Pokojové rostliny do tmavých místností: Tyto neuhynou ani v temném koutě!

pokojové rostliny do tmavých místností

Jsou pokojové květiny neoddělitelnou součástí i vaší domácnosti? Pokojové rostliny jsou úžasnou dekorací do každé místnosti a zároveň nám do domácnosti přivádějí kousek přírody. Mnohé z nich jsou přitom nenáročné na pěstovací podmínky, a tak to s nimi zvládne i nezkušený pěstitel.

Stačí vědět, co konkrétní rostlina potřebuje. Aby se jí dobře dařilo, potřebuje hlavně světlo a vodu. Samozřejmě, některé rostliny mají rády vydatnou zálivku, jiným nadbytek vody škodí. Stejné je to i v případě požadavků na světlo. Zatímco mnohé rostliny potřebují hodně sluníčka, jiným se daří i v polostínu či výrazně tmavších místnostech.

A právě některé z nich si představíme v dnešním článku. Ne každá místnost v domě či bytě musí být dostatečně osvětlena slunečními paprsky, ale i přesto v ní lze něco vypěstovat. Stačí jen vědět, kterým rostlinám stín nevadí. Které pokojové rostliny neocení přímé sluneční světlo?

TOP pokojovky, které přežijí v tmavém bytě

1. Zamiokulkas – bez větších nároků na světlo, vodu i půdu

Pokud chcete pěstovat rostliny i v tmavších pokojích domu či bytu, v první řadě může volba padnout na zamiokulkas, latinsky Zamioculcas zamiifolia. Jde v podstatě o nezničitelnou rostlinu, která je vhodná i pro úplné začátečníky.

Zamiokulkas je charakteristický hlavně svými tmavě zelenými a výrazně lesklými listy. Dorůst může do výšky jednoho metru. Tato rostlina přitom snese i skutečně nevhodné zacházení. Vydrží delší období sucha, nedostatek světla a nemá ani speciální nároky na složení půdy.

Tip pro vás: Jak se na jaře starat o balkonové květiny, aby kvetly až do konce podzimu?

Zamiokulkas
Depositphotos

2. Aglaonema

Do tmavého kouta nepříliš osvětlované místnosti můžete umístit i aglaonemu, latinsky Aglaonema commutatum. Tato rostlina je charakteristická zejména svými pěknými zelenými listy se stříbrnými pruhy či skvrnami. Rázem tak zkrášlí a oživí interiér každé místnosti.

Snáší světlo, ale ne přímé slunce, a také polostín či stín. Vyžaduje však pravidelnou zálivku. Opět jde o značně odolnou rostlinu, která navíc pomáhá čistit ovzduší v místnosti.

Aglaonema
Depositphotos

3. Lopatkovec – vhodný i do tmavších prostor 

Lopatkovec, latinsky Spathiphyllum, patří mezi nejznámější a nejrozšířenější pokojové rostliny v našich domácnostech. Má velké zelené listy a pěkné bílé květy. Řadíme ho mezi nenáročné květiny a zároveň nejlepší rostliny čistící vzduch.

Má rád nepřímé slunce, případně polostín. Pokud je však stanoviště skutečně tmavé, nemusí vykvést. Oblibuje přiměřeně vlhké prostředí. Na suchý substrát vás upozorní vadnutím listů. Ty se však po zalití opět vzchopí. Pokud vám to s péčí o pokojové rostliny moc nejde, lopatkovec je pro vás ideální.

Doporučujeme: Objevte 9 způsobů, jak provonět celý váš domov bez chemie

Lopatkovec
Depositphotos

4. Potosovec 

Která další rostlina nepotřebuje mnoho světla? Do tmavších místností si můžete pořídit i potosovec zlatý, latinsky Epipremnum pinnatum. Je to opět nenáročná pokojová rostlina, která má ráda i světlo, ale snese i stinné stanoviště.

Přímé sluneční paprsky mohou listy rostliny poškodit. Potosovec má dlouhé popínavé stonky, které zdobí listy srdcovitého tvaru. Mohou mít bílé či žlutavé skvrny.

Rostlinu je vhodné pravidelně zalévat, aby jí úplně nevyschl substrát. Potosovec zkrášlí i moderně zařízené byty a nemusí se ho bát pěstovat nezkušení pěstitelé.

Potosovec
Depositphotos

5. Aspidistra

Aspidistra, latinsky Aspidistra elatior, je další pokojová rostlinka, která se dobře přizpůsobí životu v horších světelných podmínkách. Navíc zvládne vlhko či sucho i znečištěné prostředí, a je dokonce značně odolná vůči chorobám i škůdcům.

Dobře se jí daří v místnosti s běžnou pokojovou teplotou. Přes léto ji však můžete pěstovat i venku. Má tmavě zelené listy, které se podobají listům konvalinky. Vašemu interiéru tak rázem dodá zeleň a zároveň se nemusíte obávat, že byste její pěstování nezvládli.

Aspidistra
Depositphotos

6. Difenbachie 

Nakonec si připomeneme ještě difenbachii. Opět jde o oblíbenou pokojovou rostlinu, která se pěstuje v mnoha domácnostech. Má krásné velké listy s bledým mramorováním.

Uspokojí se s tínem či polostínem. V případě, že má dostatek živin, dokáže vyrůst do značných rozměrů. Je však třeba zmínit, že je jedovatá, proto je vhodné ji pěstovat mimo dosah zvířat i malých dětí.

Doporučujeme také: Filodendron druhy a pěstování: Kam ho v interiéru umístit?

Difenbachie
Depositphotos

7. Monstera

Monstera deliciosa je populární pokojová rostlina původem z tropických lesů Střední a Jižní Ameriky. Tato rostlina je oblíbená pro své velké srdcovité listy, které mají charakteristické otvory nebo výřezy. Monstera deliciosa může v interiéru dorůst do působivých rozměrů, což z ní činí výrazný dekorativní prvek.

Tato rostlina preferuje vlhkou, ale dobře odvodněnou půdu a pravidelnou zálivku, avšak mezi jednotlivými zálivkami by půda měla mírně proschnout. Vysoká vlhkost vzduchu přispívá k zdravému růstu, což z Monstery deliciosy činí ideální rostlinu pro koupelnové prostředí nebo pro použití zvlhčovače vzduchu v její blízkosti.

Co se týče světelných podmínek, tato rostlina nejlépe prosperuje, pokud má jasné rozptýlené světlo. Avšak, dobře zvládá i tmavý kout, i když v takovém případě se její růst zpomaluje. Pokud nepotřebujete, aby vám v interiéru rostla rychle, můžete ji umístit i do tmavší místnosti.

monstera
Depositphotos

Další pokojové rostliny, které přežijí na tmavých místech:

  • kapradiny
  • zelenec chocholatý
  • dracéna sander (šťastný bambus, lucky bamboo)
  • filodendron
  • tchynin jazyk
  • pepřinec
  • begonie
  • tilandsie
  • Aloe vera
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE