Testosteron v těle ženy: Tyto signály jeho nadbytku neignoruj!

testosteron u žen

Testosteron je mužský pohlavní hormon, který je primárně zodpovědný za primární a sekundární pohlavní znaky u mužů. V omezené míře ho však produkuje i ženské tělo, kde plní několik důležitých funkcí. U žen ovlivňuje růst a pevnost kostí či libido. Jeho nadbytek i nedostatek se může projevit na fyzickém i mentálním zdraví. Zjistěte, proč ženy potřebují testosteron a jak se projevuje zvýšená, nebo naopak snížená hladina!

Tip pro vás: Aktivní černé uhlí: Víš, jak účinně působí na tvé tělo?

Testosteron v těle ženy – proč ženy potřebují testosteron?

Testosteron patří mezi nejdůležitější hormony mužského těla. To ale neznamená, že se nevyskytuje v ženském organismu. Ženy tento hormon také potřebují, jen se u nich produkuje v podstatně nižších množstvích. U mužů je testosteron zodpovědný mimo jiné za vývoj pohlavních orgánů, tvorbu spermií, růst ochlupení v oblasti obličeje či zhrubnutí hlasu. Také ovlivňuje sexuální výkonnost, růst svalů a schopnost udržovat pozornost. Tento hormon je u mužů tvořen převážně varlaty a v menší míře také nadledvinami.

Jaký je význam testosteronu v ženském těle?

V ženském těle je část testosteronu tvořena nadledvinami a zbytek vaječníky, případně během těhotenství i placentou. U žen ovlivňuje libido, sexuální touhu a pocity vzrušení, podobně jako u mužů. Je také důležitý pro růst kostí a svalové hmoty, regulaci tuku a mentální zdraví. Podílí se na udržování optimální hladiny energie v těle. Správná hladina testosteronu u žen zajišťuje také zachování hormonální rovnováhy v organismu.

Podívej se také na: Pozor na předávkování ibuprofenem – následky jsou děsivé!

Testosteron v těle ženy
Depositphotos

Tyto faktory ovlivňují tvorbu testosteronu u žen

Na tvorbu testosteronu, ať už v těle ženy nebo muže, působí několik různých faktorů. Může jít o věk nebo množství pohybu, které jedinec vykonává.

Obecně hladina tohoto hormonu roste například při silovém tréninku, zatímco při vytrvalostních cvičeních může klesat. Na produkci testosteronu může mít vliv také složení stravy, tělesná hmotnost, spánek či léky, které člověk pravidelně užívá.

U žen hraje roli také menstruační cyklus. Zvýšenou nebo naopak sníženou tvorbu testosteronu mohou způsobovat různé příčiny – důvody vysoké hladiny testosteronu a jeho nadbytek u žen se tedy mohou lišit.

POZOR na nadbytek testosteronu – toto jsou signály jeho nadbytku + příčiny vysoké hladiny testosteronu

V ženském těle může vysoká hladina testosteronu nastat kvůli špatné funkci vaječníků. Příčinou může být i narušená činnost nadledvin, které hormony částečně produkují. Někdy za tím stojí špatná strava a vliv má i genetika. Nadbytek testosteronu může být vedlejším účinkem některých léků, zejména kortikoidů nebo těch ze skupiny antiestrogenů. Nesprávná hladina testosteronu u žen je někdy spojena s dalšími zdravotními problémy. Může být například příznakem hormonálně aktivního nádoru v těle, například ve vaječnících.

Doporučujeme: Největší mýty o klíšťatech: Opravdu jdou jen po sladké krvi?

Příznaky nadbytku testosteronu
Depositphotos

Příznaky nadbytku testosteronu neignorujte!

Testosteron ženám prospívá jen v omezeném množství. Jeho nadbytek negativně ovlivňuje celý ženský organismus. V první řadě mívají ženy, které trápí vysoká hladina tohoto hormonu, problémy s pravidelnou menstruací. V některých případech ji mohou dokonce úplně ztratit. Dlouhodobě zvýšené hladiny testosteronu se projevují i na vzhledu ženy. Častý je výskyt akné, zvýšená tvorba mazu a ucpávání pórů. Typický je také nadměrný růst ochlupení.

Výraznější růst ochlupení mohou ženy zaznamenat na rukou, obličeji, břiše nebo v oblasti genitálií. Někdy se objeví i hrubší hlas. Nadbytek testosteronu má negativní vliv také na vlasy. U některých žen dochází k vypadávání a řídnutí vlasů až k plešatění. Mezi další příznaky patří zvětšení klitorisu, zvýšené pocení nebo růst svalů. Projevy nadbytku testosteronu lze pozorovat i na duševním zdraví ženy, včetně poruch spánku nebo zvýšené agresivity.

Ženy může trápit i opačný problém – úbytek testosteronu a příznaky nízké hladiny testosteronu

Na ženské tělo negativně působí i příliš nízká hladina testosteronu. Častým příznakem nedostatku tohoto mužského hormonu je zejména pokles libida a ztráta chuti na sex. Při pohlavním styku může žena také pociťovat nižší uspokojení. Protože testosteron hraje roli v hospodaření s energií, jeho nedostatek způsobuje neustálé pocity únavy, zhoršení kondice, depresivní nálady, úzkost a letargii.

Nízka hladina testosteronu

Dalšími projevy jsou problémy s váhou a hubnutím. Nízké hladiny tohoto hormonu mohou ovlivnit ukládání tuku, zejména v oblasti pasu. Dochází také k úbytku svalové hmoty. Některé ženy mohou mít potíže se soustředěním a pamětí. Někdy se objevuje suchá pokožka nebo bolest kloubů a svalů.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE