Trápí tě červené skvrny na tváři? Víme, co je může způsobovat

červené skvrny na tváři

Barevné skvrny na tváři trápí mnoho lidí, žen i mužů. Je důležité poznat příčinu těchto problémů a poprat se s nimi. V mnoha případech totiž nejde o žádnou vážnou diagnózu, ale o obyčejný špatný návyk, který se později projeví jako neestetické červené skvrny na tváři.

Známe hned několik důvodů, proč se pravděpodobně s barevnými skvrnami na pleti potýkáte a jak tento problém navždy eliminovat. Co všechno může způsobovat fleky na tváři? Čtěte dál!

Suchý typ pleti

Suchý typ pleti má přirozený, geneticky podmíněný sklon k začervenání a citlivosti. Suchá pleť má tendenci mít oslabenou bariérovou funkci, což znamená, že snadno ztrácí vlhkost a je náchylnější k podráždění. Tento typ pleti může být náchylný k šupinatění, svědění a pocitu napětí, což jsou projevy dehydratace a nedostatečné tvorby kožního mazu.

V důsledku toho suchá pleť často vykazuje zvýšenou citlivost na vnější faktory, které mohou vést k začervenání a zánětu. Mezi běžné spouštěče začervenání suché a citlivé pleti patří například extrémní teploty (velmi chladné nebo horké počasí), prudké změny vlhkosti, silný vítr a UV záření. Chemické látky v kosmetických produktech, jako jsou alkohol a parfémy, mohou také dráždit citlivou pleť a způsobit začervenání.

Další faktory mohou zahrnovat stres, hormonální změny, některé potraviny a nápoje (jako kořeněná jídla a alkohol) a dokonce i fyzickou námahu. Tyto spouštěče mohou vyvolat přehnanou reakci imunitního systému pleti, což vede k jejímu začervenání a podráždění.

Vyzkoušej: 10 věcí, které nikdy nepoužívej na obličej – jak může mýdlo, vazelína nebo tělový krém škodit pleti?

Rosacea (růžovka)
Depositphotos

Fleky na tváři často způsobuje kosmetika

Velmi často jsou příčiny červených skvrn na tváři banální. Odborníci se shodují, že pokud si za začervenalou pleť můžeme sami, většinou je to způsobeno používáním nevhodné pleťové kosmetiky. Často za ni platíme hodně peněz a nemáme z ní žádný účinek, ba naopak.

V první řadě bývá kamenem úrazu mýdlo, které používáme na tělo a dostává se i na tvář. Na čištění tváře byste měli používat k tomu určené přípravky a ve sprše byste se použití mýdla v oblasti tváře měli vyvarovat. Avšak, není mýdlo jako mýdlo! V současnosti jsou na trhu dostupná mýdla speciálně určená na pleť a péči o ni.

Ani peeling není v oblasti tváře žádné neviniatko. Peelingy určené na pokožku tváře nemusí vyhovovat každému a když používáte takové s velkými peelingovými částicemi, můžete si pleť podráždit. Pokud tedy rádi peelingujete, zvolte na tvář jemnější peeling s malými částicemi, například s cukrem či kávou. Nezapomínejte, že peeling by se neměl dělat denně, stačí jednou týdně. Začervenání může při začátku používání a hlavně při nadměrném dávkování způsobit i retinol.

Nedostatečná ochrana před sluncem

Říká se, že bez práce nejsou koláče, ale ve skutečnosti vaše pleť nikdy nebude zdravá, pokud budete na slunce chodit bez ochranného SPF faktoru. Až 90 procent předčasných znaků stárnutí způsobuje právě škodlivé UV záření dopadající na vaši nechráněnou pokožku. Přípravky s SPF 30 a vyšším je vhodné používat po celý rok jako podklad pod váš make-up, protože slunce svítí neustále, nejen v létě.

Červené fleky na tváři jako projev chronických kožních onemocnění

Někdy mohou být příčiny červených skvrn na tváři vážnější a může jít o nějaké chronické onemocnění pokožky. Příčiny mohou být následující:

  • Rosacea (růžovka): Chronické kožní onemocnění, které způsobuje zčervenání a viditelné krevní cévy na tváři. Může být doprovázené malými, červenými, hnisavými vyrážkami.
  • Ekzém (atopická dermatitida): Chronické zánětlivé onemocnění kůže, které může způsobit suché fleky, červená a svědivá místa na kůži, včetně tváře.
  • Kontaktní dermatitida: Reakce na dráždivou látku nebo alergen, který přichází do kontaktu s pokožkou. Může způsobit červená, svědivá a oteklá místa.
  • Akné: Může způsobit červené skvrny a vyrážky na tváři. Akné je často spojeno s hormonálními změnami, stravou nebo stresem.
  • Lupénka (psoriáza): Autoimunitní onemocnění, které způsobuje rychlé nahromadění kožních buněk, což vede k šupinaté, červené a někdy svědivé kůži.
  • Kuperóza: Stav, který způsobuje rozšíření malých krevních cév na povrchu kůže, což vede k trvalému začervenání.

Viz také: Jak urychlit růst vlasů – 7 tipů pro rychlejší růst vlasů

Bakteriální infekce
Depositphotos

Infekce

Bakteriální, virové nebo plísňové infekce mohou způsobit červené skvrny nebo vyrážky na tváři. Infekce mohou být významným faktorem způsobujícím červené fleky na tváři.

  • Bakteriální infekce, jako například impetigo způsobené bakteriemi Staphylococcus aureus nebo Streptococcus pyogenes, se projevují červenými skvrnami, které se mohou změnit na hnisavé puchýře a krusty.
  • Virové infekce, jako herpes simplex, způsobují bolestivé červené puchýře okolo úst a nosu, které se mění na krusty.
  • Plísňové infekce, jako tinea faciei, mohou vést k červeným, kruhovým vyrážkám na tváři. Tyto infekce způsobují svědění a mohou se šířit, pokud nejsou správně léčeny.

Každý typ infekce vyžaduje odlišný přístup k léčbě, včetně antibiotik, antivirotik nebo antimykotik, v závislosti na příčině. Je důležité konzultovat se s dermatologem pro správnou diagnózu a léčbu.

Tip na přetrvávající začervenání

Cvičení a aktivní životní styl vede v současnosti většina lidí. Pokud však vycházíte z posilovny nebo dobíháte svůj odpolední běh s tváří červenou jako paprika, nejde o nic neobvyklého. Vaše tělo se při aktivitě přehřívá a toto je přirozený projev. Problém nastává tehdy, pokud začervenání tváře neustupuje ani po sprše, hodině nebo dvou, a vy už přešlapujete mezi dveřmi a chcete odejít.

Co s tím? Zkuste osvědčený trik s kostkou ledu. Vložte si ji do úst do zadní části, kde se nacházejí receptory ovlivňující teplotu těla. Začervenání by mělo ustoupit i tehdy, když si za krk umístíte něco ledového, například chladnou plechovku.

Vyzkoušet můžete i ledovou terapii. Kostkou ledu si přejděte po tváři – zmírníte tak otoky na tváři. Aby vám to bylo příjemnější, kostku ledu zabalte do bavlněné utěrky.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE