Toto jsou potraviny, které škodí játrům. Máš je také ráda?

potraviny které škodí játrům

Během léta dostává naše tělo zabrat a to nejen kvůli vysokým teplotám. Škodit nám může i klimatizace a neustálá změna teploty, mastná a grilovaná jídla, alkohol či klíšťata. Ale to všechno velmi rádi každoročně podstupujeme, protože pokud nic špatného necítíme, nic neřešíme. Avšak máme jeden orgán, který v létě trpí ze všech nejvíce a tím jsou játra. Věděli jste o tom?

Játra jsou jeden z nejdůležitějších orgánů v našem těle a fakt, že jejich oslabení či začínající poškození si příliš neuvědomujeme, je poměrně nebezpečný. Často je nadměrně zatěžujeme a pokud si nevšimneme příznaky jejich zatížení, může to mít fatální následky.

Zjistěte, které potraviny nebo činnosti nejvíce zatěžují játra a zlepšete si kvalitu života! Na které potraviny škodící játrům je třeba si dávat pozor? A které další faktory poškozují játra?

Tip pro vás: TOP 4 potraviny, které pomohou vyčistit tlusté střevo

Co může způsobit poškození jater?

1. Bylinky – nadměrné nebo dlouhodobé užívání

Zmíníme, samozřejmě, klasické věci, jako například alkohol, ale nejprve se vrhneme na věci, které byste možná ani netipovali, že játrům škodí. První jsou bylinky. Ano, i přírodní léčiva mohou pořádně zatížit naši malou továrnu.

Kopřivový nebo i jiný bylinný čaj může játrům pořádně ublížit, pokud ho konzumujete déle, než je doporučená doba. A to platí i v případě, že byste bylinný čaj popíjeli celý den. Dávejte si proto pozor, jak dlouho čaj pijete a kolik šálků denně je doporučených.

Látky, které se v bylinách nacházejí, se odbourávají v játrech a jejich nadměrné množství jim může ublížit. Tyto látky se nacházejí v každé rostlině a slouží jako ochrana před býložravci.

Odborníci se shodují, že bychom neměli u jednoho druhu bylinného čaje zůstat déle než dva týdny. Bylinky totiž neškodí jen našim játrům, ale i jiným orgánům a mohou dokonce ovlivnit účinek některých léků, které užíváte.

Podívejte se také na: Ústupující dásně: Příčina tě překvapí, čti!

Bylinky a játra Depositphotos

2. Málo pohybu

Jedním z nejčastějších nálezů doktorů je ztukovatělá játra. Získat ji můžeme různými způsoby a jedním z nich je i málo pohybu. Respektive, pohybem ji můžeme výrazně snížit. Vyzkoušejte proto místo odpočívání před televizí jít na procházku!

Pomoci může i pár kroků, které uděláte v práci každou hodinu. Játra tak snáze zpracují tuky, cukry, vitamíny i minerály z potravy a rychleji odstraní nebezpečné toxiny.

Steatóza nebo ztukovatělá játra patří mezi onemocnění, která nejsou na první pohled nijak viditelná, a proto pokud není včas léčena, může mít vážné následky. Přitom léčba je poměrně jednoduchá.

Při tomto onemocnění dochází k hromadění tuku v jaterních buňkách, které následně nepracují správně. Pokud nedojde k léčbě, může se časem rozvinout obávaná cirhóza jater a to přece nikdo z nás nechce. Důležitá je proto včasná diagnóza, upravení stravy a celkově životního stylu.

3. Alkohol

Konečně se dostáváme k té věci, která nejčastěji trápí naše játra – alkohol. Ten může mít na zdraví jater devastující účinek. Nikdo netvrdí, že byste nikdy za žádných okolností neměli pít alkohol, ale ani to, že je v pořádku si dát ráno „panáka“ místo kávy.

Podle odborníků je pro naše tělo přijatelnější, pokud pijeme v malých dávkách pravidelně, než jednou za čas ve velkém množství. I konzumace alkoholu má svá vlastní pravidla, která pokud dodržíte, nemusí se z vás stát abstinent. Dodržovat by je měly hlavně ženy!

Nikdy nepijte alkohol nalačno a nezapíjejte jím léky ani vitamíny. Pokud si chcete zajistit příjemný večer, dejte si mastné a kalorické jídlo raději před pitím, nikdy jím alkohol nezajíte. Jako žena si vždy zvolte raději víno než pivo a tvrdý alkohol.

Posledním pravidlem je, že pokud se chystáte večer bavit s alkoholem, celý den se snažte pít dostatek vody. Samozřejmě, pokud vás trápí nemocná játra, alkohol musí dostat stopku!

4. Nevhodná dieta

Překvapíme vás, ale jednou z věcí, která nadměrně zatěžuje naše játra, je i dieta. Hlavně pokud jde o monodiety, které mají rychlý efekt na hubnutí, ale trpí tím hlavně naše játra. Platí to i o bílkovinových dietách, proto se vždy raději vopřed poraďte se svým lékařem o možných následcích. Proč dieta představuje problém?

V důsledku vynechávání základních látek, jako jsou bílkoviny, cukry nebo tuky, nedostává její nejbližší soused – žlučník – dostatek podnětů a je proto nepravidelně vyprázdňován. To může vést k tvorbě žlučových kamenů.

Kromě toho ani samotné poloviční zatěžování jater není pro ně žádným ulehčením. Vzniklá nerovnováha může poškodit kromě jater i okolní orgány, ale i mozek, srdce a někteří odborníci tvrdí, že může vést i ke vzniku vzácné rakoviny jater. Nevhodně nastavená strava může mít na naše tělo významně škodlivé účinky.

5. Zatěžující potraviny

  • Mastné potraviny: Příliš mnoho tuku (zejména nezdravé tuky) ve stravě může způsobit nahromadění tuku v játrech, což vede k onemocnění nazývanému steatóza jater. 
  • Fast food: Jídla z rychlého občerstvení jsou často plná nasycených tuků, transmastných kyselin a kalorií. Pravidelná konzumace rychlého občerstvení může způsobit zvýšené riziko ztukovatělých jater a dalších onemocnění jater.
  • Sladké nápoje: Nápoje obsahující vysoké množství cukru, jako jsou slazené limonády, energetické nápoje a ovocné džusy, mohou způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi a tím zatížit játra. 
  • Vysokofruktózový či glukózový sirup: Tato forma sladidla, běžně používaná v mnoha zpracovaných potravinách, je spojena s rizikem vzniku nealkoholického tukového onemocnění jater. 
  • Smažená jídla: Smažená jídla jsou často obalená v mouce a ponořená do horkého oleje. Tento způsob přípravy potravin může způsobit tvorbu volných radikálů a poškození jaterních buněk. 

Musíš vidět: Jaké jsou příznaky nemocných jater? Tyto bychom měli znát!

Zatěžující vs. zdravé potraviny Depositphotos

6. Sůl a cukr v nadměrném množství

Dalšími dvěma nepřáteli jater jsou právě sůl a sladidla. Samozřejmě, pokud jsou přijímány v nadměrném množství. Cukr jako takový nepředstavuje problém, ale pokud jste přešli na jeho zdravější verzi, jako je med či různé sirupy – agávový, datlový a jiné, tak ty mohou poškozovat játra.

Tyto sladidla obsahují fruktózu, která se nachází ve většině ovoce a zeleniny a pokud je v nadměrném množství v játrech, mění se na tuk. A ten může opět vést ke vzniku steatózy.

O tom, že nadměrné solení škodí nejen našim játrům, ale celému tělu, se v posledních letech mluví hodně. Jenže to, o čem se mluví méně, jsou polotovary.

Můžete přestat solit a kontrolovat potraviny, které kupujete, avšak polotovary či hotové jídlo v restauraci kontrolovat nemůžete. Netvrdíme, že jedno jídlo měsíčně vám ublíží, ale dávejte si pozor i na tyto věci, ve kterých obsah soli a jiných látek nedokážete ovlivnit.

7. Vitamínové doplňky

Poslední věcí, která dokáže potrápit játra, jsou vitamíny a různé doplňky. Ty jsou totiž volně dostupné a tak nepodléhají takové kontrole jako normální léky. Mohou obsahovat látky, které zatíží celé tělo, i játra. Proto se buď vopřed poraďte se svým lékařem nebo vsaďte na nutričně vyváženou stravu.

A jak se vlastně projevují poškozená játra?

  • Tmavá moč
  • Světlá stolice
  • Žluté zbarvení pokožky a očí
  • Tlak pod levým nebo pravým žeberním obloukem
  • Zápach z úst
  • Chuť na pikantní
  • Únava
  • Bolest svalů a kloubů bez předchozí zátěže
  • Modřiny i po malém tlaku na kůži
  • Zvracení
  • Nadýmání
  • Svědění kůže bez viditelné vyrážky
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE