Filodendron druhy a pěstování: Kam ho v interiéru umístit?

Filodendron druhy

Pokud máte rádi pokojové rostliny a pár jich máte doma, možná se mezi nimi najde i zástupce čeledi áronovité. Jedná se o skutečně velkou čeleď, která zahrnuje několik stovek rodů a několik tisíc konkrétních druhů rostlin, jejichž původ můžeme často hledat především v tropických a subtropických oblastech. Mnohé druhy jsou přitom pěstovány také jako okrasné rostliny v domácnostech po celém světě.

Do této skupiny rostlin patří například i slavná Monstera deliciosa, nazývaná také monstera skvělá, dále potosovec zlatý (latinsky Epipremnum aureum), nebo také difenbachia či syngonium. Příbuzným zmíněných zelených rostlin je také filodendron, který můžeme zařadit mezi nenáročné pokojové rostliny. Jeho jednotlivé druhy jsou skutečně rozmanité a velmi atraktivní. Jak se o něj postarat, pokud si chcete zkrášlit domácnost?

Tip pro vás: Květ "ženského štěstí" přináší své majitelce štěstí v lásce

Odkud filodendron pochází?

Filodendron, latinsky Philodendron, je jedním z největších rodů trvalých rostlin z čeledi áronovité, který zahrnuje kolem 500 popsaných druhů. Ve volné přírodě nacházíme filodendrony výhradně v tropických oblastech Ameriky. Areál jejich výskytu sahá od severního Mexika přes celou Střední Ameriku až po Paraguay a sever Argentiny. Značně rozšířené jsou v Brazílii, nacházíme je také na Karibských ostrovech. Rostou především v deštných lesích, řídkých tropických lesích, v okolí močálů a vodních toků.

V přírodě rostou zpravidla jako epifyty nebo poloepifyty, a tedy přichycené v korunách stromů. Případně je někdy najdeme na skalách a útesech, některé druhy však rostou i v pevné zemi nebo v močálech. Filodendrony obecně dosahují různých rozměrů, některé druhy jsou drobné, jiné obrovské. Mnohé druhy jsou plazivé a mají mnoho vzdušných kořenů, výjimečně však mají filodendrony také vzpřímené stonky a stromový vzhled.

Podívej také: Objevte 9 způsobů, jak provonět celý váš domov bez chemie

Monstera
Depositphotos

Je filodendron jedovatý?

Při filodendronech je třeba myslet na to, že podobně jako další zástupci čeledi áronovité, jsou jedovaté. Áronovité rostliny obsahují šťavelan vápenatý, který může při kontaktu se sliznicemi způsobovat podráždění. Otrava může u lidí vyvolat podráždění trávicího traktu, nevolnost, zvracení i průjem. Filodendrony, stejně jako další áronovité rostliny, je vhodné pěstovat mimo dosah dětí a domácích mazlíčků.

Nejčastěji pěstované druhy

Jak jsme zmínili již výše, jednotlivé druhy filodendronů se od sebe vzhledem značně liší, a to nejen velikostí či způsoby růstu, ale také listy – jejich tvarem či barvou. Některé druhy mají celistvé listy, jiné laločnaté až hluboce členěné, někdy i složené. Listy bývají světle zelené, tmavě zelené, nebo i s barevnou kresbou. Filodendrony mají podobně jako jiné áronovité rostliny nenápadné drobné květy seskupené v palici, která je obklopená toulcem. V interiéru pěstujeme nejčastěji následující druhy filodendronů:

  • Philodendron hederaceum (syn. Philodendron scandens, česky filodendron převislý) – popínavá rostlina s tmavě zelenými listy srdcovitého tvaru, dostupné jsou i kultivary s panašovanými listy (se světlými kresbami na listech),
  • Philodendron erubescens – popínavá rostlina se silnějším kmenem, množstvím vzdušných kořenů a velkými dvoubarevnými listy, které jsou obvykle z lícové strany zelené a z rubové fialové, vzhled se mění podle konkrétního kultivaru,
  • Philodendron gloriosum – popínavá odrůda s tmavě zelenými listy srdcovitého tvaru, které mají výraznější bílou až růžovkastou žilnatinu,
  • Philodendron bipinnatifidum (syn. Philodendron selloum) – druh charakteristický výraznými vykrojenými listy.

Jak se správně starat o filodendron?

S filodendrony nebudou mít problémy ani úplní začátečníci v pěstování pokojových rostlin, ale pokud jim poskytnete správné podmínky a péči, budou o to krásnější. V prvé řadě klaďte při pěstování důraz na to, o jaký druh filodendronu jde. Popínavým druhům je třeba poskytnout oporu, případně je můžete nechat převisat ze závěsných nádob. Rostlině je také třeba najít vhodné umístění. Filodendrony nemají rády přímé slunce. Ideální je stanoviště s rozptýleným světlem, kultivary s tmavšími listy však zvládnou i tmavší roh. Pokud chcete, aby vynikla barevnost listů, přece jen rostlině poskytněte světla více.

Filodendrony pěstujeme při běžné pokojové teplotě (18 °C až 25 °C). Vyžadují středně velkou zálivku. Substrát by měl být vlhký, nikdy ne přemokřený. Rostlina lépe zvládne občasné sucho než nadměrné zalévání. Listy je možné pravidelně rosit, během jara a léta také sprchovat. Od března do srpna aplikujeme každé dva týdny klasické tekuté hnojivo na zelené pokojové rostliny.

Doporučujeme: Podsedáky a polštáře na zahradní nábytek: TAKTO prodloužíte jejich životnost

filodendron
Depositphotos

Přesazování a množení filodendronů

Mladší filodendrony je zpravidla třeba přesazovat každé jaro. Pokud máte starší rostliny, které se do květináče stále vejdou a mají v něm dost místa, pouze jim na jaře vyměňte horní část substrátu (zhruba 1/3). Dobrou volbou je zejména rašelinový substrát. Filodendrony je poměrně nenáročné množit, a to kromě zimy během celého roku. Množíme je vrcholovými výhonky nebo řízky stonků. Řízky by měly mít 3 až 5 lístků. Necháme je zakořenit přímo v substrátu.

Problémy při pěstování

Při pěstování filodendronů se zpravidla objevují problémy hlavně při nedodržení jejich požadavků. Škody může způsobit nadměrná zálivka, která může vést k hnití kořenů a úhynu rostliny. Na nadměrné zalévání zpravidla upozorní drobné kapky vody na listech, ale také žloutnutí listů. Přílišné sucho zase může způsobit hnědnutí špiček listů. Jinými chorobami, kromě zmíněné hniloby kořenů, filodendrony zpravidla netrpí. Mohou se však někdy objevit problémy se škůdci, například mšicemi. V takovém případě je třeba rostlinu izolovat od ostatních a ošetřit vhodnými přípravky z obchodu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE