Recepty starých maminek, které léčí – těchto 7 musíš poznat!

Recepty starých maminek

V době, kdy moderní medicína získává stále více prostoru, se často obracíme k nejnovějším lékům a procedurám na léčení našich chorob a zdravotních problémů. Avšak, v tomto závodě za pokrokem a inovacemi můžeme zapomenout na tradiční léčivé recepty, které nám poskytly naše staré mámy a jejich předkové.

Tyto recepty jsou často plné starobylé moudrosti a osvědčených způsobů léčení, které byly používány po staletí. V tomto článku se podíváme na několik takových tradičních receptů, které se předávaly z generace na generaci a které nabízejí jednoduchá a přírodní řešení pro různé zdravotní problémy.

Od léčby kašle přes uklidnění úzkosti až po úlevu od svalových bolestí, staré recepty od starých maminek nám připomínají hodnotu přírodních ingrediencí a léčivých praktik, které mohou být pro naše zdraví prospěšné. Vyzkoušejte tak moudrost našich starých maminek i vy. Suroviny najdete v kuchyni! Někdy postačí velká cibule a křen, případně jablečný ocet a další.

Tip pro vás: Jak správně zpracovat a jíst granátové jablko?

TOP recepty starých maminek:

1. Křen při kašli – smíchejte křen s cukrem

Máte rádi křen? I když ne, někdy je po něm dobré sáhnout. Pokud se nemůžete zbavit kašle, nasadit si sirup z křenu, který vám pomůže.

Recept: Kousek čerstvého křenu nastrouhejte úplně na jemno, smíchejte s cukrem – nastrouhaný křen 1 díl a 2 díly cukru. Dejte do skleněné nádoby, kterou můžete uzavřít šroubovacím víčkem. Přes noc se vytvoří hustá tekutina – sirup, který má trvanlivost 1 den, proto si ho dělejte z malého kousku křenu. Když vás chytí dráždivý kašel, dejte si 1-2 PL sirupu. Křen je totiž přírodní antibiotikum.

Křen v polévce je zase vhodný při zánětu močového měchýře, takto konzumovaný dokáže dezinfikovat močové cesty.

Doporučujeme přečíst: Skalní růže není jen okrasa, ale i účinný lék! Jak je to možné?

Ocet Depositphotos

2. Ocet na popáleniny

Pokud se popálíte, první pomocí by mělo být ochlazení popáleného místa. To znamená okamžitě dát pod studenou tekoucí vodu na 10-15 minut. Při povrchových popáleninách ale i při spálení se sluncem pomáhá dobře i ocet.

Recept: Použijte vatové nebo gázové tampóny, které namočíte do ovocného nebo jablečného octa (případně bylinný ocet) a přiložte je na postižená místa. Pokud máte obzvlášť citlivou pokožku na dotek, nařeďte ocet s vodou a nastříkejte ho rozprašovačem na postižené místo.

3. Cibule na štípance

O cibuli víme, že je dobrá při kašli a bolestech ucha. Co ale mnozí nevíme, že je dobrá i při poštípnutí hmyzem. Zabraňuje totiž svědění a otoku po poštípnutí. Ať vás poštípne vosa nebo komár, čerstvá cibule vám pomůže zmírnit alergickou reakci, působí protizánětlivě a antibioticky.

Recept: Překrojte čerstvou cibuli a místo vpichu potírejte překrojenou částí.

4. Celer na močový měchýř

Pokud máte zánět močového měchýře, celer vám pomůže se ho zbavit. Hned jak pocítíte svědění nebo pálení při močení, by celer měl stát vaším nejlepším kamarádem. Je jedno, zda budete jíst klasický celer – bulvu nebo stopkatý, důležité je jíst mnoho malých porcí během celého dne. Ideální je i použít celerovou nať při vaření.

Doporučujeme přečíst: Těchto 5 věcí vždy prozradí váš skutečný věk!

Mléko s medem na nespavost Depositphotos

5. Mléko s medem na nespavost

Problém se zaspáváním překvapí čas od času asi každého, že? Co pomůže? Staré maminky doporučovaly léčivou směs v podobě mléka s medem. Teplé mléko s medem je tradičním prostředkem na podporu zdravého spánku. Med obsahuje tryptofan, látku, která podporuje tvorbu hormonu spánku.

6. Tvaroh na pokožku

Tvaroh je ideální při podrážděné pokožce. Na vyrážky, při drsné pleti, zarudnutí či jinak stresované pleti si udělejte tvarohovou koupel.

Recept: 500 g tvarohu rozmíchejte v 1 litru horké vody a přidejte do koupele. Ponořte se do vody a 15 minut v ní odpočívejte. Poté si vysušte pokožku měkkým ručníkem. Nebo vyzkoušejte tvarohové obklady.

7. Bylinkový obklad na bolest uší

Bolest uší při zánětu může být přímo nesnesitelná. Staré maminky doporučují připravit si bylinkový obklad. Smíchejte sušené bylinky, jako je tymián, máta a heřmánek, a zalijte je vroucí vodou. Poté je zabalte do tenkého ručníku a přiložte k bolavému uchu. Tento obklad může pomoci uvolnit bolest a zmírnit zánět.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE