebí – nízká vlhkost a chladné počasí mohou vysušit nehty a kůži,
  • nedostatek vitamínů a minerálů – nedostatek některých živin, jako je biotin, vápník a vitamín E, může vést k suchým, lámavým a měkkým nehtům.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE