Máme pro vás zdravé recepty z cukety, kterými se můžete inspirovat. Cuketa je vhodná i pro ty, kteří mají problémy s trávením, a může být také součástí diety. Zasytí vás, ale je snadno stravitelná a určitě vám z ní nebude těžko. Přinášíme vám tři zdravé recepty z cukety, kterými se můžete inspirovat a využít tuto zeleninu na maximum.
Připravte si: Tak tomu neuvěříš: Toto jsou zákeřné vedlejší účinky řepy!
V zahrádkách máme plno zeleniny, ze které můžeme získat spoustu vitamínů a minerálů. Jednou z takových druhů zeleniny je cuketa. Lahodná a velmi lehká. Je vhodná i pro ty, kteří mají problémy s trávením, a může být také součástí diety. Zasytí vás, ale je snadno stravitelná a určitě vám z ní nebude těžko. Přinášíme vám pět zdravých receptů z cukety, kterými se můžete inspirovat a využít tuto zeleninu na maximum.
Nepřehlédněte: TOP recepty na zdravé jednohubky – 9 pochoutek, které jsou hotové raz dva!
Depositphotos1. Recept na cuketové lasagne
Budeme potřebovat:
- ½ kg mletého hovězího masa
- 3 stroužky česneku
- 1 menší cibuli
- 1 PL olivového oleje
- sůl a pepř
- 1 balení rajčatové passaty
- pár lístků bazalky
- 3 cukety
- 400g ricotty
- 450g strouhané mozzarelly
- ¼ hrnku strouhaného parmezánu
- 1 větší vajíčko
Postup přípravy cuketových lasagní:
- Mleté hovězí maso osolíme a trochu ho opečeme ve větší pánvi. Když zhnědne, dáme ho do sítka, aby odkapat přebytečný tuk. Pánev vrátíme na sporák a na oleji opečeme nasekanou cibuli a česnek. Po pár minutách k tomu přidáme i okapané maso.
- K masu přidáme rajčata, bylinky a směs osolíme i opepříme. Dusíme 30 až 40 minut, vodu nedoléváme, aby byla omáčka hustá a krémová. Zatímco se maso dusí, nakrájíme cuketu na tenké plátky, které osolíme a necháme odpočinout. Poté osušíme vodu papírovým ubrouskem.
- Plátky cukety krátce grilujeme na pánvi nebo v troubě, měly by být lehce opečené. Mezitím v misce smícháme ricottu a parmezán, přidáme vajíčko a promícháme. Když máme hotovou omáčku z rajčat, necháme ji trochu vychladnout, připravíme si mozzarellu a můžeme začít vrstvit.
- Na dno zapékací mísy dáme rajčatovou omáčku, na ni plátky cukety a navrch směs sýrů. Posypeme mozzarellou. Následuje další vrstva omáčky, poté cukety a opět sýrů. Pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechny ingredience. Lasagne pečeme v troubě předehřáté na 180 °C v zakryté zapékací míse asi 45 minut. Poté mísu odkryjeme a dopékáme ještě asi 15 minut.
Doporučujeme přečíst:
2. Cuketa plněná masem
Budeme potřebovat:
- 1 cuketu
- 0,5 kg vepřové plece
- sůl, pepř
- 2 stroužky česneku
- nastrouhaný eidam (45 %)
Postup přípravy cukety plněné masem:
- Cuketu umyjeme a podélně rozkrojíme na poloviny. Pokud je mladá, nemusíme ji loupat. Vnitřek cukety vydlabeme a obě poloviny vložíme do hlubšího vymazaného pekáče.
- Připravíme si masovou náplň. Můžeme použít vepřové nebo hovězí maso, případně je můžeme kombinovat. Maso umeleme, osolíme a opepříme. Česnek prolisujeme a přidáme k masu. Touto náplní naplníme obě části cukety.
- Troubu předehřejeme na 180 °C a cuketu pečeme asi 40 minut. Těsně před dopečením nastrouháme eidam, případně můžeme použít nastrouhanou mozzarellu, a posypeme již upečené maso. Dopékáme ještě asi 5 minut, aby se sýr rozpustil. Podáváme nakrájené na měsíčky s vařenými brambory.
Doporučujeme přečíst: Šťavnaté francouzské brambory – recept, který musíte vyzkoušet!
Depositphotos3. Recept na zdravé cuketové hranolky
Budeme potřebovat:
- 4 mladé cukety
- ½ hrnku strouhaného parmezánu
- ½ ČL oregana
- ½ ČL sušeného tymiánu
- ½ ČL sušené bazalky
- ½ ČL granulovaného česneku
- Sůl, pepř
- 2 PL olivového oleje
- 2 PL nasekané petrželové natě
Postup přípravy cuketových hranolek:
- V menší misce smícháme parmezán, všechny sušené bylinky – oregano, tymián a bazalku – spolu s česnekem a přidáme trochu soli a mletého pepře.
- Cuketu nakrájíme do tvaru hranolek, nemusíme ji loupat, pokud nemá příliš tvrdou slupku. Každý kousek pokapeme olivovým olejem a obalíme v parmezánové směsi.
- Jednotlivé hranolky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme asi 15 minut, dokud cuketa nezměkne. Pokud máme funkci gril, zapneme ji a hranolky grilujeme ještě asi 3 minuty, aby byly křupavé. Po upečení posypeme petrželovou natí a podáváme s libovolným dressingem.
Depositphotos
4. Cuketová polévka
Budeme potřebovat:
- 1 PL přepuštěného másla
- 1 PL olivového oleje
- 1 střední bílou cibuli
- 2 stroužky česneku
- 600 g cukety
- 700 ml zeleninového vývaru
- 200 g sýru feta
- sůl a černý pepř
Postup přípravy cuketové polévky:
- V hrnci si rozpálíme máslo s olivovým olejem a přidáme najemno nakrájenou cibuli.
- Přidáme také prolisované stroužky česneku.
- Opekáme pár minut a přidáme nakrájené cuketové kolečka.
- Restujeme asi 10 minut a zalijeme vývarem. Vaříme asi 15 minut.
- Odstavíme z ohně a rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Osolíme, opepříme a před podáváním posypeme rozdrobenou fetou.
5. Recept na cuketový koláč
Budeme potřebovat:
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 3 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky cukru
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 4 vejce
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 1 čajová lžička skořice
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů (volitelné)
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy cuketového koláče:
- Předehřejte troubu na 180°C a vymažte formu na pečení.
- V míse smíchejte mouku, cukr, jedlou sodu, skořici a sůl.
- V druhé míse vyšlehejte vejce s olejem a vanilkovým extraktem.
- Postupně přidávejte suchou směs do mokré a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Vmíchejte nastrouhanou cuketu a případně nasekané ořechy.
- Těsto nalijte do připravené formy.
- Pečte 45–50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Nechte koláč vychladnout ve formě asi 10 minut.
- Vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout na mřížce.
- Nakrájejte a podávejte. Můžete posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.